aA
Tirdami bylą dėl pinigų grobimo iš Airijos banko, Lietuvos teisėsaugininkai nustatė, kad tie patys įtariamieji nusikaltėliai per machinacijas apvogė ir Prancūzijos bei Vokietijos bankus ir bendroves.
Nusikaltėlis
Manoma, kad aferistų padaryti nuostoliai užsienio bankams ir bendrovėms siekia daugiau nei pusę milijono litų.

Pernai gruodį Mokesčių policijos departamentas gavo informacijos, kad užsienio valstybių, dažniausiai Vokietijos, bankai, padarę didelių pinigų sumų pavedimus į Lietuvos kredito įstaigose esančias sąskaitas, vėliau pranešdavo, kad operacijos padarytos suklastotų dokumentų pagrindu ir prašė grąžinti lėšas.

Tikrinant šią informaciją, pareigūnams kilo įtarimas dėl bendrovės "Jukverta" atstovo, Kauno gyventojo Regimundo Puskunigio ir Kauno mieto gyventojo Lino Gudausko bei kitų asmenų sukčiavimo ir galimo pinigų plovimo.

Pareigūnai išsiaiškino, kad gruodžio 12 dieną pagal suklastotus banko dokumentus iš Airijos banko "Interbank" į fiktyvios įmonės sąskaitą Lietuvos žemės ūkio banko Kauno skyriuje buvo pervesta 74 tūkst. JAV dolerių (296 tūkst. litų).

Po kelių dienų į banką pasiimti 10 tūkst. JAV dolerių (40 tūkst. litų) atėjo 53 metų R.Puskunigis, prisistatęs bendrovės "Jukverta" direktoriumi. Pareigūnai šį kaunietį apibūdina kaip asocialų asmenį.

Manoma, kad R.Puskunigis buvo statytinis, tik vykdęs aferistų, sumaniusių grobti pinigus iš bankų, nurodymus. Aferos organizatoriai kol kas nesulaikyti.

Visus nurodymus į Airijos banką nusikaltėliai siuntė internetu, neišeidami iš namų. Apie jų profesionalumą liudija tai, kad Airijos bankininkams dėl pavedimų tikrumo nekilo jokių abejonių.

Tiriant nusikalstamų finansinių operacijų aplinkybes, buvo sulaikytas R.Puskunigis ir uždėtas areštas "Jukverta" sąskaitoje esantiems 74 tūkst. JAV doleriams.

Tikrinant R.Puskunigio finansinių operacijų teisėtumą, taip pat paaiškėjo, kad 2001 metų rugpjūčio ir lapkričio mėnesiais į R.Puskunigio asmenines sąskaitas Ūkio banke ir Lietuvos žemės ūkio banke įvairios Vokietijos firmos pervedė daugiau nei 120 tūkst. eurų (408 tūkst. litų).

Pasak pareigūnų, visi gauti pinigai buvo nedelsiant paimti grynaisiais. Vokietijos teisėsaugos tarnybų duomenimis, dėl šių machinacijų Vokietijos kredito įstaigoms buvo padaryta labai didelė žala.

Lietuvos pareigūnai patikrino finansinių operacijų, vykdomų ir per kitas sąskaitas, teisėtumą, ir nustatė, kad į L.Gudausko vardu atidarytą sąskaitą Lietuvos žemės ūkio banko Kauno skyriuje, gruodžio 19 dieną Prancūzijos bankas "Societe Nanceienne Varin-Bernier Nancy FR" pervedė 36 tūkst. 30 eurų (daugiau nei 122 tūkst. litų). Ši suma taip pat buvo pervesta sukčiaujant.

Dėl sukčiavimo stambiu mastu Kauno apskrities skyriaus pareigūnai antradienį iškėlė baudžiamąją bylą ir uždėjo areštą pinigams.

Toliau atliekant panašaus pobūdžio finansinių operacijų patikrinimą, buvo nustatyta, kad į Rusijos piliečių personalinių įmonių sąskaitas, esančias Vilniaus banke, praėjusių metų gruodžio 18-20 dienomis Vokietijos bankų klientai pervedė daugiau nei 40 tūkst. eurų (136 tūkst. eurų).

Tačiau didžioji dalis lėšų, užsienio bankų prašymu, nebuvo užskaityta į klientų sąskaitas ir grąžinta.

Atlikus finansinės operacijos, kurios metu į vieno Sankt-Peterburgo gyventojo individualios įmonės sąskaitą iš Vokietijos banko "Kreissparkasse Bersenbrueck" įplaukė 10 tūkst. 113 eurų (daugiau nei 34 tūkst. litų), bendrą tyrimą su Vokietijos teisėsaugos pareigūnais, paaiškėjo, kad minėto Vokietijos banko klientas jokių nurodymų pervesti pinigus iš savo sąskaitos į Lietuvą nedavė.

Dėl šio fakto Vokietijos policija iškėlė baudžiamąją bylą už sukčiavimą. Gavę šią informaciją, Vilniaus mokesčių policijos pareigūnai nedelsiant apribojo teises valdyti minėtą sąskaitą Vilniaus banke.

Siekdami stiprinti įtartinų operacijų pinigais kontrolę, Mokesčių policijos departamento pareigūnai nuolat analizuoja gaunamą informaciją, atlieka jos patikrinimą bei teikia siūlymus dėl teisės aktų šioje srityje tobulinimo.

Seimo ir Vyriausybės svarstymui yra pateikti teisės aktų, susijusių su pinigų plovimo prevencija, pakeitimų ir papildymų, projektai.

Pasak Mokesčių policijos departamento vyriausiojo komisaro Dariaus Samuolio, atsižvelgiant į sudėtingą kriminogeninę situaciją bei nustačius naujus pinigų plovimo būdus, šiuose projektuose siūloma sugriežtinti kredito ir finansinių įstaigų klientų identifikavimą.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.