aA
Dabar Lietuvoje galioja trijų formų asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantys dokumentai: Lietuvos Respublikos piliečio pasas (senojo pavyzdžio), asmens tapatybės kortelė ir Lietuvos Respublikos pasas. Ir Lietuvos Respublikos piliečio pasas, ir asmens tapatybės kortelė, ir Lietuvos Respublikos pasas yra lygiaverčiai dokumentai, patvirtinantys asmens tapatybę ir pilietybę, teigiama VRM pranešime spaudai.
Pasas su biometrine informacija
Pasas su biometrine informacija
© ELTA (M.Ambrazo nuotr.)
"Kai reikia pateikti asmens tapatybę ar pilietybę įrodantį dokumentą, pakanka turėti tik vieną iš šių trijų dokumentų", - teigia Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Anatolijus Rimkevičius. Vykstant į valstybes – ES nares, taip pat į Juodkalnijos, San Marino bei Kroatijos respublikas, pasienyje pakanka pateikti asmens tapatybės kortelę.

Vykstant į šalis, į kurias reikia kelionės vizos arba kertant sieną dedami spaudai, kelionės dokumentu pripažįstamas tik LR piliečio pasas (senojo pavyzdžio pasas) arba LR pasas.

Pasibaigus senojo pavyzdžio, t.y. LR piliečio paso galiojimo laikui, piliečiui išduodama asmens tapatybės kortelė, o Lietuvos Respublikos pasas išduodamas tik piliečiui pageidaujant. Pasak Vidaus reikalų ministerijos sekretorius Anatolijaus Rimkevičiaus, šiuo metu jau parengtos atitinkamų įstatymų pataisos dėl biometrinių duomenų – veido atvaizdo ir pirštų atspaudų elektroninės laikmenos įvedimo į pasus ir kelionės dokumentus.

Kartu Vyriausybei bus teikiamos įstatymo pataisos, numatančios, kad LR piliečio pasas, kaip kelionės dokumentas, galiotų iki 2007 metų gruodžio 31 dienos.

"Jei Vyriausybė šiai nuostatai pritars ir Seimas priims tokią pataisą, nuo 2008 metų sausio 1 dienos senojo pavyzdžio piliečio pasas, kaip kelionės dokumentas, nebegalios. Tačiau jis ir toliau liks galioti Lietuvoje kaip asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinantis dokumentas", - sako A.Rimkevičius. Visiškai panaikinti senojo pavyzdžio LR piliečio paso, kaip asmens tapatybę ir pilietybę patvirtinančio dokumento, galiojimą Lietuvoje, pasak ministerijos sekretoriaus, netikslinga dėl kelių priežasčių.

Masinis asmens dokumentų keitimas sukeltų nemažai nepatogumų, ypač vyresnio amžiaus žmonėms, kadangi iki 1998 metų asmenims, kuriems sukako 45-eri metai, piliečio pasai buvo išduodami dvidešimčiai metų. Taigi po 2008 metų Lietuvoje dar bus apie 1 mln. 400 tūkstančių piliečių, kurių senojo pavyzdžio pasų galiojimo laikas nebus pasibaigęs, o paskutinieji išduoti galios net iki 2018 metų vasaros. Dauguma tokių asmenų – pensininkai, neketinantys niekur vykti iš Lietuvos, todėl jiems keisti senojo pavyzdžio pasus neverta.

Kita vertus, senojo pavyzdžio asmens dokumentą pakeisti nauju arba įsigyti Lietuvos Respublikos pasa jau turint asmens kortelę, galima bet kada, kai tik to prireiks.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.