aA
Ketvirtadienį turi įvykti naujas Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio ir jo varžovės, krikščionių demokratų lyderės Angelos Merkel susitikimas, per kurį jie pamėgins išspręsti kandų ginčą, kas turi vadovauti numatomai formuoti koalicinei vyriausybei.
A.Merkel ir G.Schroederio plakatai
A.Merkel ir G.Schroederio plakatai
© EPA-ELTA
Praėjus dviem su puse savaitės po neaiškių parlamento rinkimų, dėl kurių didžiausią Europos Sąjungos (ES) šalį ištiko politinis paralyžius, šis susitikimas gali atverti kelią vyriausybei, sudarytai ir iš G.Schroederio socialdemokratų, ir iš A.Merkel centro dešiniųjų krikščionių demokratų.

Po trečiojo ir paskutinio žvalgomųjų derybų etapo, kuris įvyko trečiadienį, abi partijos teigė, jog galimybės suformuoti vadinamą didžiąją koaliciją tapo realesnės.

"Esu labiau nusiteikusi optimistiškai negu pesimistiškai, - sakė A.Merkel. - Mums sėkmingai pavyko susitarti dėl (programos) turinio ... Matau galimybę suformuoti koaliciją".

Krikščionių demokratų pareigūnai pažymėjo, kad ketvirtadienio vakarą įvyks abiejų partijų viršūnių susitikimas, per kurį bus mėginama išspręsti sunkų klausimą, kas turėtų vadovauti vyriausybei.

Ir A.Merkel, ir G.Schroederis sakė, kad derybos dėl koalicijos negali prasidėti, kol nebus susitarta "personalo klausimu".

Be to, G.Schroederis perspėjo, kad jo partija tikisi, jog prieš derybas dėl koalicijos bus priimtas sprendimas ne tik dėl to, kas taps kancleriu.

"Manau, kad (Krikščionių demokratų) sąjunga suprato, kad negalima iš pradžių susitarti tik dėl vieno klausimo", - sakė jis.

Viršūnių susitikime dalyvaus G.Schroederis, A.Merkel, Edmundas Stoiberis, vadovaujantis Krikščionių socialinei sąjungai Bavarijoje, ir Franzas Muenteferingas, G.Shroederio Socialdemokratų partijos pirmininkas, pažymėjo šaltiniai.

E.Stoiberis sakė manąs, kad derybos dėl koalicijos gali prasidėti jau kitą savaitę. Tad, apžvalgininkų, spėjimu, įmanoma, kad dėl kanclerio posto bus greitai susitarta.

Sociologinių tyrimų instituto "Forsa" trečiadienį paskelbti apklausos duomenys parodė, kad išaugo žmonių, kanclerio poste norinčių matyti A.Merkel, skaičius: už A.Merkel pasisakė 34 proc. , o už G.Shroederį - 26 proc. apklaustųjų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.