aA
Kau­ne nu­si­kal­tė­lių gau­joms slap­ta tei­sė­sau­gi­nin­kų in­for­ma­ci­ja – ran­ka pa­sie­kia­ma. Tai paaiš­kė­jo po vie­nos sėk­min­gos Kau­no or­ga­ni­zuo­to nu­si­kals­ta­mu­mo ty­ri­mo tar­ny­bos (ONTT) ope­ra­ci­jos. Jos me­tu bu­vo nus­ta­ty­ta, kas tei­kia in­for­ma­ci­ją „dak­ta­rų” gau­jai.
Ope­ra­ci­jos re­zul­ta­tai prib­loš­kė – su ban­di­tais in­for­ma­ci­ja da­li­jo­si po­li­ci­jos pa­rei­gū­nas. Ta­čiau ir de­mas­ka­vus nu­si­kal­tė­lių in­for­ma­to­rių, jis ne­pa­li­ko tar­ny­bos po­li­ci­jo­je.

Do­mė­jo­si, kam prik­lau­so ma­ši­na

Kau­no ONTT pa­rei­gū­nai pat­vir­tin­to at­li­kę šį ty­ri­mą, ta­čiau pla­čiau ko­men­tuo­ti jo ap­lin­ky­bes at­si­sa­kė. „Ekst­ra ži­nioms” iš šal­ti­nių Lie­tu­vos kri­mi­na­li­nės po­li­ci­jos biu­re pa­vy­ko su­ži­no­ti kai ku­rias šo­ki­ruo­jan­čias ban­di­tų tal­ki­nin­ko de­mas­ka­vi­mo de­ta­les.

Ope­ra­ty­vi­nin­kų de­mas­kuo­tas „dak­ta­rų” tal­ki­nin­kas Jev­ge­ni­jus Dziu­ma­nas dir­ba Kau­no Ža­lia­kal­nio po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te pap­ras­tu pos­ti­niu. Į ope­ra­ty­vi­nin­kų aki­ra­tį jis pak­liu­vo aiš­ki­nan­tis, ko­kiais bū­dais Kau­no nu­si­kal­tė­lių pa­sau­lio auto­ri­te­tu va­di­na­mas Hen­ri­kas Dak­ta­ras, pra­var­de „He­ny­tė”, gau­na iš­sa­mią in­for­ma­ci­ją apie tam tik­rus žmo­nes, jų trans­por­to prie­mo­nes.

Slap­to ty­ri­mo me­tu paaiš­kė­jo, kad ar­ti­mas „He­ny­tės” bi­čiu­lis, še­šis kar­tus teis­tas Al­gir­das Sa­vei­kis, pra­var­de „Al­ge­lis”, pa­lai­ko bi­čiu­liš­kus san­ty­kius su po­li­ci­nin­ku J.Dziu­ma­nu.

Net­ru­kus paaiš­kė­jo, kad šis pa­rei­gū­nas po­li­ci­jos duo­me­nų ba­zė­je tik­ri­no, kam prik­lau­so H.Dak­ta­rą do­mi­nęs auto­mo­bi­lis. Nors išaiš­kin­tas tik vie­nas pa­rei­gū­no J.Dziu­ma­no „žyg­dar­bis”, neat­me­ta­ma, kad ban­di­tams jis ga­lė­jo tal­kin­ti nuo­la­t.

„Agur­kas” – ge­ras pa­žįs­ta­mas

„Ekst­ra ži­nioms” pa­si­do­mė­jus J.Dziu­ma­no as­me­ny­be, paaiš­kė­jo šo­ki­ruo­jan­čių fak­tų. Pa­si­ro­do, šis Ža­lia­kal­nio po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­to pos­ti­nis bend­rau­ja ne tik su A.Sa­vei­kiu, bet ir su ke­liais ži­no­mais Kau­no ban­di­tais.

