aA
Viskas bus blogai, viskas bus blogai. Lietuvoje maistas visada bus brangus. Brangesnis nei Lenkijoje. Mūsų rinka maža. Lietuva visada bus brangi šalis. Per radiją pačią neviltį į neviltį varo premjeras Skvernelis. Ne pirmąkart. Prieš kelis mėnesius jam kaip tam pasakos katinui buvo susirodę, kad dangus griūna – nauja krizė ateina.
Rimvydas Valatka
Rimvydas Valatka
© DELFI / Mindaugas Ažušilis

Ministras Pirmininkas radijuj dūsavo jau po to, kai virš Lietuvos sklandė geroji naujiena – BVP augo 3,8 procento! Kaip Skvernelis kalbėtų, jei BVP kristų, geriau nesužinoti.

Po to MP valdžios partijoms pristatė mokesčių „reformą“. Turėjo būti įvykis. Verslas ir dirbantieji turi teisę kuo anksčiau žinoti, kas jų laukia. Ką išgirdo? Biškį čia jums mokesčius sujauksim šįmet, o 2018 ir 2019 m. pavarysim taip, kad maža nepasirodys.

Kaip dabar planuoti verslą? Kaip investuoti šalyje, kur MP tokius vėjus pučia? Kaip išvis sieti ateitį su valstybe, kurioje premjeras neviltį į neviltį varo? Su tokiomis MP kalbomis net ekonomikai augant po 12 proc. kasmet, verslai ir žmonės bėgtų tolyn kaip akis išdegę.

Ar išvis girdėjote iš Skvernelio, kokia jo vizija? Ar Lietuva būtinai turi tapti brangia šalimi, kurioje pusė piliečių visąlaik važiuos apsipirkti į Lenkiją, o greit ir turistai sausai kimš atsivežtus sumuštinius, nes restoranai, kavinės ir barai taps per brangūs? Kokią Lietuvą kuriam?
R. Valatka

Žodžiu, turėjo būti įvykis, o vėl išėjo piššš.

Ar išvis girdėjote iš Skvernelio, kokia jo vizija? Ar Lietuva būtinai turi tapti brangia šalimi, kurioje pusė piliečių visąlaik važiuos apsipirkti į Lenkiją, o greit ir turistai sausai kimš atsivežtus sumuštinius, nes restoranai, kavinės ir barai taps per brangūs? Kokią Lietuvą išvis kuriam?

Rinktis Lietuva nelabai turi iš ko. Kadangi Lenkija yra didelė ir pigi šalis, kur maistas, vaistai, alus ir viešbučiai yra pigesni nei pas mus, o Latvija jau irgi pigesnė, Lietuva neturi kitos geros išeities, kaip tik būti tokia pat pigi, kaip Lenkija. Dar geriau – pigesne.

Nes Lietuvos rinka nėra maža (vargšas premjeras). Lietuvos rinka yra tik dalis ES rinkos. O tai sufleruoja, kad keturiskart didesnis mūsų PVM maistui varo lietuvį į Lenkijos krautuves, o mūsų krautuvininkus – steigti parduotuves prie valstybės sienos.

Durną ir bažnyčioj muša, o čia juk tik turgus.

Antra, pigi Lenkija su gausybe pilių ir dvarų ir brangi Lietuva su pusketvirtos pilies, griūnančiu Pilies kalnu sostinėje ir nuniokotais dvarais – ką rinksis britas, italas, švedas savaitgaliui?

Ar politikas neturėtų atsakyti į tokius klausimus, prieš tapdamas MP? Ar, tapęs MP, neturėtų išsikelti tikslo – padaryti Lietuvą pigesne šalimi už Lenkiją, kad ne lietuviai į Suvalkus, o lenkai į Marijampolę ir Lazdijus varytų apsipirkti?

Jie premjeras turėtų bent kokią ambiciją, jam nereikėtų kaišioti dabar rankos į vargšų vyrų kišenes ir vargšių moterų rankines bandant nukniaukti keletą smulkiųjų.

Pakeitęs porą mokesčių įstatymų premjeras atgautų 200 mln. eurų, kuriuos lietuviai kasmet palieka Lenkijoje ir dar gautų uerų iš lenkų. Plius papildomų darbo vietų. Plius nutyla zyzimas, kad viskas pas mus brangu ir dar brangs.

