aA
Nepatenkinti valstybės skiriama parama aukštajam mokslui studentai nusprendė išeiti į gatves. Spalio 13 dieną organizuojamas Lietuvos studentų mitingas, kuriuo valstybė raginama skirti daugiau lėšų aukštajam mokslui.
Kumštis, smurtas, smūgis
Kumštis, smurtas, smūgis
© Corbis/Scanpix
Lietuvos studentų atstovybių sąjungos atstovų (LSAS) teigimu, šįmet aukštajam mokslui buvo skirta 45 proc. lėšų, numatytų LR Vyriausybės metodikoje. 2006 metais planuojama skirti tik 38 procentus aukštajam mokslui reikalingos sumos. Dėl šios priežasties, anot akciją organizuojančios LSAS, aštrėja protų nutekėjimo į užsienį problema, kompetentingi mokslo darbuotojai palieka aukštąsias mokyklas.

Prašo pertvarkyti sistemą

Pasak Natalijos Gavrilovos, Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentų atstovybės prezidentės, svarbiausias akcijos tikslas – užtikrinti, kad aukštasis mokslas nebūtų tik deklaruojamas kaip prioritetas. Studentai sieks, kad kiekvienam studentui pagal poreikį būtų suteikta gyvenamoji vieta bendrabutyje, gerinama dabartinė bendrabučių būklė ir užtikrinama naujų bendrabučių statyba.

“Mes prašome to, ką valstybė iš tikrųjų skolinga”, - pažymėjo LSAS prezidentas Viačeslavas Palkevičius.

Šįmet prašoma skirti 75 procentus aukštajam mokslui reikalingos sumos, o iki 2010 metų pasiekti šimtaprocentinį finansavimą.

“Mes neprašom lėšų, mes prašom pertvarkyti visą sistemą”, - tikino V. Palkevičius, ragindamas Vyriausybę patvirtinti planą, pagal kurį ne vėliau kaip iki 2010 m. visos aukštosios mokyklos turėtų perduoti bendrabučių, sveikatingumo, sporto ir kultūros centrų administravimą ne pelno siekiančioms organizacijoms.

“Aukštoji mokykla neturėtų užsiimti ūkiu,nes tai nėra jos darbas”, - įsitikinęs V. Palkevičius, remdamasis Skandinavijos šalių praktika. LSAS mano, jog aukštosioms mokykloms taip pat turėtų būti suteikta teisė disponuoti turimu turtu.

“Jei parduotume vienos aukštosios mokyklos centre esantį bendrabutį, ta aukštoji mokykla Saulėtekyje laisvai galėtų pasistatyti 3 didžiulius bendrabučius”, - idėją pavyzdžiais pagrindė LSAS prezidentas.

Valstybė taip pat raginama reformuoti paskolų sistemą. Siūloma įsteigti valstybinį studentų paskolų fondą, sudaromą iš privačių lėšų , kurios būtų laiduojamos valstybės. Tokiu atveju valstybė mokėtų palūkanas – jos esą sudarytų dešimt kartų mažesnę sumą, nei dabar paskoloms mokama iš valstybės biudžeto, ir visi studentai galėtų gauti paskolas.

Laukiama 5000 studentų

Spalio 13 d. tikimasi sulaukti iki 5000 protestuojančių studentų. Dalis jų atvyks iš kitų miestų – Kauno, Klaipėdos, Šiaulių Panevėžio, Marijampolės, Telšių ir kt. Su aukštosiomis mokyklomis susitarta, jog paskaitos baigsis iki 12 valandos. LSAS žiniomis, prie mitingo ketina prisidėti ir dėstytojai.

Dienotvarkėje numatomas studentų žygis nuo Vilniaus universiteto centrinių rūmų ir viešas kreipimasis į LR Prezidentą, Vyriausybę, Seimą. Prie Parlamento planuojama ir tylos minutė aukštajam mokslui. Akciją užbaigs padėkos studentams koncertas su Lietuvos muzikos žvaigždėmis prie LR Seimo rūmų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.