Tie­sa, drau­gys­tę su ONTT aki­ra­ty­je nuo­lat esan­čiu Al­gi­man­tu Rin­gai­la po­li­ci­nin­kas lin­kęs pa­tei­sin­ti, nes kar­tu su šiuo kau­nie­čiu mo­kė­si, bu­vo kla­sės drau­gai. Kal­bin­ti Kau­no po­li­ci­jos pa­rei­gū­nai apie „Žen­ka” va­di­na­mą J.Dziu­ma­ną at­si­lie­pė itin prieš­ta­rin­gai.

Jų ma­ny­mu, nuo­la­ti­nis pa­rei­gū­no bi­čiu­lia­vi­ma­sis su kri­mi­na­li­ne praei­ti­mi, da­bar­ti­mi bei atei­ti­mi gar­sė­jan­čiais vei­kė­jais da­ro gė­dą vi­sai po­li­ci­jai.

„Žen­ka” – sli­dus žmo­gus, keis­ta, kaip jis iki šiol dar dir­ba po­li­ci­jo­je. Mū­sų duo­me­ni­mis, jis pa­lai­ko glau­džius san­ty­kius su „Agur­ku” (Kau­no nu­si­kal­tė­lių pa­sau­lio at­sto­vas Sau­lius Ve­leč­ka – red.), kar­tu su juo va­ži­nė­ja­si pra­ban­giu auto­mo­bi­liu”, – tei­gė vie­nas Kau­no kri­mi­na­lis­tų.

Auto­mo­bi­lių va­gys­tes ti­rian­čių pa­rei­gū­nų duo­me­ni­mis, po­li­ci­nin­kas „Žen­ka” anks­čiau bu­vo įsi­vė­lęs į keis­tą is­to­ri­ją. Jis krei­pė­si į ko­le­gas ir pra­ne­šė, kad kaž­kas pa­vo­gė ir su­dau­žė jo auto­mo­bi­lį.

Kuo bai­gė­si ty­ri­mas, su­ži­no­ti ne­pa­vy­ko, ta­čiau kri­mi­na­lis­tai sa­kė nea­be­jo­jan­tys, kad J.Dziu­ma­nas is­to­ri­ją iš­­gal­vo­jo.

Ins­ce­ni­zuo­ti ava­ri­jos ne­pa­vy­ko

Be­ne la­biau­siai „Žen­ka” su­ži­bė­jo šių me­tų pra­džio­je tal­kin­da­mas ar­ti­mam „He­ny­tės” bi­čiu­liui A.Sa­vei­kiui.

„Al­ge­liu” va­di­na­mas A.Sa­vei­kis su­dau­žė pra­ban­gų li­mu­zi­ną „Mer­ce­des-Benz E 230”, ku­riuo anks­čiau va­ži­nė­jo pats H.Dak­ta­ras. Ne­pa­tai­so­mai su­ga­di­nęs bran­gų auto­mo­bi­lį A.Sa­vei­kis nusp­ren­dė pa­si­pel­ny­ti iš ne­lai­mės, ap­gau­ti drau­di­mo kom­pa­ni­ją.

„Al­ge­lis” su­ra­do to­kios pat mar­kės bei spal­vos auto­mo­bi­lį, ant jo pri­ka­bi­no su­dau­žy­to „Mer­ce­des-Benz E 230” vals­ty­bi­nius nu­me­rius ir apd­rau­dė „Lie­tu­vos drau­di­me” 35 100 li­tų su­mai.

Po to A.Sa­vei­kis su­dau­žy­tą auto­mo­bi­lį at­ve­žė at­gal į ne­lai­mės vie­tą, įs­tū­mė į grio­vį ir pas­kam­bi­no bi­čiu­liui „Žen­kai”. Po­li­ci­nin­kas tuo­jau pat at­vy­ko į ins­ce­ni­zuo­tos ava­ri­jos vie­tą ir apie ne­va ką tik įvy­ku­sią ne­lai­mę pra­ne­šė sa­vo ko­le­goms.

Ty­ri­mą dėl pa­si­kė­si­ni­mo suk­čiau­ti at­li­kę Kau­no apy­gar­dos pro­ku­ra­tū­ros pro­ku­ro­rai tei­gė tu­rin­tys įta­ri­mų, kad po­li­ci­nin­ko J.Dziu­ma­no vaid­muo šio­je is­to­ri­jo­je yra neat­si­tik­ti­nis. Ma­no­ma, kad jis ga­lė­jo ty­čia pak­vies­ti rei­kia­mą ko­le­gų eki­pa­žą.

