aA
Didžioji Britanija ir Rusija trečiadienį po ministro pirmininko Tony Blairo ir prezidento Vladimiro Putino susitikimo Londone paskelbė bendrą pareiškimą, kuriame žada bendradarbiauti kovodamos su terorizmu.
Tony Blairas ir Vladimiras Putinas
Tony Blairas ir Vladimiras Putinas
© Reuters/Scanpix
"Abi mūsų šalys tiesiogiai patyrė terorizmo žiaurumą ir nežmoniškumą, - sakoma trumpame tekste, kurį gavo AFP. - Šiandien patvirtiname, jog visiškai smerkiame terorizmą visomis jo formomis, ir (patvirtiname) savo sprendimą stiprinti ... bendradarbiavimą kovojant su juo".

Terorizmo klausimas turėjo būti pagrindinė abiejų lyderių, kurie trečiadienį ryte susitiko Dauning Stryte, pokalbių tema, sakė britų pareigūnai.

V.Putinui taip pat turi būti aprodytas kompleksas "Cobra" - itin slapta britų bazė Londono centre, iš kurios koordinuojami į teroro aktus ir kitas nepaprastąsias padėtis reaguojančių tarnybų veiksmai.

Būtent čia T.Blairas ir kiti ministrai buvo susirinkę po liepos 7-osios sprogimų Londone, per kuriuos žuvo 56 žmonės, tarp jų - keturi įtariami sprogdintojai.

"Jis (V.Putinas) bus pirmasis (komplekse) "Cobra" apsilankęs užsienio valstybės lyderis ir turės galimybę išgirsti, kaip mes koordinuojame (atsakus) į įvairias nepaprastąsias padėtis ir planuojame (veiksmus) civiliniams nenumatytiems atvejams", - sakė Dauning Stryto atstovas.

V.Putinas ordinais apdovanojo britų specialistus

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas trečiadienį taip pat ordinais apdovanojo britų komandą, kuri padėjo išlaisvinti rugpjūtį tris paras Ramiojo vandenyno dugne įstrigusį Rusijos plaukiojimo aparatą ir išgelbėti septynis jame buvusius rusų jūreivius.

Britų komandos vadas Ianas Richesas ir Didžiosios Britanijos karinio jūrų laivyno specialistai atvyko į Kamčiatkos Petropavlovską, kartu atsigabenę sudėtingą povandeninį robotą "Scorpio".

Galingomis žirklėmis "Scorpio" sukarpė povandeninės pakrantės stebėjimo antenos lynus ir žvejybinius tinklus, į kuriuos 190 metrų gylyje buvo įsipainiojęs "Priz AS-28". Paskui per šešias valandas batiskafas pamažu iškilo į vandens paviršių.

Reikalingos įrangos panašioms operacijos neturinti Rusija buvo priversta kreiptis pagalbos į Karališkąjį jūrų laivyną.

Derėtis su Didžiosios Britanijos ministru pirmininku Tony Blairu į Londoną atvykęs V.Putinas I.Richesui ir povandeninio aparato "Scorpio" operatoriams Stuartui Goldui bei Peteriui Nuttallui įteikė po ordiną "Už jūrinius nuopelnus".

Be to, per iškilmingą ceremoniją Dauning Stryte "Draugystės ordinu" buvo apdovanoti Didžiosios Britanijos karinio jūrų laivyno atašė Maskvoje kapitonas Jonathanas Holloway bei Karališkųjų karinių oro pajėgų eskadrilės vadas majoras Keithas Hewittas, kurio lėktuvas C17 atskraidino britų gelbėtojus su visa reikalinga įranga.

"Mums labai malonu, kad prezidentas Vladimiras Putinas ir Rusijos žmonės įvertino gelbėjimo operacijos dalyvių ir visų, kurie prisidėjo prie šios sėkmingos misijos, pastangas", - sakė ginkluotųjų pajėgų ministras Adamas Ingramas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.