aA
Lietuvos vadovaujamoje Afganistano Goro provincijos atkūrimo grupės (PAG) stovykloje Čagčarane trečiadienį apsilankė aukščiausia NATO karinė ir politinė vadovybė.
Jaap de Hoop Scheffer
Jaap de Hoop Scheffer
© ELTA
Kaip BNS pasakojo provincijos atkūrimo grupės vadas, pulkininkas Gintautas Zenkevičius, iš Afganistano sostinės Kabulo susipažinti su Lietuvos vadovaujamos PAG veikla kariniu transporto lėktuvu "C-130 Hercules" atvyko NATO generalinis sekretorius Jaapas de Hoopas Schefferis, Aljanso pajėgų Europoje vyriausiasis vadas JAV generolas Jamesas Jonesas, NATO Karinio komiteto pirmininkas Kanados generolas Ray Henault bei juos lydinti maždaug 50-ties žmonių delegacija.

Delegacijoje buvo ir Lietuvos ambasadorius prie NATO Linas Linkevičius, JAV ir Danijos ambasadoriai prie Aljanso, televizijos kompanijų CNN ir BBC žurnalistai. "Mūsų grupės stovykloje supažindinome su grupės veikla, provincijų atkūrimo grupių poreikiais, siūlomais kai kuriais pakeitimais", - pasakojo G.Zenkevičius.

Pasak Lietuvos karininko, Aljanso vadovai padėkojo lietuviams ir stovykloje tarnaujantiems kitų valstybių kariams už gerą darbą, indėlį stabilizuojant gyvenimą Goro provincijoje, užtikrinant vietos gyventojų pasitikėjimą savo šalies valdžia.

Aljanso delegacija lankosi Afganistane, kad susipažintų su padėtimi šalyje po rugsėjo 18 dieną sėkmingai įvykusių pirmųjų parlamento - Volesi Džirgos - ir municipalinių rinkimų. NATO vadovybę taip pat domina, kaip pasikeitė padėtis, šį pavasarį įsteigus keturias naujas provincijų atkūrimo grupes Afganistano vakarinėse Herato, Goro, Bagdžio ir Faraho provincijose.

Minėtosios PAG, kurių vienai patikėta vadovauti Lietuvai, buvo įsteigtos, plečiant Jungtinių Tautų sankcionuotą, NATO vadovaujamą Tarptautinių paramos saugumui pajėgų (International Security Assistance Force, ISAF), misiją.

Šiuo metu ISAF vadovauja devynioms provincijų atkūrimo grupėms, o kartu su JAV vadovaujamomis, tokių grupių Afganistane yra maždaug 20.

ISAF operacijoje tarnauja maždaug 12,4 tūkstančio karių iš NATO šalių ir Aljansui nepriklausančių valstybių. Goro provincijoje šių metu yra 115 Lietuvos kariai, keli Danijos kariškiai, taip pat civiliniai specialistai iš Lietuvos ir JAV.

Taip pat Afganistane tarnauja 20 tūkstančių JAV kariškių, tarnaujančių antiteroristinėje operacijoje "Enduring Freedom" ("Tvirta taika"). Amerikos kariai kartu su Afganistano nacionaline armija šalies pietuose ir rytuose kariauja su demokratinėms pertvarkoms besipriešinančiais nuversto Talibano režimo šalininkais ir grupuotės "al Qaeda" nariais.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.