Už ne­pa­vy­ku­sį ban­dy­mą ap­mul­kin­ti drau­di­mo kom­pa­ni­ją praei­ty­je še­šis kar­tus teis­tas „He­ny­tės” mo­ti­nos Jad­vy­gos Dak­ta­rie­nės įmo­nės „Ra­mu­nė” va­dy­bi­nin­kas A.Sa­vei­kis vis dar lau­kia nuosp­ren­džio. „Al­ge­lio” drau­gas po­li­ci­nin­kas „Žen­ka” šio­je by­lo­je – tik liu­di­nin­kas.

Nar­šė po slap­tų duo­me­nų ba­zę

Paaiš­kė­jus, jog J.Dziu­ma­nas ne­tei­sė­tai nau­do­jo­si po­li­ci­jos duo­me­nų ba­ze ir tei­kė in­for­ma­ci­ją „dak­ta­rams”, dėl jo veiks­mų Kau­no vy­riau­sia­ja­me po­li­ci­jos ko­mi­sa­ria­te pra­dė­tas tar­ny­bi­nis pa­tik­ri­ni­mas. Už nar­šy­mą tar­ny­bi­nė­je duo­me­nų ba­zė­je ir slap­tos in­for­ma­ci­jos per­da­vi­mą ban­di­tams po­li­ci­nin­kui J.Dziu­ma­nui skir­tas griež­tas pa­pei­ki­mas.

Pa­si­tei­ra­vus, ko­dėl J.Dziu­ma­nas ne­bu­vo iš­kart at­leis­tas iš tar­ny­bos ir jam neiš­kel­ta bau­džia­mo­ji by­la, Kau­no po­li­ci­jos va­do­vai at­sa­kė ga­na mig­lo­tai. Pa­si­ro­do, kad bai­mi­na­ma­si, jog pa­rei­gū­nas ga­li kreip­tis į teis­mą, jį lai­mė­ti ir už at­lei­di­mą iš dar­bo pri­si­teis­ti so­li­džią kom­pen­sa­ci­ją.

„Kai su­ži­no­jau, ką pa­da­rė J.Dziu­ma­nas, bu­vau šo­ki­ruo­tas. Nors ki­ta ver­tus, iš jo bu­vo ga­li­ma kaž­ko pa­na­šaus ti­kė­tis. Tai – bai­si gė­da ne tik ko­mi­sa­ria­tui, bet ir vi­sai po­li­ci­jai”, – „Ekst­ra ži­nioms” sa­kė J.Dziu­ma­no vir­ši­nin­kas ko­mi­sa­ras Vy­tau­tas Ščia­je­vas.

Ge­ne­ra­li­nis ko­mi­sa­ras su­py­kęs

Pak­lau­sus, kaip ver­ti­na fak­tą, kad ban­di­tams tal­ki­nęs pa­rei­gū­nas iki šiol dir­ba po­li­ci­jo­je, ge­ne­ra­li­nis ko­mi­sa­ras Vy­tau­tas Gri­ga­ra­vi­čius at­sa­kė vie­na­reikš­miš­kai. „To žmo­gaus li­ki­mas aiš­kus. To­kiam – ne vie­ta po­li­ci­jo­je”, – įsi­ti­ki­nęs V.Gri­ga­ra­vi­čius.

„Ekst­ra ži­nių” šal­ti­nių duo­me­ni­mis, J.Dziu­ma­nas vi­sai ne­no­ri at­sis­vei­kin­ti su po­li­ci­nin­ko uni­for­ma.

Ban­di­tų gau­jai tal­ki­nęs pa­rei­gū­nas Kau­no apy­gar­dos ad­mi­nist­ra­ci­niam teis­mui aps­kun­dė jam skir­tą griež­tą pa­pei­ki­mą. Tad ko­mi­sa­rams teks ne juo­kais pa­suk­ti gal­vą, kaip at­sik­ra­ty­ti šio „ko­le­gos”.

"Ekstra žinios"