aA
Ketvirtadienį iš Liberalų ir centro sąjungos (LiCS) valdybos sprendimu pašalinti Seimo nariai, dalyvavę LiC frakcijos seniūno rinkimuose, pareiškė, jog svarsto galimybę sugrįžti į partiją per jos skyrius. "Mus dar rugsėjo pabaigoje parėmė LiCS Klaipėdos skyrius, vėliau prie jo prisijungė Panevėžio, Šiaulių, Varėnos ir kiti skyriai", - sakė iš LiCS pašalintas Eligijus Masiulis.
Liberalų ir centro sąjunga - karikatūra
Liberalų ir centro sąjunga - karikatūra
© DELFI
Be jo, iš partijos ketvirtadienį buvo išmestas Seimo pirmininko pavaduotojas Gintaras Steponavičius, parlamentarai Dalia Teišerskytė, Audrius Endzinas ir neseniai išrinktas LiC frakcijos Seime seniūnas Algis Kašėta.

Jie tikino, kad LiCS įstatai leidžia valdybos sprendimu pašalintiems nariams sugrįžti į partiją per skyrius. „Jie gali tai padaryti. Įstatai sako, kad užtenka dviejų ar trijų partijos narių rekomendacijų ir mes vėl galime tapti partijos nariais. Daugelis pašalintų iš partijos asmenų svarsto šią galimybę“, - sakė E.Masiulis.

Jis mano, kad per LiCS skyrius sugrįžusius asmenis, partijos vadovybei bus sunkiau vėl pašalinti. „Jei jis (Artūras Zuokas) mus vėl pašalins, reiškia, kad jis turės šalinti ištisus skyrius. O tai veda į visišką absurdą ir taip elgtis gali tik psichinis ligonis“, - sakė E.Masiulis.

Penktadienį Seime spaudos konferenciją surengęs A.Kašėta, E.Masiulis ir Petras Auštrevičius teigė, kad LiCS pirminkas Artūras Zuokas „šiandien demonstruoja savo silpnumą“. Jų įsitikinimu, Vilniaus meras, pašalindamas iš LiCS jam nelojalius kolegas, nori partiją paversti vieno asmens partija.

„Partija yra gilioje krizėje. Nesugebėjimas suprasti to, ką sako skyriai bei apskritai komunalinio liberalizmo krizė", - sakė P.Auštrevičius ir pareiškė, kad jis solidarizuojasi su iš partijos pašalintais kolegomis bei kartu su Gintaru Šileikiu taip pat traukiasi iš partijos. DELFI primena, kad P.Auštrevičius ir G.Šileikis narystę partijoje buvo sustabdę nuo vasaros.

„Giluminės priežastys yra tos, kad vieno žmogaus primesta tvarka šiandieną gniaužia bet kokias diskusijas partijoje. Vietoj nuolatinio dialogo, atsiranda viena nuomonė. Tai partiją, kaip organizaciją, veda į žlugimą. Mes ir toliau ginsime liberalias vertybes Seime, mus žmonės išrinko į Seimą ne tam, kad atstovautume A.Zuoko interesus“, - sakė E.Masiulis.

„Mes toliau dirbsime su rinkėjais, o ne su bandymu jėga primesti tam tikrų politinių struktūrų kažkokią konfrontaciją. Tuo mes ir pradėsim savo grįžimą, nėra liberalizmo, todėl jį reikia sukurti iš naujo“, - sakė P.Auštrevičius.

Iš partijos pašalinti ir savo noru pasitraukę parlamentarai neatmetė, kad partija gali skilti. „Tai yra baisiausia, kas galėtų atsitikti, bet tokios galimybės neatmetu. Bet kokiu atveju partijoje šiandien egzistuoja dalis žmonių, kurie palaiko A.Zuoką“, - sakė E.Masiulis. Jo manymu, partijos nariai turės apsispręsti, „ar jie toliau eina su A.Zuoku, ar jie renkasi kitą kelią“. Iš partijos pašalintų ir narystę joje sustabdžiusių parlamentarų nuomone, galimybė išgelbėti partiją yra partijos skyrių rankose.

E.Masiulis prakalbo ir apie galimybę performuoti parlamentinę frakciją, nes A.Zuoko šalininkai joje sudaro mažumą, o pašalinti iš LiCS politikai nebegali atstovauti partijos.

„Frakcijos pavadinimo nėra reikalo keisti, nes dalis pašalintų narių ketina atstatyti savo narystę. Turėtų trauktis mažuma frakcijos narių, kurie nesutinka su deklaruojamom vertybėms. Mus išmetė keleto žmonių grupė, kuri vadinama valdyba. Partijoje yra tūkstančiai žmonių, ir tai rodo, kad A.Zuokas sprendimus modeliuoja nebesiremdamas partijos žmonių nuomone“, - sakė E.Masiulis.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.