aA
Kurhauzo degėsiai vilioja vis naujus paveldėtojus. Palangos apylinkės teismas patenkino Vandos Tiškievič prašymą nustatyti juridinį faktą, kad ji taip pat yra Kurhauzo paveldėtoja.
Kurhauzas
© ELTA
V.Tiškievič yra prieš daugelį metų mirusio Stanislovo Tiškevičiaus žmona. Jis buvo grafo Alfredo Tiškevičiaus, Palangos miesto garbės piliečio, brolis.

Palangos apylinkės teismas nustatė, jog S.Tiškevičius taip pat buvo Kurhauzo paveldėtojas. Jam priklausančią Kurhauzo dalį jis testamentu paliko savo žmonai. Palangos apylinkės teismo pirmininko Rimgaudo Mickaus teigimu, nustatyta, jog V.Tiškievič priklauso dvyliktoji dalis Palangos dvaro, kuriame dabar įsikūręs Gintaro muziejus, bei ketvirtadalis Kurhauzo.

Siekdama susigrąžinti jai priklausantį turtą V.Tiškievič net kreipėsi į šalies Prezidentą Valdą Adamkų, kad jis išimties tvarka suteiktų jai Lietuvos pilietybę. V.Adamkus prieš kelerius metus šį Stanislovo našlės prašymą patenkino. Pilietybės siekė ir V.Tiškievič dukra Renia Marija Tereza Vortman. Ji kartu su motina ilgą laiką gyveno Kanadoje, vėliau Amerikoje.

Anot R.Mickaus, siekdama susigrąžinti jai priklausantį turtą V.Tiškievič dabar turės kreiptis į Kultūros ministeriją bei Palangos savivaldybę. Moteriai reikės įrodyti, kodėl turto grąžinimo klausimą ji nori spręsti tik dabar. Pagal galiojančius įstatymus kreiptis dėl turto grąžinimo reikėjo iki 2001 metų. „Manau, jog šis teismo posėdis buvo ne paskutinis“, - sakė R.Mickus.

Jei V.Tiškievič pavyks surinkti visus įrodymus, jai turėtų atitekti 25 proc. Kurhauzo iš Palangos savivaldybei priklausančios dalies. Jai nuosavybės teise dabar priklauso pusė pastato. 43 proc. iš grafo A.Tiškevičiaus nupirko verslininkas Gediminas Jacka, likusius 7 proc. vis dar valdo pats grafas.

Jam pusė Kurhauzo buvo grąžinta dar 1999 metais. Nuo tada nesibaigia teisminiai ginčai dėl Kurhauzo bendrasavininkių nustatymo. Palangos savivaldybė teismui buvo pateikusi prašymą atnaujinti bylą dėl nuosavybės nustatymo. Prašymas motyvuotas tuo, jog Lietuvos centriniame valstybės archyve buvo rastas pirkimo ir pardavimo aktas. Jame teigiama, kad grafas A.Tiškevičius 1940 metais gegužės 11 dieną savo dalį pardavė tuometinei Palangos valdžiai. Tačiau šio dokumento teisėtumo Palangos savivaldybei nepavyko įrodyti.