aA
27 metų šimpanzė Ai Ai, gyvenanti viename Šansi provincijos zoologijos sode, pagaliau metė rūkyti. Ji traukė dūmą 16 metų. Tai pirmadienį pranešė Kinijos žiniasklaida.
26-erių šimpanzė, vardu Aiai, rūko cigaretę Qinlingo zoologijos sode (Kinija).
26-erių šimpanzė, vardu Aiai, rūko cigaretę Qinlingo zoologijos sode (Kinija). Šimpanzė pradėjo rūkyti dar 1989-aisiais, kuomet pasimirė jos pirmasis "vyras". Nuo 1997-ųjų, kai nugaišo ir antrasis Aiai partneris bei vienas iš judviejų palikuonių, o antras vaikutis perkeltas į kitą zoologijos sodą, cigaretės beždžionės dantyse ėmė smilkti dar dažniau.
© Reuters/Scanpix
Beždžionė pradėjo rūkyti 1989 metais, nugaišus jos partneriui. Užkietėjusia rūkale patelė tapo 1997 metais, kai nugaišo antrasis jos partneris, o duktė buvo perkelta į kitą zoologijos sodą. Naujienų agentūra "Xinhua" nepraneša, kas išmokė šimpanzę rūkyti ir nuolat parūpindavo jai cigarečių.

Zoologijos sodo darbuotojai dėjo daug pastangų, kad padėtų beždžionei atsikratyti žalingo įpročio. Ai Ai buvo išvedama papildomai pasivaikščioti, jai buvo leidžiama klausytis muzikos per ausines ir mankštintis gimnastikos salėje. Šimpanzės racionas buvo įvairinamas rečiausiais "patiekalais", kad tik gyvūnas negalvotų apie cigaretę.

Reabilitacijos pradžia buvo sunki. Beždžionė gana dažnai garsiai reikalaudavo cigaretės. Bet galiausiai ji įveikė priklausomybę nuo tabako, o zoologijos sodas dabar ieško jai naujo partnerio.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.