aA
Latvijos žemės ūkio ministras Atis Slakteris paragins kolegas Lietuvoje ir Estijoje aptarti trečiadienį paskelbtą Europos Komisijos poziciją dėl išmokų būsimų naujų Europos Sąjungos narių ūkininkams, kad galbūt būtų parengta bendra Baltijos valstybių pozicija dėl narystės derybų su ES žemės ūkio skyriaus.
Kaimas
Latvijos ministro nuomone, EK aiškinimai ir argumentai, kodėl siūloma būsimų naujų ES šalių ūkininkams teikti mažesnę paramą nei dabartinių ES narių ūkininkams, yra nepagrįsti.

Pasak A.Slakterio, EK neatsakė į klausimą, kaip vieningoje rinkoje sąžiningos konkurencijos sąlygomis naujųjų ES šalių ūkininkai galės dirbti, gaudami 75 proc. lėšų mažiau nei jų kolegos iš "senų" ES šalių.

Latvijos ministras pabrėžė, kad jo šalies vyriausybė kategoriškai gins Latvijos ūkininkų interesus ir spręs, kokią strategiją pasirinkti kol kas tik prasidedančiose derybose su Europos Komisija.

EK trečiadienį paskelbtą pasiūlymą dėl stojimo derybų finansinių klausimų sprendimo 2004-2006 metais dar turi svarstyti ir patvirtinti ES narės. Jos turi suformuluoti bendrą derybinę poziciją derantis su kandidatėmis dėl jų stojimo sąlygų žemės ūkio, regioninės politikos ir biudžeto-finansų srityse.

Pagal EK planą, išmokos naujų naujų narių žemdirbiams kasmet būtų didinamos, kol per 10 metų pasiektų paramos dabartiniams ES ūkininkams lygį.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.