aA
Vilniaus apygardos teismui atmetus prokuratūros apeliacinį skundą, įsiteisėjo buvusį sveikatos apsaugos ministrą Konstantiną Romualdą Dobrovolskį išteisinęs nuosprendis.
Konstantinas Romualdas Dobrovolskis
Konstantinas Romualdas Dobrovolskis
© ELTA
Antradienį vykusiame posėdyje Vilniaus apygardos teismas nusprendė atmesti prokuratūros apeliacinį skundą, kuriuo prašyta panaikinti birželio 13 dienos Vilniaus 1-osios apylinkės teismo nuosprendį, išteisinusį buvusį sveikatos apsaugos ministrą K. R. Dobrovolskį ir medicinos verslo bendrovių vadovus Eglę Žukauskienę ir Vidmantą Damalaką. Teisėjų neįtikino prokuroro argumentai, kad Vilniaus 1-osios apylinkės teismas nepakankamai išsamiai ištyrė įrodymus ir neteisingai juos įvertino. Paskelbus apeliacinės instancijos sprendimą, K. R. Dobrovolskio, E. Žukauskienės ir V. Damalako atžvilgiu priimtas išteisinantis nuosprendis galutinai įsiteisėjo.

Prokuroro nuomone, Vilniaus 1-osios apylinkės teismas be pagrindo atsisakė pripažinti slapta įrašytų telefoninių pokalbių tarp K. R. Dobrovolskio, E. Žukauskienės, V. Damalako ir tuometinio Sveikatos apsaugos ministerijos vyriausiojo specialisto Arūno Sekono reikšmę. Be to, tas pats teismas, priimdamas nuosprendį, esą besąlygiškai pasitikėjęs teisiamųjų versija, kad pokalbiuose aptariamas su byla nesusijusios sutarties dėl Klaipėdos jūrininkų ligoninės patalpų pertvarkymo sudarymas. Tuo tarpu, prokuroro teigimu, pokalbių detalės aiškiai rodo, jog buvo kalbama apie angiografijos aparato pirkimą.

Visų trijų teisiamųjų gynėjai tvirtino, kad Vilniaus 1-osios apylinkės teismo nuosprendis buvo teisėtas ir pagrįstas. Slapta įrašytus pokalbius telefonu teismas esą galėjo vertinti tik kartu su kitais įrodymais. Anot advokatų, kaltintojai nepateikę pakankamai duomenų, patvirtinančių, jog pokalbiuose aptariama būtent angiografijos aparato pirkimo sutartis. Taip pat nesą ir kitų įrodymų, kad ši sutartis buvo pasirašyta atgaline data.

Vilniaus apygardos teismas nusprendė iš naujo netirti įrodymų ir, išklausęs prokuroro bei gynėjų pasisakymus, apeliacinį skundą atmetė, palikdamas galioti Vilniaus 1-osios apylinkės teismo išteisinamąjį nuosprendį. Sprendimo motyvai bus paskelbti vėliau.

ELTA primena, kad didelį rezonansą sukėlusį tyrimą dėl galimai neteisėtų konkursų perkant medicininę įrangą 2004 balandį pradėjo Specialiųjų tyrimų tarnyba. K. R. Dobrovolskis ir V. Damalakas buvo sulaikyti ir 48 valandoms uždaryti į areštinę.

Baigus ikiteisminį tyrimą nustatyta, kad bendrovės "Medsanta" direktorius V. Damalakas esą sumanė suklastoti trišalę angiografijos aparato pirkimo-pardavimo sutartį tarp Klaipėdos jūrininkų ligoninės, kaip aparato pirkėjos, Sveikatos apsaugos ministerijos, kaip finansuotojos, ir aparatą parduodančios bendrovės "Apex Medicus", kuriai vadovavo E. Žukauskienė.

Prokuratūros teigimu, suklastota sutartis buvusi pasirašyta 2003 metų kovo 7-12 dienomis, tuo metu, kai keitėsi sveikatos apsaugos ministrai - postą paliekantį K. R. Dobrovolskį pakeitė Juozas Olekas. Tyrimo duomenimis, K. R. Dobrovolskis, jau nebūdamas ministras, bet dar neperdavęs visų ministerijos valdymo reikalų naujajam ministrui J. Olekui, E. Žukauskienės paprašytas sutartį pasirašė atgaline data. Pareigūnai užfiksavo tai esą patvirtinančius V. Damalako, K. R. Dobrovolskio, E. Žukauskienės ir A. Sekono telefoninius pokalbius.

Šių metų birželio 13 dieną Vilniaus 1-osios apylinkės teismas atmetė prokuratūros pareikštus kaltinimus ir išteisino K. R. Dobrovolskį, E. Žukauskienę bei V. Damalaką.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.