aA
Jungtinės Valstijos ketvirtadienį su filipiniečiais pradėjo bendrą karinę operaciją prieš musulmonų kovotojų grupuotę "Abu Sayyaf" ("Kalavijo tėvas"), susijusią su Osamos bin Ladeno "al-Qaeda", pranešė pareigūnai.
u.u.army m1a2
Užsitikrinęs griežtas saugumo priemones Filipinų ginkluotųjų pajėgų vadas generolas Diomedio Villanueva formaliai pradėjo pusės metų kampaniją, kurioje dalyvaus iki 600 JAV kariškių ir 3,8 tūkst. Filipinų kareivių.

Jungtinės Valstijos yra sakiusios, kad amerikiečiai daugiausia mokys filipiniečius, kaip vykdyti antiteroristines kampanijas ir tiesiogiai su šalies pietuose veikiančiais "Abu Sayyaf" maištininkais nekovos.

Tai bus viena didžiausių JAV kariškių dislokacijų užsienyje nuo karo Afganistane pradžios.

Jungtinės Valstijos sieja "Abu Sayyaf" su "al-Qaeda" ir vadina šią filipiniečių islamistų grupuotę teroristine organizacija.

Gerai ginkluotų kareivių postai įrengti visose svarbiausiose vietose Filipinų pietuose esančiame Zamboangos mieste, kuriame ir buvo formaliai pradėta karinė operacija.

Šis uostas yra pagrindinė Filipinų armijos bazė, iš kurios rengiamos operacijos prieš žmonių grobimais pagarsėjusią "Abu Sayyaf".

Šios grupuotės partizanai netoli Zamboangos esančioje Basilano saloje šiuo metu įkaitais laiko amerikiečių misionierius sutuoktinius ir filipinietę medicinos seserį.

Prieš karo kampanijos pradžios ceremoniją prie kariškių bazės įvyko trumpa protesto akcija, kurią surengė koks 30 kairiųjų aktyvistų. Jie skandavo: "Jankiai, važiuokit namo" ir sudegino subjaurotą JAV vėliavą. Po kelių minučių protestuotojai taikiai išsiskirstė.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.