aA
1992 metais pagaminti Lietuvos piliečių pasai dėl prastos kokybės sukelia vis daugiau rūpesčių jų savininkams. "Pasieniečių neišleistas į užsienį, patyriau didžiulį stresą. Pasijutau kaip nusikaltėlis ar pasų padirbinėtojas", - skundėsi vilnietis Saulius Untanas.
Pasas
Reklamos įrangą į Švedijoje vykstančią tarptautinę parodą lydėjusį 32 metų vyrą sulaikė pasieniečiai.

Gerokai aptrintas pasas pareigūnams pasirodė įtartinas.

S.Untanas buvo priverstas nutraukti kelionę, už kurią jau buvo sumokėta.

Įtarę, jog dokumentas padirbtas, pareigūnai įplėšė paso viršelį. Taip norėta įsitikinti, ar nuotrauka nėra perklijuota.

"Pareigūnai aiškino, jog pasas gali būti padirbtas - ant nuotraukos nebuvo matyti sauso spaudo. Vėliau įsitikinau, kad tokio apsaugos ženklo nėra arba jis baigia išsitrinti ir kituose lietuviškuose pasuose", - pasakojo vilnietis.

"Lietuvos rytui" Pakrančių apsaugos rinktinės sienos apsaugos skyriaus viršininkas Rimantas Vizgaila aiškino, jog S.Untanas į užsienį neišleistas todėl, kad jo pasas buvo sudėvėtas, suplyšęs, viršeliai sulieti. "Vilniečio vis tiek nebūtų įsileidę užsienio šalies pasieniečiai. Kita vertus, su tokiu pasu važiuoti į užsienį reikštų rodyti nepagarbą Lietuvai".

Informatikos ir ryšių departamento prie Vidaus reikalų ministerijos direktorius Vygantas Ivanauskas pripažino, jog 1992 metais Didžiosios Britanijos bendrovėje "De la Rue" pagaminti Lietuvos piliečių pasai turi trūkumų.

Pareigūnas patvirtino, jog išoriškai prastą dokumentų kokybę lengviausia pastebėti žvelgiant į sausą spaudą ant paso nuotraukos - laikui bėgant jis ima nykti.

"Norėdami apsaugoti lietuviškus pasus nuo padirbinėjimų, taikysime pažangias dokumentų apsaugos priemones.

Pavyzdžiui, į dokumentus nuotraukos nebebus klijuojamos - jos bus graviruojamos lazeriu", - sakė V.Ivanauskas.

1998 metais Vyriausybė nutarė tarptautinius standartus atitinkančius asmens piliečių blankus ir jų įrašymo įrangą pirkti iš Vokietijos spaustuvės "Bundesdruckerei".

2000 metais šis sprendimas buvo atšauktas - nuspręsta skelbti naują tarptautinį konkursą.

2000 metais tuometis Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto vadovas Algirdas Katkus pareiškė, jog asmens dokumentus gali spausdinti ir Lietuvos bendrovės.

Tačiau teisėsaugos ekspertai perspėjo, kad asmens dokumentų spausdinimas Lietuvoje padidintų nusikaltėlių galimybes jų įsigyti.

Pernai vyko programinės įrangos ir technikos tiekėjo konkursas. Jam nutrūkus, buvo nutarta, kad naujam dokumentų išrašymo centrui įrangą tieks vokiečių bendrovė "Giesecke and Devrient".

2001 metų pabaigoje Seimas priėmė naują Paso įstatymą.

Šis dokumentas su irgi pernai priimtu Asmens tapatybės kortelės įstatymu įteisina naujus piliečių asmens dokumentus.

Nuo 2003 metų dabar galiojantis pasas bus keičiamas dviem dokumentais - šalies viduje skirta naudoti asmens tapatybės kortele ir į užsienį vykti skirtu pasu.

Asmens kortelę privalės turėti visi Lietuvos piliečiai, kuriems sukako 16 metų, o pasas bus išduodamas jų pageidavimu.

Pasirašius atitinkamas tarptautines sutartis, ateityje asmens tapatybės kortelė taip pat galės būti naudojama ir kelionėms į užsienį.

Manoma, kad dabartinių pasų atsargos baigsis jau šįmet.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.