aA
Vokietijos kanclerio Gerhardo Schroederio socialdemokratai pakeliui į "didžiąją koaliciją" su opozicijoje esančiais konservatoriais, trečiadienį pareiškė G.Schroederis.
A.Merkel ir G.Schroederio plakatai
A.Merkel ir G.Schroederio plakatai
© EPA-ELTA
"Žvalgybinės derybos parodė, kad esama pagrindo sudaryti didžiąją koaliciją", - sakė A.Schroederis žurnalistams po susitikimo su Angelos Merkel vadovaujamu Krikščionių demokratų sąjungos ir Krikščionių socialinės sąjungos aljansu.

Tačiau dešiniųjų lyderė Angela Merkel pranešė, kad Vokietijos kanclerio Gerhadro Schroederio vadovaujamų socialdemokratų ir opozicijoje esančių dešiniųjų lyderiai netrukus suregs specialų susitikimą, kuriame ir bus nuspręsta, kas vadovaus koalicinei vyriausybei.

Jos vadovaujamas Krikščionių demokratų sąjungos ir Krikščionių socialinės sąjungos aljansas bei socialdemokratai trečiadienį buvo surengę trečią žvalgomųjų derybų dėl koalicinės vyriausybės formavimo ratą.

Po susitikimo A.Merkel žurnalistams sakė, kad yra nusiteikusi "daugiau optimistiškai, nei pesimistiškai".

Nei A.Merkel vadovaujamas dešiniųjų aljansas, nei G.Schroederio socialdemokratai nesurinko pakankami balsų, kad galėtų sudaryti koalicinę vyriausybę su savo įprastiniais partneriais, todėl yra priversti derėtis dėl bendros vyriausybės.

Dabar abi šalys nesutaria, kas turėtų vadovauti naujajai vyriausybei. Prieš trečiadienio derybas A.Merkel pagrasino nutraukti dialogą, jeigu G.Schroederis neatsisakys kanclerio posto

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.