aA
Rusijos generalinė prokuratūra pranešė surengusi eilinę seriją kratų, tęsdama vadinamąją "Jukos" bylą. Jos darbuotojus tardytojai įtaria 7 mlrd. dolerių, gautų pardavus naftą, plovimu.
"Šiandien, toliau tiriant baudžiamąją bylą dėl piniginių lėšų, kurias grupė "Jukos" naftos bendrovės darbuotojų kartu su kitais asmenimis... įgijo nusikalstamu būdu, legalizavimo, vyksta kratos ir poėmiai kai kuriose kredito ir finansų įstaigose bei juridinėse organizacijose", - sakoma pranešime.

Negana to, kad pagrindiniai "Jukos" bylos" dalyviai - buvęs kompanijos vadovas Michailas Chodorkovskis ir jo partneris Platonas Lebedevas nuteisti kalėti po 8 metus, Generalinė prokuratūra pažadėjo pateikti M.Chodorkovskiui naujų kaltinimų dėl pinigų plovimo. Maksimali bausmė, kuri gali būti jam skirta - 15 metų.

Kratos trečiadienį buvo atliktos Žukovkos gyvenvietėje, Advokatų biure "ALM-Feldmans", investiciniame banke "Trast", banke "Trast", bendrovėje "Jukos-FBC". Be to, pasak "Jukos" atstovo Londone, krata buvo padaryta ir Rusijos naftos koncerno "Jukos" antrinės įmonės Nyderlanduose "Jukos Finance B.V." būstinėje.

Bendrovė "Jukos Finance B.V." yra Lietuvos naftos koncerno "Mažeikių nafta" 53,7 proc. akcijų paketo valdytoja. Per šią antrinę įmonę "Jukos" taip pat valdo 40 proc. Slovakijos naftotiekių operatorės "Transpetrol" akcijų, taip pat kitą savo turtą užsienyje.

Buvusį Rusijos naftos kompanijos "Jukos" generalinį direktorių Michailą Chodorkovskį gynusio advokato Antono Drelio kontoroje daugiau nei šešias valandas taip pat daryta krata, remdamasi naujienų agentūra "Novosti" praneša ELTA.

"Tardytojai turi duomenų, kad 2000-2003 metais kai kurie "Jukos" vadovai ir darbuotojai pasisavino ir legalizavo, pervedę užsienin, apie 7 mlrd. dolerių vertės pinigines lėšas", - sakoma pranešime.

Generalinės prokuratūros nuomone, "Jukos" darbuotojai, padedami teisininkų ir bankininkų, grobstė "pelną, gautą iš naftos gavybos", po to "legalizuodavo jį mokėdami dividendus fiktyvioms firmoms, registruotoms kai kuriose užsienio šalyse".

Vadinamoji "Jukos" byla, kurią tiriant po masinės teisėsaugos institucijų atakos prieš kadaise didžiausią šalies naftos kompaniją už grotų atsidūrė dešimtys bendrovės ir su ja susijusių kompanijų darbuotojų, o pati "Jukos" faktiškai bankrutavo, daugelio ekonomistų nuomone, tapo rimčiausiu smūgiu Rusijos investiciniam klimatui prezidento Vladimiro Putino valdymo metais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.