aA
Lietuvos Respublikos Prezidentas Valdas Adamkus trijų dienų oficialaus vizito apsilankė Prancūzijos sostinėje – Paryžiuje. Prezidentą vizito metu lydi lietuvių verslininkų delegacija. Pirmąją vizito dieną Lietuvos Prezidentas kartu su mūsų šalies verslininkais susitiko su Prancūzijos įmonių judėjimo – MEDEF - prezidente Laurence Parisot ir prancūzų verslo bendruomenės nariais, teigiama Prezidentūros pranešime spaudai.
Prezidentas Valdas Adamkus
Prezidentas Valdas Adamkus
© ELTA (V.Kopūsto nuotr.)
Darbo pusryčių metu Prezidentas V. Adamkus pasidalino mintimis apie Lietuvos politinio ir ekonominio gyvenimo aktualijas.

Valstybės vadovas pabrėžė, kad šiandien Lietuva yra naujoji Europos Sąjungos ir vieningos rinkos narė, šios europinės organizacijos bei Prancūzijos partnerė regione ir pasaulyje.

Prezidento nuomone,Lietuvos, kaip ir kitų Baltijos valstybių, reformos buvo sklandžios ir greitos, sukūrusios apie 6 procentus augančias ekonomikas.

“Būtent todėl armėnai, gruzinai, moldavai ir ukrainiečiai tikisi pasinaudoti mūsų patirtimi ir žengti mūsų nueitu keliu. Mes savo įgyta patirtimi galime dalytis ir šiandien”, - sakė V. Adamkus.

Prezidentas atkreipė dėmesį, kad Lietuvos sėkmę ir aktyvumą užsienio politikoje lemia ne tik diplomatiniai sugebėjimai, bet ir mūsų šalies ekonominis potencialas bei ūkio sveikata.

“Lietuvos geografija leidžia mums naudotis tranzitinės valstybės privalumais, o mūsų verslininkams – sėkmingai plėtoti verslą ne tik Vakarų Europoje, bet ir Rytuose: Rusijoje, Ukrainoje, net Baltarusijoje”, - pastebėjo šalies vadovas.

Prezidentas pabrėžė, kad šiandien Lietuva siekia aktyvaus vaidmens savo regione.

“Juk mes saugome nemažą dalį Europos Sąjungos išorinės sausumos sienos, juk šalia mūsų vyksta revoliuciniai pokyčiai Ukrainoje, Gruzijoje, Moldovoje, juk šalia mūsų yra ir Baltarusija?! Dabar jau mūsų eilė padėti ukrainiečiams, gruzinams ar moldavams kurti savo valstybes, daryti jiems reikalingas reformas, atsikratyti sovietinių reliktų”, - sakė V. Adamkus.

Kreipdamasis į prancūzų verslo bendruomenės narius, Prezidentas sakė tikįs, kad šios šalies verslininkų investicijos ras naujų nišų Lietuvoje.

“Žinodamas prancūzų verslo polinkį investuoti euro zonos valstybėse, neabejoju, kad Lietuva 2007 m. tikrai įsives naująją Europos valiutą eurą ir taps jums dar patrauklesnė ir įdomesnė”, - sakė Prezidentas.

MEDEF prezidente Lorena Parizo išreiškė viltį, kad Prezidento V. Adamkaus vizitas Prancūzijoje suaktyvins abiejų šalių verslininkų bendradarbiavimą. MEDEF vadovė apgailestavo, kad Prancūzijos investicijos pernelyg lėtai pasiekia Lietuvą ir užimą tik 16 vietą pagal investicijų apimtis mūsų šalyje.

Prancūzų verslininkai domėjosi Lietuvos pasirengimu įsivesti vieningą ES valiutą – eurą, taip pat klausė, kokie yra mūsų Vyriausybės prioritetai įsisavinant ES lėšas. Prancūzijos verslo bendruomenės nariai teiravosi, kokių žingsnių imasi Lietuvos Vyriausybė siekdama padidinti mūsų šalies patrauklumą užsienio investuotojams. Verslininkai taip pat domėjosi III-iojo Ignalinos atominės elektrinės bloko statybų bei elektros tilto į Vakarus tiesimo galimybėmis.

Kalbėdamas apie Lietuvos laukiančius naujus iššūkius siekiant kuo efektyviau įsisavinti ES fondų lėšas, Prezidentas atkreipė dėmesį, kad per trejetą metų mūsų šalis iš ES biudžeto turėtų gauti apie 1,5 milijardo eurų. Šios lėšos, valstybės vadovo įsitikinimu, duos didžiulį impulsą mūsų šalies ekonomikai.

Prezidentas paminėjo ir kitą labai svarbų Lietuvai iššūkį – prisijungimą prie Europos elektros tinklų, dujotakių, įsiliejimą į transporto koridorių.Valstybės vadovas pabrėžė, kad tai labai svarbūs projektai, kurie neleis naujosioms ES narėms likti Europos branduolio nuošaly.

“Mums pavyks sujungti Lietuvą su Lenkija elektros tiltu, pavyks įgyvendinti Lietuvos – Švedijos elektros kabelio projektą, mums pavyks iš Lenkijos per Baltijos valstybes iki Suomijos įgyvendinti greitaeigio traukinio projektą “Rail Baltica”, - sakė prezidentas V. Adamkus.

Prancūzijos įmonių judėjimas – MEDEF buvo įkurtas 1998 metais. Tai pati stambiausia asocijuota verslo struktūra Prancūzijoje, vienijanti daugiau kaip 750 tūkstančių pramonės, prekybos bei paslaugų sektoriuje dirbančių įmonių.

Penktadienį Prezidentą V. Adamkų priims Prancūzijos Prezidentas Jaquesas Chiracas. Abiejų valstybių vadovai ketina aptarti dvišalius ryšius, Europos Sąjungos reikalus.

Šalies vadovas taip pat susitiks su Prancūzijos Nacionalinės asamblėjos Užsienio reikalų komisijos vadovu Edouardu Balladuru ir Tarpparlamentinių ryšių su Lietuva vadovu Micheliu Destotu.

Vizito metu Prezidentas taip pat susitiks su Politikos mokslų instituto studentais ir Prancūzijos lietuvių bendruomenės nariais.

Vakare valstybės vadovas susitiks su Prancūzijos lietuvių bendruomenės nariais Lietuvos ambasadoje.

Šeštadienį Prezidentas V. Adamkus grįš į Lietuvą.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.