aA
Nepaisant visuomenės skepticizmo dėl to, ar pavyks turtingam Vakarų blokui priimti milžinišką musulmonų šalį, Turkija ir Europos Sąjunga (ES) pradėjo derybas dėl narystės bloke. Dėl beveik dvi dienas vykusių ginčų tarp ES ir Austrijos derybų atidarymo ceremonija buvo atidėta iki pirmadienio vidurnakčio.
Turkija
Turkija
© ELTA
"Tai abiem pusėms naudinga situacija, todėl laimi ir visas pasaulis... Tai prisidės prie Europos įvairovės", - teigė Turkijos užsienio reikalų ministras Abdullah Gulas, kuris Liuksemburge buvo sutiktas aukščiausių ES pareigūnų apkabinimais.

Didžiosios Britanijos užsienio reikalų ministras Jackas Straw po vadovavimo derybų maratonui teigė: "Europai ir visai tarptautinei bendruomenei tai yra tikrai istorinė diena".

Tačiau jis perspėjo: "Tai tik derybų proceso pradžia... Priešakyje dar laukia ilgas kelias".

A.Gulas, kurio šalis daugiau nei keturis dešimtmečius laukė prie bloko durų, Ankaroje visą dieną turėjo laukti prie telefono, kad sužinotų, ar ES šalims pavyko išspręsti nesutarimus dėl narystės derybų pradžios spalio 3 dieną - datos, kurią ES lyderiai nustatė praėjusį gruodį.

Galų gale Austrija nusileido ir sutiko, kad bendras derybų su Turkija tikslas būtų jos priėmimas į bloką, o ne mažiau "privilegijuota partnerystė", kurios siekė daugelis konservatorių ir krikščionių demokratų visoje Vakarų Europoje. Austrijai nusileidus derybų pradžia buvo paskelbta po mažiau nei valandos.

Kad Austrija nusileistų, 25 šalių blokas užtikrino, jog Turkijos priėmimo procese bus atsižvelgiama į bloko pajėgumą įtraukti didžiulę šalį į organizaciją bei Ankaros progresą vykdant griežtus kriterijus.

Portugalijos užsienio ministras Diego Freitas do Amaralas teigė, kad pasiektas susitarimas "greičiausiai nuliūdins poną O.bin Ladeną". Ministras omenyje turėjo "Al Qaeda" siekį sumažinti Vakarų įtaką ir išplėsti islamišką valdymą.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.