aA
Uzbekistano prezidentas Islamas Karimovas, kurio ryšiai su JAV ir Europos Sąjunga smarkiai pašlijo dėl kruvinų įvykių Andižane, pasiūlė Rusijai "sąjunginius santykius", pranešė Rusijos naujienų agentūros penktadienį po I.Karimovo susitikimo su Rusijos prezidentu Vladimiru Putinu.
Islam Karimov
Islam Karimov
© Reuters/Scanpix
Išsamiau apie galimą sąjungą pranešimuose nieko nesakoma. "Rusija ir Uzbekistanas turi pakilti ne tik į strateginės partnerystės lygį, yra galimybė užmegzti sąjunginius santykius, mums to reikia", - sakė I.Karimovas.

Kai JAV pasmerkė Uzbekistano valdžią už kruviną sukilimo Andižane nuslopinimą, Uzbekistanas, laikomas senu Amerikos partneriu kovos su terorizmu koalicijoje, nurodė Pentagonui iškeldinti iš Uzbekistano teritorijos amerikiečių aviacijos bazę.

JAV pažadėjo iškeldinti bazę per šešis mėnesius, bet atsisakė pervesti Uzbekistanui nuomos mokestį ir įšaldė finansinę pagalbą kaip sankcijas už įvykius Andižane. Savo ruožtu Europos Sąjunga uždraudė Uzbekistanui parduoti ginklus ir nusprendė neišduoti įvažiavimo vizų asmenims, susijusiems su žudynėmis Andižane.

V.Putinas po derybų su I.Karimovu šiltai atsiliepė apie Rusijos ir Uzbekistano santykius. "Geri jausmai, kurie jaučiami Uzbekistane Rusijai yra abipusiški", - cituoja agentūra ITAR-TASS V.Putino žodžius.

Uzbekistanas, tankiausiai gyvenama Vidurio Azijos šalis, turinti 26 mln. gyventojų, yra turtingas nafta ir dujomis, taip pat išaugina daugiausia regione medvilnės. Šalis neturi bendros sienos su Rusija.

Rusija sudarė sutartį dėl sąjunginės valstybės su Baltarusija, bet ji nebuvo iki galo įgyvendinta dėl Maskvos ir Minsko tarpusavio nesutarimų. I.Karimovas taip pat sakė, jog prieš sudarant sąjungą su Rusija, būtina įgyvendinti jau sudarytus Rusijos ir Uzbekistano tarpusavio susitarimus.

V.Putinas, kuris pavadino Sovietų Sąjungos subyrėjimą didžiausia geopolitine XX amžiaus katastrofa, neslepia Rusijos noro susigrąžinti savo įtaką buvusios SSRS teritorijoje.

I.Karimovas padėkojo V.Putinui už paramą, kurią Maskva pareiškė Taškentui, parėmusi griežtą Uzbekistano valdžios liniją po įvykių Andižane, kur, liudininkų duomenimis, nuo vyriausybės kariuomenės kulkų žuvo apie 500 žmonių.

"Įvykiai Andižane labai aiškiai parodo, kas yra kas. Rusija dar kartą parodė savo patikimumą, Rusija mes galime pasikliauti", - cituoja I.Karimovo žodžius ITAR-TASS.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.