aA
Rugsėjo mėnesį UAB "Spinter tyrimai" Bendrojo pagalbos centro prie Lietuvos Respublikos vidaus reikalų ministerijos užsakymu atliko šalies vaikų tyrimą dėl bendrojo pagalbos telefono numerio 112 (numeris 112) žinomumo. Apklausoje dalyvavo vaikai nuo 12 iki 18 metų. Atlikus tyrimą nustatyta, kad daugiau nei pusė šalies vaikų, atsidūrę pavojingoje situacijoje, pagalbos kviestųsi numeriu 112.
(IT), technologijos, mobilieji telefonai, telefonas
© Corbis/Scanpix
Palyginus su birželio mėnesį atlikta suaugusiųjų šalies gyventojų apklausa, numerį 112 vaikai žino geriau nei suaugusieji. Tik trečdalis apklaustųjų vaikų pirmiausiai rinktų senuosius pagalbos telefono numerius 01, 02 ir 03, kai tuo tarpu pirmenybę pastariesiems numeriams vis dar teiktų net 62 procentai suaugusiųjų, sakoma Bendrojo pagalbos centro pranešime spaudai.

Tyrimo išvadose pažymima, kad apklausos metu numerį 112 spontaniškai pirmuoju dažniau įvardijo vyresnės amžiaus grupės apklaustieji, tėvų su aukštuoju išsimokslinimu vaikai. Tik po dešimtadalį apklaustų vaikų nežinojo, kad numeriu 112 galima paskambinti nemokamai, nutikus bet kokiai nelaimei ir kad jis veikia visoje Lietuvoje.

Tyrimo rezultatuose taip pat akcentuota, jog tik dešimtadalis vaikų nežinojo, kad numeriu 112 galima paskambinti nemokamai, kai tuo tarpu nemaža dalis (27 proc.) suaugusiųjų nežinojo, kad šis numeris yra nemokamas. Vaikai taip pat geriau žino, jog numeris 112 veikia visose Europos Sąjungos valstybėse narėse. Apie tai žino 54 proc. vaikų ir tik 30 proc. suaugusiųjų.

Numeris 112 veikia visoje Lietuvos Respublikos teritorijoje, o pagalbos skambučių šiuo numeriu administravimas užtikrinamas visą parą. Vilniaus mieste pagalbos skambučius numeriu 112 administruoja Bendrasis pagalbos centras, o likusioje Lietuvos dalyje - teritorinės policijos įstaigos (teritoriniai policijos komisariatai).

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.