aA
Europos Sąjungos galutinis politinis sutarimas dėl plėtros bus pasiektas metų pabaigoje Kopenhagoje, Danijoje viešėjusiam Lietuvos užsienio reikalų viceministrui Ryčiui Martikoniui pareiškė šios šalies pareigūnai.
Europos Sąjunga
Pasak URM pranešimo spaudai, antrąjį šių metų pusmetį ES pirmininkausianti Danija žada visomis išgalėmis siekti, kad narystės derybos su tam pasirengusiomis šalimis kandidatėmis būtų baigtos šių metų pabaigoje.

Tokią poziciją R.Martikonis išgirdo trečiadienį Kopenhagoje vykusiuose susitikimuose su Danijos URM nuolatiniu sekretoriumi Friisu (Frisu) Arne Petersenu ir ministerijos Šiaurės grupės vadovo pavaduotoja Karen Wermuth (Vermut), taip pat premjero patarėju tarptautiniais klausimais Peru Poulsenu Hansenu bei Danijos parlamento Europos reikalų komiteto pirmininku Clausu (Klausu) Larsenu-Jensenu.

Susitikimuose pasikeista nuomonėmis apie trečiadienį Europos Komisijos (EK) pateiktą siūlymą, kaip 2004-2006 metais turėtų būti sprendžiami ES plėtros finansavimo klausimai.

Remiantis preliminariais skaičiavimais, ES parama Lietuvai 2004 metais gali būti apie 2 milijardai litų ir kasmet tolygiai didėtų.

EK paskelbtą dokumentą dar turi svarstyti ir pavirtinti ES šalys narės ir taip suformuluoti savo derybines pozicijas žemės ūkio, regioninės politikos ir biudžeto-finansų srityse.

"Abiejų šalių supratimu, šiame siūlyme išdėstytos nuostatos taps ašimi, apie kurią derybinės diskusijos suksis iki pat to meto, kai galutinai susitarsime dėl mūsų narystės ES sąlygų", - po susitikimų pabrėžė UR viceministras R.Martikonis.

Jo teigimu, pokalbiuose Kopenhagoje atkreiptas dėmesys į tai, kad EK savo siūlyme dėl stojimo derybų finansinių klausimų pažymėjo Ignalinos atominės elektrinės (IAE) reikalus, jėgainės uždarymui siūlydama specialų finansavimą.

"Dėl IAE siunčiamas teigiamas signalas ne tik Lietuvai, bet ir valstybėms narėms - tai bus gera pradžia toliau galvojant apie šios problemos sprendimą", - sakė viceministras.

Raginama Europos Sąjungos, į kurią tikisi įstoti 2004-aisiais metais, Lietuva įsipareigojo pirmąjį IAE reaktorių uždaryti iki 2005-ųjų. Antrojo reaktoriaus eksploatavimo nutraukimo datą Vyriausybė turėtų paskelbti artimiausiu metu.

Ignalinos AE veikiantys du sovietų gamybos RBMK modelio reaktoriai pasaulyje laikomi iš esmės nesaugiais, todėl ES ragina Lietuvą kuo greičiau apsispręsti dėl jėgainės antrojo bloko uždarymo ir nutraukti jo eksploataciją 2009 metais.

Danijos užsienio politikos institute R.Martikonis pristatė Lietuvos eurointegracinius pasiekimus, taip pat pabrėžė Šiaurės Europos ir Baltijos šalių regioninio bendradarbiavimo svarbą. Pasak viceministro, šio regiono reikšmė didėja, todėl būtina kuo anksčiau susidaryti vaizdą, kaip regiono valstybės bendraus trims Baltijos šalims tapus ES narėmis.

Šiuo metu Lietuva su ES yra baigusi derėtis dėl 23 iš 31 derybinio skyriaus.

Lietuva ketina baigti derybas šių metų pabaigoje, o 2004-aisiais būti pasirengusia prisiimti narystės įsipareigojimus.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.