aA
Su oficialiu vizitu Prancūzijoje viešintis Prezidentas Valdas Adamkus išreiškė apgailestavimą dėl įstrigusių derybų dėl Europos Sąjungos (ES) biudžeto, kuris yra itin svarbus Lietuvai. "Užtrukusios derybos Lietuvai reiškia vėluojančius pinigus, projektus ir reformas", - Prezidento spaudos tarnybos pranešime cituojamas šalies vadovas.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
Jis išreiškė viltį, kad ES narėms pavyks parodyti lankstumą bei solidarumą ir susitarti dėl biudžeto iki Didžiosios Britanijos pirmininkavimo blokui pabaigos šių metų gruodį.

Taip V. Adamkus kalbėjo per susitikimą su Nacionalinės Asamblėjos Užsienio reikalų komisijos vadovu Edouardu Balladuru ir Tarpparlamentinių ryšių su Lietuva vadovu Michelu Destot. Šio pokalbio metu didelis dėmesys buvo skiriamas ES - Sutarties dėl Konstitucijos Europai ratifikavimui ir susitarimui dėl biudžeto.

Birželio viduryje vykusiame ES viršūnių susitikime šalių lyderiams nepavyko susitarti dėl 2007-2013 metų biudžeto, kuris turėtų siekti 900 mlrd. eurų. Susitikimas baigėsi be rezultatų, nors Lietuva ir kitos bloko naujokės siūlė atsisakyti dalies finansinės paramos ir taip paremti daug kartų geriau gyvenančias turtingąsias šalis.

Susitikime taip pat buvo pasikeista nuomonėmis apie ES plėtros perspektyvas. V. Adamkus pažymėjo, kad būsimosios bloko narėms turėtų būti taikomi nustatyti kriterijai: "Kiekvienai šaliai, atitinkančiai šiuos kriterijus, ES durys turi būti atviros".

Prezidentas teigiamai įvertino dvišalius santykius su Prancūzija. Jis ypač akcentavo bendradarbiavimo atominės energetikos srityje svarbą ir palankiai vertino Prancūzijos Vyriausybės bei atominių energetikos kompanijų teikiamą pagalbą svarstant naujos atominės elektrinės statybos galimybes Lietuvoje.

V. Adamkus pabrėžė, kad Lietuva pasirengusi vykdyti duotus ES įsipareigojimus iki 2009 metų uždaryti antrąjį Ignalinos atominės elektrinės bloką. Prezidentas sakė, kad mūsų šalis turėtų likti branduolinę energiją naudojančia valstybe.

Kalbėdamas apie rytines ES kaimynes, Prezidentas išreiškė viltį, kad Prancūzija, kaip ir Lietuva, palaikanti su Rusija draugiškus ir konstruktyvius santykius, sieks išlaikyti šią šalį demokratijos kelyje. "Tai visos Europos Sąjungos interesas", - pabrėžė Lietuvos vadovas.

Prezidentas taip pat išreiškė viltį, jog Prancūzija ir Lietuva kartu rems demokratines jėgas Europos kaimynystėje - Ukrainoje, Gruzijoje ir Moldovoje.

Penktadienį V. Adamkų dar priims Prancūzijos prezidentas Jaquesas Chiracas. Taip pat numatytas susitikimas su Politikos mokslų instituto studentais ir Prancūzijos lietuvių bendruomenės nariais.

Į Lietuvą V. Adamkus grįš šeštadienį.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.