aA
Palestiniečių lyderis Yasseras Arafatas sekmadienį paskelbtose pastabose pareiškė, jog yra pasirengęs taikos deryboms su Izraelio vadovu ir pažadėjo užkirsti kelią "teroristiniams" išpuoliams prieš Izraelio civilius gyventojus.
J.Arafatas
J.Arafatas
Y.Arafato interviu sekmadienį išspausdino laikraštis "New York Times". Palestiniečių lyderis yra užblokuotas Izraelio tankų Vakarų Kranto Ramalos mieste ir pastaruoju metu patiria didelį tarptautinės bendrijos spaudimą nutraukti radikalių kovotojų išpuolius prieš Izraelį.

"Palestiniečiai yra pasirengę užbaigti konfliktą", - pareiškė Palestinos savivaldos lyderis. - Mes esame pasirengę sėsti prie bendro stalo su bet kuriuo Izraelio lyderiu, nepaisydami jo praeities, ir pradėti derybas dėl palestiniečių nepriklausomybės, visiškos okupacijos pabaigos, Izraelio saugumo ir išradingų sprendimų, susijusių su (palestiniečių) pabėgėlių padėtimi, tuo pačiu metu atsižvelgiant į demografinius Izraelio rūpesčius".

"Aš smerkiu teroristinių grupuočių atakas prieš taikius Izraelio gyventojus, - tikino Y.Arafatas. - Šios grupuotės neatstovauja palestiniečiams ar teisėtiems laisvės siekiams. Tai teroristinės organizacijos ir aš esu pasirengęs užkirsti kelią jų veiklai".

Izraelis ir Jungtinės Valstijos reikalauja, kad Y.Arafatas imtųsi priemonių užkirsti kelią radikalių "Hamas", "Islamo džihado" grupuočių, Palestinos išvadavimo liaudies fronto (PILF) bei ginkluoto "Fatah" sparno vykdomoms smurtinėms atakoms.

Kita vertus, jis yra spaudžiamas ir palestiniečių grupuočių, reikalaujančių nepaisyti tarptautinės bendrijos reikalavimų sutriuškinti radikalius kovotojus.

Anksčiau Y.Arafatas yra pareiškęs, jog smerkia atakas prieš civilius gyventojus - tiek izraeliečius, tiek palestiniečius.

Tuo tarpu Izraelio ministro pirmininko Arielio Sharono atstovas spaudai Raananas Gissinas (Raananas Gisinas) pareiškė Y.Arafato pareiškime neįžvelgęs nieko naujo.

"Palestiniečiai supranta, jog turi kalbėti amerikiečių kalba, tačiau jie privalo ir elgtis kaip amerikiečiai, t.y. kovoti su terorizmu. Neįmanoma išsipirkti kelio iš Ramalos parašius straipsnį", - sakė jis.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.