aA
2005 metų Nobelio taikos premija penktadienį buvo paskirta Jungtinių Tautų (JT) atominės energetikos priežiūros agentūrai (TATENA) ir jos generaliniam direktoriui, egiptiečiui Mohamedui ElBaradei, už pastangas kovojant su branduolinės ginkluotės platinimu, paskelbė Nobelio komitetas.
Mohammadas El Baradei
Mohammadas El Baradei
© Reuters/Scanpix
Tarptautinė atominės energetikos agentūra ir jos vadovas buvo pagerbti "už pastangas saugant, kad branduolinė energija nebūtų naudojama kariniams tikslams, ir užtikrinant, kad branduolinė energija taikiems tikslams būtų naudoja kuo saugesniu būdu", - sakoma pranešime.

Komitetas pagyrė M.ElBaradei kaip "bebaimį priemonių, kuriomis siekiama sustiprinti kovą su branduolinės ginkluotės platinimu, gynėją".

"Tai diena, kuria aš labiausiai didžiuojuosi per visą savo karjerą TATENA. Niekada nemaniau, kad sulauksime tokios dienos. Neįtikėtinai didžiuojuosi (šia premija) ir esu labai laiminga", - sakė TATENA atstovė spaudai Melissa Fleming.

"Įsivaizduoju, kad jis (M.ElBaradei) irgi džiaugiasi ir tikriausiai yra netekęs žado", - pridūrė ji.

"Netveriu džiaugsmu ir taip juo didžiuojuosi. Manau, kad tikrai gerai, jog buvo atkreiptas dėmesys į vieną baisiausių dalykų, kurie gali grėsti žmonijai", - televizijai CNN sakė M.ElBaradei žmona Aida ElBaradei.

Pastaraisiais metais ši JT agentūra ir jos vadovas atliko svarbų vaidmenį kebliose derybose su Iranu ir Šiaurės Korėja, per kurias branduolinių ginklų platinimo keliamas pavojus atsidūrė tarptautinės bendrijos dėmesio centre.

Norvegijos Nobelio komitetas šių metų taikos premijos laureatus išrinko iš rekordiškai ilgo - 199 kandidatų - sąrašo.

Vis dėlto šiemet, kai minimos 60-osios Japonijos miestų Hirošimos ir Nagasakio bombardavimo atominėmis bombomis metinės, TATENA ir jos vadovas, ekspertų nuomone, buvo vieni realiausių pretendentų laimėti šį prestižinį apdovanojimą.

Rimtais kandidatais tapti Nobelio taikos premijos laureatais jie buvo laikomi ir praėjusiais metais, tačiau tuomet ji atiteko Kenijos aplinkosaugos aktyvistei Wangari Maathai.

"Šiuo metu, kai nusiginklavimo pastangos yra įstrigusios, kai tvyro pavojus, kad branduolinių ginklų įsigis valstybės ir teroristinės grupuotės, ir kai branduolinės energijos vaidmuo vėl tampa vis reikšmingesnis, TATENA atlieka neapskaičiuojamos svarbos darbą", - teigė Komitetas.

10 mln. Švedijos kronų (3,8 mln. litų) premija, pavadinta pagal švedų filantropą Alfredą Nobelį, bus įteikta Osle gruodžio 10 dieną. 2004 metų Nobelio taikos premija taip pat nukeliavo į Afriką.

M.ElBaradei ypač išgarsėjo 2003 metų JAV vadovaujamos invazijos į Iraką išvakarėse išreikšdamas abejonių, ar jame iš tiesų yra, kaip teigė JAV ir Didžioji Britanija, masinio naikinimo ginklų.

Nobelio komiteto pirmininkas Ole Danboltas Mjoesas pažymėjo, kad tai, jog ši premija buvo skirta M.ElBaradei, nereiškia užslėptos Vašingtono, kuris dažnai nesutaria su TATENA vadovu dėl Irako, kritikos.

"Tai nėra spyris į kojas nė vienai šaliai", - sakė jis per spaudos konferenciją.

1995 metais Nobelio taikos premija atiteko priešbranduolinės kampanijos kovotojui, mokslininkui Josephui Rotblatui (Džozefui Rotblatui) bei jo vadovaujamai organizacijai "Pugwash". 1985 metais šią premiją gavo JAV ir Sovietų Sąjungos medikų organizacija "Tarptautiniai gydytojai prieš branduolinį karą" ("International Physicians for the Prevention of Nuclear War").

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.