aA
Kremliaus atstumtasis Borisas Berezovskis ir Neilas Bushas, skandalingasis JAV prezidento brolis, suvienijo jėgas mokymo programinės įrangos kompanijoje. Bendrovė bandys reklamuoti savo produkciją buvusioje Sovietų Sąjungoje, rašo "Moscow Times".
Boris Berezovsky
Boris Berezovsky
© EPA-ELTA
Savo neįprasta partneryste B. Berezovskiui neabejotinai pavyko suerzinti Rusijos prezidentą Vladimirą Putiną, kuris laiko George'ą W. Bushą savo draugu.

N.Busho vadovaujama kompanija "Ignite!" pristato naujas kompiuterines mokymo programas. "Ignite!" siūlo mokomąją programinę įrangą, skirtą daugialypės terpės pamokoms 9-12 metų vaikams.

Pastaraisiais mėnesiais B. Berezovskis lydėjo N.Bushą jo kelionėse po buvusios Sovietų Sąjungos šalis, ištrūkusias iš Maskvos įtakos sferos. Pirmoji stotelė buvo Ukraina birželį, kur, pasak B. Berezovskio, yra "masė jo draugų".

Vėliau jiedu aplankė Gruziją, kur ilgalaikis B. Berezovskio partneris ir Tbilisio įtakingas brokeris Badris Patarkatsišvilis mielai sutiko išgerti vyno ir papietauti su JAV prezidento broliu. Praėjusį mėnesį jie lankėsi Latvijoje.

"Jis paprašė manęs pagalvoti apie galimus bendrus projektus regionuose, kuriuos aš pažįstu", - sakė B. Berezovskis apie N.Busho planus plėsti savo bendrovę, kurią įsteigė 1999 metais.

Kol kas neaišku, kiek pelno ši įmonė gali duoti tokiems investuotojams kaip B.Berezovskis. "Ignite!" prezidentas Kenas Leonardas neatskleidė jokių duomenų apie bendrovės pelną ar pajamas. Jis nepasakė ir kiek mokyklų įsigijo "Ignite!" programinę įrangą, tik paminėjo, kad ja naudojasi "tūkstančiai studentų" Teksase, Floridoje, Kalifornijoje, Vašingtono valstijoje.

Pasak K.Leonardo, po kelionių po buvusias Sovietų Sąjungos valstybes kiekviena iš paminėtų šalių užsisakė 10 "Ignite!" mokomųjų programų savo mokykloms. Kol kas šios programos bus naudojamos anglų kalba, bet prireikus gali būti išverstos į rusų ar kitas kalbas.

Bet didžiausias laimėjimas būtų Rusijos rinka. "Problema yra ta, kad daugelis šių šalių turi savo kalbą, o jų rinkos yra mažos, - sakė K.Leonardas. - Rusija yra panaši į JAV rinką. Mes mielai susitiktume su mokyklomis Rusijoje, mielai pristatytume savo kompaniją".

Tačiau jokių pakvietimų iš Rusijos bendrovė kol kas nesulaukė, greičiausiai dėl to, kad B.Berezovskiui nepavyksta susitarti dėl šio vizito.

Pasak B.Berezovskio, investicijos į N.Busho firmą - tik verslas. Anot jo, tai investicija į sritį, kuria jis visada labai domėjosi. Tačiau jis atsisakė atskleisti sumą, kurią investavo.

"Neturiu kitų tikslų investuodamas į šią bendrovę. Ir investavau į ją ne dėl to, kad ją valdo Dž. Bušo brolis, tiesiog tikiu, kad bendrovė užsiima tinkama veikla. Kai gavau pasiūlymą investuoti, nusiunčiau specialistus, kad jie sužinotų, kuo užsiima ši bendrovė. Specialistai pritarė šiai investicijai", - sakė B. Berezovskis.

Nors į "Ignite!" investavo prieš dvejus metus, B. Berezovskis sakė negalėjęs nuvykti į JAV aptarti verslo reikalų. Jis du kartus kreipėsi dėl vizos, bet atsako iki šiol negavo. Jungtinių Valstijų ambasada Maskvoje atsisakė komentuoti dėl B. Berezovskio vizos.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.