aA
Vokietija Lietuvai visada buvo ir yra galinga politinė ir ekonominė partnerė, o bendra šalių patirtis, vertybės ir perspektyvos yra valstybių bendravimo pagrindas, tvirtina prezidentas Valdas Adamkus.
Valdas Adamkus
Valdas Adamkus
"Vieningos Europos kontekste turime ne tik daug bendros patirties, bet ir daug bendrų perspektyvų, bendrų projekcijų į ateitį. Kartu patirti išgyvenimai, europietiškos vertybės ir bendras požiūris į ateitį buvo ir bus mūsų valstybių bendravimo pagrindas", - sveikindamas į steigiamąjį susitikimą atvykusius įvairių sričių atstovus kalbėjo V. Adamkus.

Šalies vadovas antradienį dalyvavo asociacijos "Lietuvos-Vokietijos forumas" steigiamajame susirinkime, kuriame pažymėjo, kad šalia oficialaus ir diplomatiško valstybinio lygmens visada itin svarbus neformalusis lygmuo. Kaip gerą visuomeninio bendradarbiavimo pavyzdį V. Adamkus paminėjo Frankfurto knygų mugę Vokietijoje ir Tomo Mano festivalį Lietuvoje.

Ši asociacija sieks neformaliomis diskusijomis suartinti Lietuvos ir Vokietijos mokslo, kultūros, verslo bei politikos atstovus ir inicijuoti dvišalius bendradarbiavimo projektus.

Steigiamojo susitikimo metu Prezidentas išreiškė viltį, kad forumas taps veikliu sambūriu, galinčiu sutvirtinti esamas bendravimo tradicijas ir kartu suteikti šiam bendravimui daugiau gyvumo, naujų formų ir impulsų.

Jis palinkėjo, kad Lietuvos ambasadai Berlyne tarpininkaujant, panašus Forumas atsirastų ir Vokietijoje. Lietuvos ambasadorius Vokietijoje Evaldas Ignatavičius pritarė prezidentui teigdamas, jog Vokietija yra viena iš pagrindinių Lietuvos partnerių, tačiau vyraujantys stereotipai ir 50 metų šalis skyrusi "geležinė uždanga" trukdo tai suvokti.

"Vokietija yra viena iš pagrindinių partnerių visose srityse, bet tai dar ne iki galo suvokiama. Lietuvoje daug stereotipų, atėjusių dar nuo kryžiuočių laikų, nuo Antrojo pasaulinio karo, o Vokietijoje į Baltijos valstybes žiūrima bendrai", - antradienį žurnalistams sakė ambasadorius. - Esame tik informacinės kampanijos pradžioje, nes 50 metų šalis skyrusi "geležinė uždanga" ištrynė daug dalykų, kurie mus siejo tūkstantmetį nuo Kvedlinburgo analų, kur pirmą kartą paminėtas Lietuvos vardas".

Pasak jo, visus istorijos barjerus valstybėms teks įveikti. Svarbiausia yra informacija apie šalis, kurios ir Lietuvoje, ir Vokietijoje trūksta.

E. Ignatavičius išreiškė viltį, kad įkūrus Lietuvos-Vokietijos forumą bus vykdomi didesni projektai, bus įkurtas internetinis puslapis, nes šiuo metu, Lietuvai Vokietijoje atstovaujančio diplomato žodžiais, "tarp 16 Vokietijos žemių ir tūkstančių kilometrų labai sunku žinoti, kas kur vyksta".

Prezidento patarėjos Halinos Kobeckaitės tvirtinimu, forumas bus formalizuota asociacija, kurios vienas pagrindinių tikslų - didesnės Vokietijos investicijos į Lietuvą ir platesnis Lietuvos verslo veikimas Vokietijoje.

2004 metų lapkričio 22 dieną oficialaus Vokietijos Federacinės Respublikos prezidento Horsto Koehlerio vizito Lietuvoje metu buvo iškelta idėja įsteigti nevyriausybinę organizaciją - Lietuvos-Vokietijos forumą, kuris prisidėtų plėtojant dvišalius abiejų valstybių ryšius.

2005 metais susibūrė iniciatyvinė forumo steigimo grupė, pradėjusi diskutuoti, koks turėtų būti šis forumas, kokie galimi darbo tikslai ir uždaviniai, kaip į jo darbą būtų galima įtraukti kuo daugiau entuziastų Lietuvoje ir Vokietijoje.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.