aA
Šiandien visos tyrime dalyvavusios žinybos ir kariuomenės vadovybė specialiame pasitarime turi nuspręsti, kaip pasielgti su lėktuvo nuolaužose rasta sistema „savas-svetimas“.
Gediminas Kirkilas
Gediminas Kirkilas
© DELFI
Lietuvos pareigūnai oficialiai patvirtino, kad Lietuva turi sudužusio Rusijos nakintuvo Su-27 sistemą „savas-svetimas“, tačiau nesako, ar ji veikia ir ar jos kodai prieinami Lietuvos ir NATO kariškiams. Kur ir kokiomis aplinkybėmis vyks specialistų pasitarimas, krašto apsaugos ministras atsisako skelbti, teigdamas, jog tai yra Valstybės paslaptis.

Tuo tarpu prokuroras Mindaugas Dūda žada iki savaitės pabaigos apsispręsti, ar nutraukti ikiteisminį tyrimą, ar jį tęsti.

Po Rusijos naikintuvo katastrofos buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto oro erdvės pažeidimo.

Lakūnui Valerijui Trojanovui buvo pareikšti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir skirtas namų areštas. Tyrimą atliekantis prokuroras Mindaugas Dūda pilotą kelis kartus apklausė.

Nuo Generalinės prokuratūros priklausys, ar naikintuvo pilotas bus grąžintas į tėvynę, ar Rusija atgaus naikintuvo nuolaužas, kurios šiuo metu saugomos kaip daiktiniai įrodymai. Avarijos priežastis tyrusi tarpžinybinė komisija vakar paskelbė, kad katastrofą lėmė organizacinių, techninių ir žmogiškųjų veiksnių visuma.

Išvadose teigiama, kad klaidų skrydžio metu padarė tiek pakankamai patirties neturėjęs pilotas, tiek skrydžio valdymo tarnybos. Be to, nors lėktuvas buvo techniškai tvarkingas, prieš skrydį jis nebuvo tinkamai apžiūrėtas.

S.Ivanovas neigia, kad sistema "savas-svetimas" pateko į svetimas rankas

Gediminas Kirkilas
© DELFI

Rusija atliks patį nuodugniausią Lietuvoje nukritusio lėktuvo Su-27 avarijos tyrimą, pareiškė šalies gynybos ministras Sergejus Ivanovas ir atmetė bet kokią galimybę, kad sistema "savas-svetimas" pateko į svetimas rankas.

"Tikiuosi, kad lakūnas Valerijus Trojanovas artimiausiu metu grįš į tėvynę. Vos tik tai įvyks, atliksime patį nuodugniausią avarijos tyrimą. Tai pamoka mums visiems. Nagrinėsime klaidas, dėl kurių įvyko avarija", - kalbėjo ministras.

Jis padėkojo Lietuvai už objektyvų oficialų Rusijos naikintuvo avarijos aplinkybių tyrimą: "Tyrimas beveik baigtas. Neabejojame, kokios išvados bus pateiktos".

Tačiau gynybos ministras griežtai atmetė galimybę, kad atpažinimo sistema "savas-svetimas", kuri buvo sumontuota sudužusiame Su-27, pateko į svetimas rankas.

"Rusijos ekspertai tuo užtikrinti. Atpažinimo sistema "savas-svetimas" turi trigubą apsaugos sistemą. Be to, ji susinaikina tuo metu, kada katapultuojasi lakūnas arba lėktuvas trenkiasi į žemę", - teigė S.Ivanovas.

"Todėl bet kokios kalbos, jog ši sistema pateko į svetimas rankas, - jokio pagrindo neturinčios spekuliacijos", - pridūrė jis.

Rusijos naikintuvo sistemos "savas-svetimas" likimą spręs prokurorai, teigia G.Kirkilas

Šakių rajone sudužo Rusijos naikintuvas
© ELTA (A.Koroliovo nuotr.)

Ar sudužusio Rusijos naikintuvo Su-27 sistema "savas-svetimas" ir kitos nuolaužos bei pilotas majoras Valerijus Trojanovas bus grąžintos šiai šaliai, priklausys nuo prokurorų sprendimo, teigia krašto apsaugos ministras Gediminas Kirkilas.

"Prokuratūra turi dėl visko apsispręsti", - trečiadienį žurnalistams sakė ministras, tačiau nuo išsamesnių komentarų apie šios sistemos likimą ir ar ji veikia, susilaikė.

G.Kirkilas teigė kol kas nesulaukęs oficialios Rusijos reakcijos į antradienį paskelbtas avarijos priežasčių tyrimo išvadas. Tačiau jis stebėjosi Rusijos įgaliotojo atstovo generolo majoro Sergejaus Bainetovo vertinimu, esą išvados yra subjektyvios.

"Man toks komentaras šiek tiek keistokas. Jis (S. Bainetovas - ELTA) visą laiką dalyvavo kaip stebėtojas. Mes tyrimo metu iš jo jokių priekaištų negirdėjome. Greičiausiai tai yra Rusijos kariškių pozicija - išvados jiems nėra labai malonios, nes atskleidžia trūkumus Rusijos gynybos sistemoje", - teigė ministras.

Pasak S. Bainetovo, tyrimo išvados buvo tik versijos, kurias turės patvirtinti Rusijoje sudaryta komisija naikintuvo avarijos priežastims ištirti. Jo tvirtinimu, kol nebaigtas Rusijos tyrimas, Lietuvos komisijos galutinės išvados yra subjektyvios.

Jis taip pat patikino, kad atpažinimo sistema "savas-svetimas" susinaikinta avarijos metu, taip paneigdamas informaciją, jog ši sistema yra patekusi į Lietuvos pareigūnų rankas.

Kad ši sistema buvo rasta katastrofos vietoje, patvirtino tarpžinybinės komisijos vadovas brigados generolas Vitalijus Vaikšnoras.

Speciali elektroninė sistema "savas-svetimas" įdiegiama orlaiviuose, kad juos galėtų atpažinti savos šalies ginkluotė, pavyzdžiui, atsitiktinai paleista raketa.

Avarijos priežastis tyrusi tarpžinybinė komisija paskelbė, kad naikintuvo katastrofą lėmė organizacinių, techninių ir žmogiškųjų veiksnių visuma.

Kaip teigiama išvadose, klaidų skrydžio metu padarė tiek pakankamai patirties neturėjęs pilotas, tiek skrydžio valdymo tarnybos. Be to, nors orlaivis buvo techniškai tvarkingas, prieš skrydį jis esą nebuvo tinkamai apžiūrėtas.

Naikintuvas Su-27, ginkluotas keturiomis "oras-oras" tipo kovinėmis raketomis ir patranka, rugsėjo 15 dieną sudužo Šakių rajone. Pilotui majorui V. Trojanovui pavyko saugiai katapultuotis.

Po katastrofos buvo pradėtas ikiteisminis tyrimas dėl neteisėto oro erdvės pažeidimo. Lakūnui buvo pareikšti įtarimai dėl tarptautinių skrydžių taisyklių pažeidimo ir skirtas namų areštas.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.