aA
Europos Sąjunga (ES), gavusi Jungtinių Tautų (JT) prokurorės Carlos Del Ponte patikinimą, kad Kroatija visiškai bendradarbiauja su jos tribunolu, antradienį pradėjo su šia Balkanų valstybe derybas dėl jos narystės bloke.
Europos Sąjunga, ES
Europos Sąjunga, ES
© Corbis/Scanpix
Derybos prasidėjo po vidurnakčio, ES ministrams po dvi dienas trukusių karštų ginčų, kuriuos išprovokavo artima Kroatijos sąjungininkė Austrija, galiausiai susitarus dėl derybų su Turkija mandato.

"Padarėme istorinį sprendimą dėl Kroatijos ir pradėjome derybas dėl įstojimo", - per spaudos konferenciją sakė britų užsienio reikalų sekretorius Jackas Straw, kurio šalis šiuo metu pirmininkauja ES.

Nors C.Del Ponte ir nulėmė persilaužimą, ji pareikalavo Kroatijos toliau ieškoti besislapstančio įtariamo karo nusikaltėlio, buvusio generolo Ante Gotovinos, kuris ieškomas dėl nusikaltimų žmoniškumui, įvykdytų 1995 metais per Bosnijos karą.

"Jau kelias savaites Kroatija visiškai bendradarbiauja su mumis ir daro visa, ką gali, kad nustatytų Ante Gotovinos buvimo vietą ir jį areštuotų", - nurodė ji savo pareiškime Liuksemburge susitikusiems 25 ES valstybių užsienio reikalų ministrams.

Kroatijos premjeras Ivo Sanaderas žurnalistams Liuksemburge sakė: "Kroatijai tai didi diena".

I.Sanaderas žadėjo energingai tęsti A.Gotovinos paiešką. C.Del Ponte mano, kad jis slapstosi arba Kroatijoje, arba Bosnijoje.

Zagrebe Kroatijos prezidentas Stjepanas Mesičius ragino nepasiduoti euforijai. "Mūsų laukia sunkus darbas, kurį turime užbaigti, kad pagerintume savo piliečių gyvenimą", - valstybiniam radijui sakė jis.

ES ministrai bendroje deklaracijoje nurodė sąlygą, kad "visiško bendradarbiavimo su tarptautiniu tribunolu buvusiai Jugoslavijai palaikymas ir toliau, viso stojimo proceso metu, bus (Kroatijos) pažangos būtina sąlyga".

Derybos gali būti sulėtintos ar sustabdytos, jeigu Zagrebas pradėtų nebesilaikyti reikalavimų, nurodė ministrai.

Kroatijos siekiams įstoti į ES kilo grėsmė kovo mėnesį, kai C.Del Ponte apkaltino ją vangiai ieškant įtariamų karo nusikaltėlių.

ES plėtros komisaras Olli Rehnas sakė, kad derybų dėl narystės tempą iš esmės nulems reformų Kroatijoje tempas.

Paklaustas apie ankstesnes Europos Komisijos prognozes, kad Kroatija galėtų įstoti į ES iki 2009 metų, O.Rehnas atsakė: "Manau, kad tiksli data nėra taip jau svarbi".

Kaip ir tikėtasi, ES ministrai taip pat susitarė pradėti parengiamąsias derybas dėl narystės Sąjungoje su Serbija ir Juodkalnija. Tokiu būdu ši trapi federacija, likusi po Jugoslavijos subyrėjimo, pradeda ilgą kelią narystės Bendrijoje link.

Tačiau ES pakartojo, kad Bosnija negali tikėtis pasiūlymo pradėti panašias derybas prieš 10-ąsias JAV pastangomis pasiekto Deitono taikos susitarimo, kuriuo baigėsi 1992-aisiais prasidėjęs Bosnijos karas, metines, minimas šių metų lapkričio 21 dieną.

C.Del Ponte paragino kitas Balkanų valstybes imti pavyzdį iš Kroatijos ir aktyviau bendradarbiauti su Hagoje įsikūrusiu jos tribunolu ieškant tokių įtariamų karo nusikaltėlių kaip karo laikų Bosnijos serbų lyderiai Ratko Mladičius ir Radovanas Karadžičius.

"Kroatija suprato. Dabar eilė kitiems", - sakė ji.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.