aA
Mes visi išmanom kaip statyti namus, kaip valdyti šalį, kaip elgtis politikoje ir, aišku, žinom kaip valdyti miestą. Mes jau dabar susidarėm nuomonę, kad Vilniaus meras Remigijus Šimašius dirba nepakankamai spartuoliškai. Bet kas tai yra geras MERAS?
Remigijus Zolubas
Remigijus Zolubas
© Asmeninis archyvas

Nedirbti publikai

Kai kas pasakytų, kad geras meras daro paprastus ir greitus sprendimus ir, aišku, žiauriai didelius darbus. Mes dar nuo sovietmečio žinome, kad būtina pastatyti kažką didelio ir būtina planus įvykdyti pirma laiko! O jeigu atsitiko kažkas blogo / katastrofiško iš karto nubausti kaltininkus (tuos kitus).
Jau pamiršom Nepakeičiamųjų merų darbus darbelius?

Tylūs „reikalai“ po kilimu, o viešumoje efektingas šou! Kodėl dabartinis meras ramiai kažką dirba ir nekuria mums istorijų / serialų, kodėl kasdien nevažinėja tanku, riedžiu? Mums trūksta meilės ir dėmesio, o jo nėra. Mums neįdomus meras, kuris panaikina partijų lesyklėles, diegia šiuolaikinę miesto vadybą ar neleidžia vogti iš viešųjų įmonių... O aš manau, kad imtis tokių sudėtingų darbų yra didelė drąsa ir tikras miesto patriotizmas. Tai vadinasi – nedirbti publikai!

Vilnius nėra provincija

Ar tikrai Vilniui, kurio gyventojai kaip ir kiti Europos sostinių miestiečiai yra tikrieji „biurgeriai“, reikia tų blizgučių ir niekniekių, kuriais puikuojasi Rusijos ir kitų Rytų miestų galvos? Ar laisvų miestiečių meras turi puikuotis važinėdamas prabangiu automobiliu, turėti auksinį laikrodį ir didelę vilą ant ežero kranto? R. Šimašius yra būtent ne toks meras, tačiau jis turi visas savybes, kad vilniečiui nebūtų gėda dėl savo miesto. Vilniaus vadovas puikiai kalba angliškai, domisi naujovėmis, elgiasi kukliai, bet visada yra mandagus, pasitempęs ir mėgsta pajuokauti. Tai yra ateities lyderio bruožai.

R. Šimašius visai nepanašus į Kaliningrado ar Odesos merą, bet jis labai gerai atrodytų kompanijoje šalia Baracko Obamos, Kanados premjero Justino Trudeau ar Prancūzijos naujojo prezidento Emmanuelio Macrono.

Vilnius niekada nebuvo eilinis gubernijos miestas, kuriame didžiausia pramoga – atvažiuojantis cirkas. Vilniečiai niekada nebuvo minia, kuriai įspūdį darytų didžiausias, brangiausias, ilgiausias ir storiausias. Palikim tuos ekscentriškus ir daug kainuojančius barškučius miestams, kuriems to reikia, o Vilnius tegu turi tokį miesto vadovą, dėl kurio nebūtų gėda.