Neįmanoma įveikti skurdo iš vidutinioko atėmus 100 eurų ir padalijus juos 5 biedniokams. Skurdas mažėja, jei valstybė: a) leidžia piliečiams laisvai veikti; b) daro viską, kad pritrauktų kapitalo ir turistų (o tai irgi kapitalas); c) neleidžia pinigams metų metais bėgti iš šalies.
R. Valatka

Ambicingas premjeras siektų to jau vien todėl, kad lietuvis mėgsta viską gauti pigiai. Jam rūpi, kiek uždirba, bet labiau – pigiau nupirkti. Vienu mostu – ne du, o trys zuikiai. Na, gerai, nepadarysim pigiau nei Lenkijoje, bet gal taip pat pigiai? Na, bent jau tiek pigiau, kad degalų kaina neleistų tekėti eurams iš Lietuvos į Lenkijos biudžetą. Rinka tai ta pati.

Kaip tada atrodytų biudžeto ir „Sodros“ skaičiai? Ufff... Tik sumažink PVM maistui ir vaistams iki Lenkijos lygio, pristabdyk akcizų verygizaciją. Ką daro Skvernelis? Jam maža lietuvių duoklės Lenkijai. Jis alaus ir vyno pinigus upeliais paleido dar ir į Latviją. Net aršus blaivintojas konservatorius Matulas pripažino: „Pinigai – latviams, o alkoholizmo poblemos liks mums.“

Ar girdėjote kokią nors Skvernelio ambiciją? Nulis sveikų. Sumažinti skurdą? Nesiskaito. Dar nė vienas apie tai šūkavęs, pradedant Lenino-Stalino bolševikais ir baigiant Venesuelos Maduru, skurdo nesumažino. Dar padidino.

Neįmanoma įveikti skurdo iš vidutinioko atėmus 100 eurų ir padalijus juos 5 biedniokams. Skurdas mažėja, jei valstybė: a) leidžia piliečiams laisvai veikti; b) daro viską, kad pritrauktų kapitalo ir turistų (o tai irgi kapitalas); c) neleidžia pinigams metų metais bėgti iš šalies.

Jei tu smulkiajam verslui, o dabar jau ir individualia veikla užsiimančiam žmogui nesukuri sąlygų dirbti be buhalterio, jei mokesčius imi skaičiuoti pirmą minutę po įmonės įkūrimo, o ne tada, kai ji gauna pajamų, kaip Anglijoje ar Airijoje, kaip gali tikėtis pigesnių kirpėjų, auto ir butų remonto paslaugų, pigesnio cepelino?

Stebuklų nebūna. Kol valdžia elgsis kaip patiltės plėšikas, o Lietuvos valdžia dažnai elgiasi blogiau nei patiltės plėšikas, nes tas tik apiplėšia, bet bent jau nereguliuoja dieną naktį, tol paslaugos, maistas ir drabužiai tik brangs, o atlyginimai vilksis iš paskos.

Ar Skvernelis išsikėlė sau uždavinį susigrąžinti verslininkus ir bendroves, kurie biznius ir mokesčių mokėjimą registravo Nyderlanduose, Estijoje, Londone? Dar keli šimtai milijonų eurų. Beje, tai irgi įrodymas, kad Lietuvos rinkos nėra, tik bendra ES rinka.

Kodėl premjeras to nedaro? Nepagauna?

Bet premjerui juk kalė protingi žmonės į galvą, kad jis išvarys dar pusmilijonį lietuvių pirkti alaus ir vyno ne tik į Lenkiją, bet ir Latviją. Tai koks tu premjeras, jei klausaisi tik Verygos su Karbauskiu? Geras MP pirmiausia klausosi savo kritikų.

Galima būtų pagirti Skvernelį už susitikimą su Lenkijos Kaczynskiu. Bet tai juk ne premjero, ne jo kanceliarijos ir ne Užsienio reikalų ministerijos nuopelnas. Šį susitikimą surengė žmonės, kurie neužima jokių valstybinių postų. Graudu.
R. Valatka

Skvernelis gal ir visai geras policininkas buvo. Tikriausiai ir žmogus jis geras. Bet MP lygio klausimai jam per sunkūs. Gimęs vaikytis kelių erelį vizijų nepradėsi kurti tik dėl to, kad netyčia tapai MP. Nieko asmeniško, bet tam smegenų reikia.

O jei dar aplinka silpna? Aplinka geriausiai parodo, kokio masto esi.

Galima būtų pagirti Skvernelį už susitikimą su Lenkijos Kaczynskiu. Bet tai juk ne premjero, ne jo kanceliarijos, patarėjų, ne Valstiečių partijos ir ne Užsienio reikalų ministerijos nuopelnas. Susitikimą surengė žmonės, kurie neužima jokių valstybinių postų. Graudu.

Pagaliau jei jau žmogus, nebūdamas net valdančiosios partijos nariu, gauna pasiūlymą tapti MP, tai kas jamtrukdė išsireikalauti pačiam rinktis komandą? Jei nebūdamas partiniu, leidi parinkinėti sau žmones, vadinasi, tavo tikslas – tik gauti MP postą.

