aA
Europos lyderiai ir kandidatė į Europos Sąjungos (ES) nares Turkija istorinį susitarimą pradėti derybas dėl Turkijos prisijungimo vadina tiltu tarp dviejų kultūrų, tačiau jų laukia sunkus uždavinys įtikinti skeptiškai nusiteikusius europiečius.
Turkija, vaikas
Turkija džiūgauja Europos Sąjungai (ES) nusprendus pradėti su ja stojimo derybas. Nepaisant šalto žiemos oro, sostinėje Ankaroje šeštadienį 10 tūkst. žmonių susirinko pasveikinti ministrą pirmininką Recepą Tayyipą Erdoganą.
© EPA-ELTA
Po šio istorinio susitarimo, pagal kurį Turkija gali tikėtis po dešimtmečio įstoti į ES, politiniai lyderiai ir analitikai galvoja apie tai, kokia bus Europos Sąjunga, jei jos teritorija ribosis su Iraku.

Apžvalgininkai taip pat analizuoja ginčus, kurie iki paskutinės minutės trukdė susitarti. Susitarimas antradienį prieš aušrą buvo pasiektas Austrijai atsisakius reikalavimo siūlyti musulmoniškai Turkijai ne visateisę narystę, o kokią nors alternatyvą.

Vokietijos, kurios turkų bendruomenė yra didžiausia Europoje, kancleris Gerhardas Schroederis sakė esąs patenkintas.

"Tokia Turkija, kuri demonstruotų, kad islamas ir Europos šviečiamosios vertybės gali būti suderinamos, reikštų didžiulį stabilumo bei saugumo Europoje ir už jos ribų sustiprinimą", - sakė G.Schroederis, kuris yra vienas didžiausių Ankaros rėmėjų.

Prancūzijos prezidentas Jacques'as Chiracas perspėjo, kad Turkija ir Artimieji Rytai gali pasukti islamo radikalizmo link, jei Ankara nebus priimta į Bendriją.

"Jeigu dėl kaprizo ar nevalingos reakcijos pasakysime, kad "jie nėra europiečiai, jie turėtų eiti šalin", kas galės pasakyti, kad šis regionas nepasuks ekstremizmo link?" - klausė jis.

"Turime truputį pagalvoti ir apie ateitį. Mes norime palikti savo vaikams kuo didesnę teritoriją, kurioje gerai įsišaknijo taika ir demokratija", - pridūrė Prancūzijos prezidentas.

Vašingtonas taip pat gyrė susitarimą, kurį vadino žingsniu, galinčiu paremti demokratiją Artimuosiuose Rytuose.

JAV valstybės departamento atstovas Seanas McCormackas sakė, kad valstybės sekretorė Condoleezza Rice antradienį Vašingtone susitiko su Europos Sąjungos ambasadoriais ir išreiškė savo paramą prasidėjusioms istorinėms deryboms.

"Ji pakartojo mūsų nuomonę, ... kad tvirtai Europoje įsitvirtinusi Turkija geriausiai pasitarnaus transatlantinės šeimos interesams ir bus dar pozityvesnė jėga skatinant taiką, gerovę ir demokratiją", - sakė S.McCormackas.

Derybų su Turkija pradžiai nepritariantys kritikai nerimauja dėl to, kokį poveikį Europai padarys prisijungusi didelė, palyginti skurdi šalis, kurios 99 proc. gyventojų sudaro musulmonai, tačiau Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas Tony Blairas (Tonis Bleras) Londone sakė, kad laikas išsklaidyti tokius nuogąstavimus.

"Laikas išsklaidyti šį nerimą, susirūpinimą ir abejones, bet neabejoju, kad artimiausiais metais tai bus prieštaringai vertinamas klausimas tiek Turkijoje, tiek Europos Sąjungoje, - sakė jis per ES ir Rusijos viršūnių susitikimą. - Tačiau procesas vyksta, ir mes turėtume dirbti iki pat galo".

Europos Komisijos pirmininkas Jose Manuelis Barroso per šį viršūnių susitikimą sakė, kad "Europos Sąjungos ir Turkijos interesus atitinka dinamiška, moderni, demokratiška Turkija".

Susitarimą pradėti derybas su Turkija sveikino ir Islamo Konferencijos Organizacija, kurios generalinis sekretorius, turkas Ekmeleddinas Ihsanoglu (Ekmeledinas Ichsanohlus) sakė, kad derybų pradžia musulmoniškoms valstybėms "leido pajusti pasitikėjimą ir drąsą vykdyti demokratinį procesą, ... kad regione ir tarptautinėje (bendrijoje) būtų įtvirtinta taika".

Turkijoje, kur laikraščiai mirga antraštėmis "Išsipildė ES svajonė", antrą dieną iš eilės laikosi rekordinės akcijų kainos.

Turkijos premjeras Recepas Tayyipas Erdoganas pripažino, kad stojimo procesas bus sunkus, bet tvirtino, kad tai "nėra nepasiekiama svajonė" ir žadėjo labai stengtis įtvirtinti Turkijoje demokratiją.

"Tikrasis darbas tik prasidėjo", - sakė jis, kalbėdamas apie nuodugnias reformas, pradedant teismų sistema bei žmogaus teisėmis ir baigiant įstatymo valdžia, kurių reikalauja Europos Sąjunga.

Paryžiuje leidžiamas "International News Tribune" trečiadienį rašo ir apie rimtesnį toną, kurio laikėsi J.Chiracas ir J.M.Barroso, sakęs, kad Turkijos narystė Europos Sąjungoje "nėra nei garantuota, nei automatiška".

Prancūzų dienraštis "Le Figaro" minimą susitarimą laiko aptemdyta britų diplomatijos pergale. Kaip rašoma straipsnyje, Didžioji Britanija nebeprieštaravo deryboms dėl narystės su Kroatija, kurias remia Austrija, mainais į Vienos atsisakymą reikalauti, kad Turkijai nebūtų siūloma visateisė narystė.

Britų apžvalgininkai gyrė diplomatinius J.Straw sugebėjimus. Derybos Liuksemburge "išjudino procesą, kuris galbūt sudarys sąlygas išgelbėti "senąją" Europą nuo domėjimosi tik savimi sklerozės ir išvengti to paties "civilizacijų susidūrimo", dėl kurio sakosi nuogąstaują Turkijos narystės oponentai", antradienį rašė "The Times".

Tačiau konservatyvus vokiečių dienraštis "Die Welt" rašė, kad Austrija "garsiai pasakė tai, ką galvoja daug europiečių ir ko jiems neleidžiama pasakyti".

Tuo tarpu Lenkija ir Lietuva, kurios remia tokių šalių kaip Ukraina ir Moldova siekį įstoti į ES, šį susitarimą laiko, Lietuvos užsienio reikalų ministro Antano Valionio žodžiais, "padrąsinančiu signalu rytinėms kaimynėms".

"Jei Vakaruose įveiksime stereotipus Turkijos atžvilgiu, toks pats dalykas bus įmanomas ir Ukrainos atžvilgiu", - sakė lenkų užsienio reikalų ministras Adamas Rotfeldas.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.