aA
Nesuteikusi galimybės prokurorams iš Lietuvos išsiaiškinti diplomo Viktorui Uspaskichui išdavimo aplinkybes, Rusija pademonstravo nedraugišką poziciją. Šitaip mano Seimo pirmininkas Artūras Paulauskas.
Rusija, Rusijos vėliava
Rusija, Rusijos vėliava
© DELFI
Jo manymu, to, kad lietuviai sugrįžo iš Rusijos nieko nepešę, negalima vadinti kokiu nors nesusipratimu ar Rusijos institucijų nesusikoordinavimu. „Mane informavo, kad prieš išvykstant (prokurorams – DELFI) buvo gauti visi dokumentai“, - sakė A.Paulauskas.

Į Maskvą nuskridus Vilniaus apygardos prokurorams, G.Plechanovo ekonomikos akademijos durys jiems buvo užtrenktos. „Tai rodo nedraugiškumą“, - įsitikinęs Seimo pirmininkas.

Seimo Socialdemokratų frakcijos seniūnas Juozas Olekas teigė, kad tarp Rusijos ir Lietuvos yra pasirašyta dvišalio teisinio bendradarbiavimo sutartis, kuri bent iš Lietuvos pareigūnų pusės iki šiol buvo vykdyta kruopščiai.

"Rusija tam tikra prasme tyčiojasi iš šios sutarties, o toks Rusijos elgesys labai kenkia mūsų buvusio kolegos V.Uspaskicho dėstomai versijai. Manau, kad šiuo atveju V.Uspaskicho versija dar labiau bliūkšta, dėl to, aišku, labai gaila", - žurnalistams sakė J.Olekas.

Seimo opozicijos lyderis Andrius Kubilius mano, kad po šio nesėkmingo prokurorų vizito į Maskvą, Lietuva teisinės pagalbos vykdymo klausimą turėtų nagrinėti „aukščiausiu lygmeniu“.

Prezidentą Valdą Adamkų taip pat papiktino Rusijos pareigūnų elgesys su Lietuvos prokurorais, tiriančiais eksministro aukštojo mokslo diplomo byloje. "Elgesys su mūsų nusiųstais atstovais Rusijai garbės nedaro", - pirmadienį BNS žurnalistams sakė V.Adamkus.

Kaip rašo dienraštis "Lietuvos rytas", du Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai, Maskvoje bandę išsiaiškinti, ar Darbo partijos lyderis V.Uspaskichas galėjo gauti tikrą G.Plechanovo akademijos diplomą, į Lietuvą grįžo it musę kandę.

"Maskvoje su Lietuvos prokurorais buvo elgiamasi baisiau negu su benamiais šunimis. Per savaitę jie net nepakliuvo į G.Plechanovo akademiją", - dienraščiui sakė Vilniaus apygardos vyriausiasis prokuroras Ramutis Jancevičius.

Prezidentas tikisi, kad Rusijos vyriausybė iš to pasimokys, "o mes galėsime padaryti kai kuriuos sprendimus".

DELFI primena, kad šeštadienį iš Maskvos parskrido du Vilniaus apygardos prokuratūros prokurorai. Jie savaitę praleido Rusijos sostinėje bandydami patekti į G.Plechanovo ekonomikos akademiją. Tačiau su jos rektoriumi pareigūnams susisiekti nepavyko, o telefonu atsiliepinėjusi sekretorė vis atidėliojo susitikimą.

Vilniaus apygardos prokuratūra atlieka ikiteisminį tyrimą dėl galimo neteisingų duomenų pateikimo siekiant gauti leidimą dirbti su slapta informacija. Tokio leidimo prireikė V.Uspaskichui, kai jis tapo ūkio ministru. Siekdamas jį gauti, politikas Valstybės saugumo departamentui deklaravo, kad Maskvoje įgijo ekonomikos mokslų bakalauro laipsnį.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.