Kas Skverneliui įkišo tokį finansų ministrą kaip Šapoka? Nejau pats? Per silpną tokiai vietai Petrauskienę? Apie Nepriklausomybės metais suniokotą Lietuvos kultūrą klejojančią Ruokytę-Jonsson?

Kukuraitį, kuriam neužteko patarėja įdarbinti Paulikę, kiršinusią Lietuvą su sąjungininke Norvegija ir raginusia parlamentarams siuntinėti laiškus, kad šie balsuotų prieš Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo pataisas. Šis ministras dar priėmė į darbą Rusijos ambasados tinkluose spurdėjusį veikėją. Nebeįmanoma rasti jauno žmogaus, nepraėjusio Rusijos ambasados atrankos?

O Verygą? Ar galima fanatiką, o gal ir kokių priklausomybių turintį žmogų, rimtu veidu susitikėjantį su minedais, laikyti sveikatos ministru? Tai a priori pavojinga visuomenės sveikatai.

O žemės ūkio ministras Markauskas? Kelių chuliganas, sąmoningai pažeidinėjęs kelių eismo taisykles, lyg ir neturėtų būti buvusio kelių policininko Vyriausybėje? Nelogiška turėti kelių eismo taisyklių pažeidėją ministrų kabinete ir tuo pat metu leisti visa gerkle šūkauti apie nulinę toleranciją už greičio viršijimą.

Valdžios, kurios ministras yra eismo pažeidėjas, idealas – greičio matuokliai, kurių niekas negalės matyti. Kas gali būti absurdiškiau? Kuo premjeras tada skiriasi nuo Šarikovo iš Bulgakovo „Šuns širdies“, kuris, paskirtas gaudyti beglobių šunų, matė tik kates, kurias smaugtų smaugtų smaugtų?

Ar absoliuti dauguma žmonių yra potencialūs nusikaltėliai, ar vis dėlto valstybės kūrėjai? Žmogus, einantis į MP, pirmiausia turėtų tikėti žmonėmis. Skverneliui idealas – policinė valstybė.

Su tokiomis verygomis prie kojų vietoj ministrų ne tik valdyti valstybės – į kilbukų žvejybą plaukti neatsargu. O dar ta amžinai verkianti, kad Tapinas jos nemyli, kanclerė.

Kabineto kancleris išvis turėtų būti nematomas pareigūnas. Skvernelio kanclerė praleidžia visas progas patylėti. BVP auga 4 proc., o tauta to nežino, bliauna kanclerė ir daro Karbauskio „Iškėlus varpą“ lygio išvadą: tai buržuazinė dekadentinė žiniasklaida kalta, kad tauta nesupranta, kaip ji gerai gyvena.

Nei verkt, nei juoktis. Net Kinijoje, kur BVP 30 metų augo po 12 proc., keli šimtai milijonų žmonių to dar nepajuto. Panašu, kanclerė Dargužaitė net savo viršininko nesiklauso. Kuris beviltiškumą sėja stipriau už dekadentinę žiniasklaidą. Galų gale pasižiūrėkite, su kuo sėdite valtyje – Karbauskis, Širinskienė, Kepenis, Jovaiša ir Veryga kokį nori BVP augimą užtemdys.

Kur ten. Blogam šokėjui ir pautai trukdo. Kai kurie neurofiziologai teigia, kad žmonės, staiga išmesti į valdžios viršūnę, elgiasi taip pat, kaip ir ligoniai, patyrę sunkių galvos traumų arba kaip užmetę kokaino.
R. Valatka

Skvernelis – ne A lygos žaidėjas. Nemato aikštės. Vienos direktyvos lygis. Pašalpų nedalysime. Mokesčius vidurinei klasei padidinsime. Kompensuosime tik pigiausią vaistą. O kas iš to Lietuvai?

Žmogui Skuode ir Fabijoniškėse? Kiek žmonių pakeitus įprastą vaistą guls į ligonines ar mirs?

Estijoje dronai jau atskraidina gaiviųjų gėrimų, į gatves išrieda autobusai be vairuotojo. O Estijos prezidentė leidžia save fotografuoti su džinsais ir kedais. Lyg kokia paprasta estė. Ji nesusireikšmina tik dėl to, kad dabar yra valdžia. Taip, kaip beviltiškai iki šiol susireikšmina mūsų postų trintukai, kurie dėl visko, ko iš prigimties neįgalūs padaryti, vis kaltina kitus.

Politikoje kaip ir sporte. Vieni yra lyderiai, kiti, nepriklausomai nuo žaistų minučių skaičiaus, taip ir lieka amžini atsarginiai. Kisa, kam tau pinigai, juk tu neturi fantazijos, šaipydavosi Benderis iš buvusio bajorų vado Vorobjaninovo. Premjere Skverneli, kam jums ta Ministro Pirmininko kėdė...

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.