aA
Kultūros ministerija siūlo likviduoti Kultūros paveldo centrą (KPC), atliekantį kultūros vertybių tyrimus ir vykdantį paveldo objektų apskaitą. Tokią rekomendaciją centrą įsteigusiam Kultūros paveldo departamentui (KPD) ministerija išsakė, atsižvelgdama į Valstybinės kultūros paveldo komisijos išreikštą kritiką dėl centro veiklos, Valstybės kontrolės auditorių išvadas dėl finansinių pažeidimų.
Anot ministerijos pranešimo, centras dirba "aplaidžiai ir neefektyviai".

Ministerija rėmėsi ir naujuoju Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymu, kuris numato pertvarkyti KPD ir pavesti departamentui kultūros paveldo objektų apskaitos, apsaugos ir kontrolės funkcijas. Vyriausybė rugsėjo pabaigoje paskyrė departamentą kultūros vertybių registro tvarkymo įstaiga, kuri turės perimti pagrindines KPC iki šiol vykdytas funkcijas.

Ministerijos pasiūlymą BNS korespondentei komentuodamas KPC direktorius Vitas Karčiauskas šią rekomendaciją pavadino "asmeninių santykių suvedinėjimu".

"Manau, tai visiškai neatsakingas pareiškimas. Ministerija iki šios dienos nepasiūlė jokios valdymo schemos paminklosaugoje, atvirkščiai, daro drastiškus žingsnius. Ši ministerija yra paslapčių ministerija", - kritikos Kultūros ministerijai negailėjo V.Karčiauskas.

Anot jo, bandymas prie valdymo institucijos - Kultūros paveldo departamento - prijungti vykdomąsias funkcijas, prieštarauja Viešojo administravimo, Valstybės tarnybos ir Nekilnojamojo kultūros paveldo apsaugos įstatymams.

"Pagal įstatymą, departamentas yra valstybinio valdymo institucija, o kas atliks tyrimus, kas vykdys apskaitą, kas gaus informaciją, kas techniškai aptarnaus bazes? Ar valstybinis valdymas yra kasti kaulus, atlikti archeologinius tyrimus? Ar valstybinis valdymas atlikti cheminius tyrimus? Ar valstybinis valdymas yra tyrinėti medieną, išmatuoti objektą, jį fiksuoti ir fotografuoti?" - piktinosi KPC direktorius, pridūręs, jog centras šiuo metu yra "vienintelė ne besiginčijanti, o tik dirbanti įstaiga".

V.Karčiauskas kartu nerimavo, koks centro likvidavimo atveju likimas lauktų valstybinių fukcijų neatliekančių centro padalinių - nuo 1918 metų kaupiamo Paveldosaugos archyvo, Techninių tyrimų laboratorijos, Architektūros muziejaus.

Tuo tarpu Kultūros ministro patarėja Zita Čepaitė BNS sakė, jog specialistai dar diskutuos, kaip efektyviausiai atlikti kultūrinių vertybių tyrimus.

"Mes jau diskutavome, ar efektyviau turėti savo centrą, ar užsakinėti tyrimus iš kitų institucijų. Gali būti tyrėjų grupė prie departamento įkurta. Turbūt taip ir atsitiks, nes ieškoti, kur užsakyti tyrimus, matyt, nelabai prasminga. Bet tai bus svarstoma", - sakė ministerijos atstovė.

Anot Z.Čepaitės, kada departamentas bus reorganizuotas - įkurtas Apskaitos skyrius bei kiti pertvarkymai, spręs naujasis KPD direktorius. Šiuo metu paskelbtas konkursas šioms pareigoms užimti.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.