aA
Nuo šiandien litas atsiejamas nuo JAV dolerio ir susiejamas su bendra ES valiuta euru santykiu 3,4528 lito už eurą. Tokiu būdu baigėsi beveik aštuonerius metus trukusi lito ir JAV dolerio sąjunga - 1994 metų balandį Lietuvoje įvedus vadinamąjį valiutų valdybos modelį, litas buvo susietas su JAV doleriu santykiu 4:1. Nuo šiol nacionalinė Lietuvos valiuta litas nebesvyruos euro atžvilgiu.
Euro monetos
Oficialų fiksuotą lito ir euro santykį penktadienį nustatė Lietuvos banko (LB) valdyba, suderinusi su Vyriausybe.

Pasak Lietuvos banko, sprendimai dėl lito susiejimo su euru priimti atsižvelgus į tai, kad Lietuvos ūkis tampa vis labiau susijęs su Europos Sąjungos šalių ir šalių kandidačių į Europos Sąjungą ekonomika.

Ekspertai iš esmės teigiamai vertina pasirinktąjį lito persiejimo nuo JAV dolerio prie euro momentą, pabrėždami Lietuvos makroekonominės padėties stabilumą, Tarptautinio valiutos fondo paramą bei pakankamą visuomenės informavimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.