aA
Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas ketvirtadienį teigė, kad yra ženklų, rodančių, jog Irake naudojami sprogmenys gali būti susiję su Iranu, tačiau pažymėjo, kad Jungtinė Karalystė dar neturi tvirtų įrodymų.
Tony Blair
Tony Blair
© Reuters/Scanpix
"Aišku tai, kad ne tik prieš britų pajėgas, bet ir kitose Irako dalyse naudojami nauji sprogstamieji įtaisai. Specifinis šių įtaisų pobūdis yra susijęs arba su Irano elementais, arba su "Hizbollah" ... Tačiau šiuo metu dar negalime būti tuo tikri", - sakė T.Blairas.

Iranas tuo tarpu paneigė Didžiosios Britanijos kaltinimus, kad šalis neva tiekia ginklus šiitų kovotojams Irake, kurie naudojami išpuoliams prieš britų kareivius, ketvirtadienį pranešė šalies žiniasklaida.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministerijos atstovas teigė, kad ryšiai tarp Irano ir Irako kovotojų yra nepriimtini, tačiau detaliai nepaaiškino, kokie yra tie ryšiai.

Irano užsienio reikalų ministerija nedelsiant paneigė kaltinimus dėl kišimosi į vakarinės kaimynės reikalus. "Tai melas. Tai britai yra krizės ir nestabilumo Irake priežastis", - per valstybinę televiziją teigė ministerijos atstovas Hamidas Reza Asefis.

"Mes savo poziciją išreiškėme aiškiai - mums rūpi Irako stabilumas", - pridūrė jis.

Nesutarimai tarp Londono ir Teherano ypač paaštrėjo prieš kelias savaites.

Iranas tvirtina vykdąs branduolinę programą itin taikiems tikslams - elektros energijos gamybai. Tačiau Didžioji Britanija palaiko Vašingtono požiūrį, kad Teheranas ketina gaminti branduolines bombas ir šalies atominės veiklos svarstymas turėtų būti perduotas Jungtinių Tautų Saugumo Tarybai, kuri šaliai gali paskirti sankcijas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.