aA
Darbo partijos lyderis Viktoras Uspaskichas nesistebi, kad jo diplomo gavimo aplinkybes tiriantys Lietuvos prokurorai nebuvo įleisti į Plechanovo akademiją, kurią jis tikina baigęs. Pasak V.Uspaskicho, Maskvos aukštoji mokykla jau yra skaudžiai susidūrusi su Lietuvos teisėsauga - neva Lietuvos teisėsaugininkai kaip oficialų Plechanovo akademijos siųstą dokumentą paskelbė raštą, kuris iš tiesų niekada nebuvo akademijos siųstas.
Viktoras Uspaskichas
Ūkio ministras Viktoras Uspaskichas DELFI konferencijoje
© DELFI
"Kada akademija susipažino ir pamatė spaudoje atspausdintą raštą, prorektorius sako, aš nepasirašiau tokio dokumento. Visi stebisi - pažyma pristatinėjama kaip tikra, tuo tarpu akademijoje jos nėra. Ar akademija norėtų kalbėti su teisėsaugos institucija, kuri, nepatikrinusi dokumento, paskelbė, kad tai yra oficialus dokumentas", - BNS antradienį Seime sakė V.Uspaskichas.

"Neaišku, ką pasakysime, o kaip mūsų žodžiai bus ištransliuoti", - tokia pozicija, pasak Darbo partijos lyderio, vadovaujasi Plechanovo akademija.

Lietuva anksčiau yra gavusi oficialų raštą iš Plechanovo akademijos, kuriame teigta, kad V.Uspaskicho pavardės nėra tarp šioje aukštojoje mokykloje 1990-1993 metais studijavusių ar 1993 metais studijas baigusių žmonių. V.Uspaskichas tuomet tai aiškino pavardėje įvelta rašybos klaida.

"Tendencingu" Lietuvos teisėsaugininkų atliekamą tyrimą pavadinęs V.Uspaskichas užsimojo pats visuomenei išsklaidyti miglas dėl jo išsilavinimo.

"Po to, kai pasirodė žinia, kad gautas raštas iš akademijos apie mano nestudijavimą, pasamdžiau advokatus Rusijoje, jie ten kai ką sužinojo, kad iš akademijos nei vieno atsakymo neigiamo apie mano mokslus prorektorius nėra pasirašęs", - sakė V.Uspaskichas.

Pasak V.Uspaskicho, jo pasamdyti advokatai išsiaiškino, jog Plechanovo akademijai neva "buvo siūlomi pinigai", kad ši Lietuvai pateiktų pažymą, jog V.Uspaskichas nėra baigęs šios aukštosios mokyklos.

V.Uspaskichas visuomenę su jo diplomo gavimo peripetijomis žada supažindinti, "kai advokatai užbaigs pilnai tyrimą". Tuo tarpu Vilniaus apygardos prokurorai, tiriantys V.Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo gavimo aplinkybes, antrąsyk ruošiasi į Maskvą.

Lietuva ketina Rusijai išsiųsti dar vieną teisinės pagalbos prašymą, kuriuo pageidaujama, kad būtų duotas sutikimas į Maskvą vėl atvykti praėjusią savaitę Rusijoje viešėjusiems Lietuvos prokurorams.

Po pirmojo vizito Maskvoje prokurorai grįžo it musę kandę - nors Rusijos generalinė prokuratūra žadėjo pagalbą, atvykus Lietuvos prokurorams, visi pareigūnai, su kuriais planuota susitikti, staiga išėjo atostogų, išvyko į komandiruotes, o vienas, kaip paaiškėjo, jau atleistas iš pareigų.

V.Uspaskicho aukštojo mokslo diplomo gavimo aplinkybes tiriančios Vilniaus apygardos prokuratūros vadovas Ramutis Jancevičius teigia, kad šiai bylai ištirti pakaktų trijų dienų, jei Rusija laikytųsi teisinių sutarčių.

Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą, kurį pradėjo Valstybės saugumo departamentas. Prokurorai aiškinasi, ar V.Uspaskichas, prašydamas leidimo dirbti su slapta informacija, nepateikė klaidingų anketos duomenų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.