aA
Kipro graikai yra truputį mažiau priešiški Turkijos narystei Europos Sąjungoje (ES) nei kitų bendrijos šalių gyventojai, pirmadienį rodo paskelbti apklausos rezultatai. Beveik trečdalis Kipro graikų, 31 proc., pritaria Ankaros narystei ES, nes mano, kad tai padės suvienyti padalintą salą, rodo apklausos "Noverna poll for Politis" rezultatai.
Europos Sąjunga, ES
Europos Sąjunga, ES
© Corbis/Scanpix
33 proc. salos gyventojų teigė, kad narystės derybos turi neigiamų pasekmių salos padalinimo problemos sprendimui. 18 proc. mano, kad derybos niekaip nesąlygos salos suvienijimo klausimo, o toks pat procentas apklaustųjų neatsakė į klausimą.

Turkijos narystės derybų pradžios klausimas yra svarstomas pirmadienį. Austrija primygtinai reikalauja, kad Turkijai būtų suteikta ne visavertė narystė bendrijoje. Apie 80 proc. Austrijos gyventojų priešinasi musulmoniškosios valstybės narystei 25 šalių bloke.

2004 metais tapęs ES nariu Kipras, kuriam bloke atstovauja pietinė salos Kipro graikų vyriausybė, buvo padalintas 1974 metais po graikų inspiruoto valstybės perversmo.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.