aA
Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso atmetė Prancūzijos prezidento Jacques'o Chiraco kritiką, esą nesugebama ginti Europos interesų. Jis savo ruožtu prakalbo apie "populizmą", protekcionizmą ir europesimizmą.
Jose Manuel Barroso
Jose Manuel Barroso
© Reuters/Scanpix
Buvęs Portugalijos premjeras per keletą šią savaitę sakytų kalbų ir interviu prieštaravo argumentams, jog jis vadovauja ultraliberaliai ir neveiksmingai Europos Komisijai. Jis tikino, kad kovoja už "atvirą Europą", kuri sugebėtų pasinaudoti globalizacijos teikiamais pranašumais.

Barroso nusibodo, kad Briuselis nuolat daromas atpirkimo ožiu už valstybių narių vyriausybių vidaus politikos nesėkmes, pažymėjo jo atstovė spaudai.

EK vadovas, nudžiugintas šią savaitę priimto susitarimo pradėti stojimo derybas su Turkija, bandė išsklaidyti krizės nuotaikas, atsiradusias po nesėkmingo bandymo priimti Europos Sąjungos (ES) Konstituciją, ir bloko lyderių nesugebėjimo susitarti dėl ilgalaikio Bendrijos biudžeto.

"Nedarykime iš to tragedijos. Dirbkime toliau ir pasieksime tikrai daug", - sakė jis Belgijos radijui.

Jis taip pat atmetė Ž. Širako kritiką, esą Komisija nesugebanti apginti Prancūzijos darbininkų nuo JAV kompiuterių milžino "Hewlett-Packard". Europos Komisija visada gynė Europos interesus ir daro tai ryžtingai bei griežtai", - interviu laikraščiui "Le Monde" teigė Barroso.

"Egzistuoja europietiška atsakomybės etika, kuri įpareigoja mus paaiškinti piliečiams, kur yra atskirų institucijų kompetencijos ribos. Raginčiau politikus jos paisyti".

"Negalime pjauti šakos, ant kurios sėdime, ir užsipuldinėti ES institucijų, kadangi Bendrija šiuo metu yra reikalingesnė nei bet kada", - teigė pirmininkas.

Kalboje, sakytoje mokslo institute "Friends of Europe", Barroso aršiai sukritikavo dvi populistines Europos politikų veiklos kryptis: bandymus bėgti nuo globalizacijos ir laisvosios rinkos realybės ir dėl visų savo nelaimių kaltinti Briuselį.

ES, kaip didžiausias pasaulio prekybos blokas, turi pasinaudoti visomis globalios ekonomikos teikiamomis galimybėmis, pabrėžė jis.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.