aA
Apsišaukėliškos Donecko liaudies respublikos (DLR) vadovas Aleksandras Zacharčenko paskelbė apie naujos valstybės, pavadinimu „Malorosija“, sukūrimą. Apie tai portalui tvrain.ru pranešė A. Zacharčenkos spaudos tarnyba.
Donecke įvyko A. Zacharčenkos inauguracija
Donecke įvyko A. Zacharčenkos inauguracija
© RIA/Scanpix

A. Zacharčenko pareiškė, kad vietoj Ukrainos bus sukurta „Malorosijos valstybė“, kurios sostinė bus Doneckas, rašo inforesist.org.

„Manome, kad Ukrainos valstybės tokiu pavidalu, kokiu buvo, neįmanoma atkurti. Mes, buvusios Ukrainos regionų atstovai, išskyrus Krymą, pareiškiame apie naujos valstybės sukūrimą, kuri yra Ukrainos tęsinys. Mes sutinkame, kad nauja valstybė vadintųsi Malorosija, nes pats Ukrainos pavadinimas save diskreditavo“, - pareiškė jis.

Pasak jo, Malorosijos sostine tampa okupuotas Doneckas, o Kijevas liks istoriniu - kultūriniu centru be sostinės statuso.

„Malorosijos valstybine vėliava tampa Bogdano Chmelnickio vėliava... Mes remiamės tuo, kad Donecko liaudies respublika, kartu su Luhansko liaudies respublika, lieka vienintelėmis Ukrainos teritorijomis, neskaitant Krymo, kuriose išliko teisėta valdžia“, - sakė A. Zacharčenko.

Jis pridūrė, kad naujoje „valstybėje“ trejiems metams turi būti įvesta nepaprastoji padėtis.

„Tam, kad išvengtume chaoso, siūlome įvesti nepaprastąją padėtį trejiems metams, tuo metu bus uždrausta bet kokių partijų veikla, taip pat bus pradėti tyrimai pritraukiant tarptautinę bendruomenę dėl nusikaltimų Odesoje, Maidane, Donbase. Šis sprendimas buvo priimtas jau seniai, bet viskam savas laikas, ir būtent šiandien mes siūlome tą variantą, kuris leis sustabdyti karą“, - sakė A. Zacharčenko.

„Mes siūlome naują planą, šalies reintegracijos planą. Ne taip ir seniai mes pradėjome valstybinę Donbaso tautų suvienijimo programą, mes siūlome visiems Ukrainos gyventojams išeitį iš karo per šalies pertvarkymą, tai yra taikus sprendimas. Bet turime keletą sąlygų – jį turi palaikyti Ukrainos gyventojai. Mes jau konsultavomės su regionų valdžios ir verslo atstovais, taip pat, jeigu tarptautinė bendruomenė palaikys šią idėją. Tai pirmas ir paskutinis mūsų pasiūlymas“, - pareiškė Zacharčenko.

Tuo metu LNR separatistai pareiškė, kad nedalyvavo „Malorosijos“ suvažiavime. Apie tai pranešė vadinamosios „liaudies tarybos“ vadovas Vladimiras Degtiarenko.

„Luhansko liaudies respublika nesiuntė savo oficialių delegatų Donecke dalyvauti Ukrainos regionų atstovų susirinkime. Be to, mums netgi nepranešta apie norą surengti šį susirinkimą, su mumis šiuo klausimu niekas nebuvo derinta. Šiuo metu tokio žingsnio tikslas kelia dideles abejones. Juk panašius sprendimus reikėtų priimti atsižvelgiant į tautos nuomonę. Be to, šiuo metu mes laikomės Minsko susitarimų, kuriems alternatyvos nėra“, - sakė V. Degtiarenko.

Į A. Zacharčenkos pareiškimą sureagavo Ukrainos prezidentas Petro Porošenka. Pasak jo, Kijevas atkurs Donbaso ir Kijevo suverenitetą, praneša „RIA Novosti“.

Jau daugiau kaip 10 tūkst. žmonių žuvo per ginkluotą konfliktą Ukrainos rytuose, prasidėjusį 2014 metų balandį, po Kijeve anksčiau tais metais įvykusios Maidano revoliucijos, nuvertusios Kremliaus remtą prezidentą Viktorą Janukovyčių, ir Rusijos įvykdytos Krymo pusiasalio aneksijos.

Vakarų šalys ir Kijevas kaltina Maskvą sukursčius šį konfliktą ir aktyviai remiant separatistus, nors Rusija šiuos kaltinimus atkakliai neigia.

2015 metais Ukraina pasirašė su separatistais vadinamuosius Minsko taikos susitarimus, numatančius paliaubas ir laipsnišką maištingųjų teritorijų grąžinimą Kijevo vyriausybės kontrolei, užtikrinant tam tikrą jų autonomiją. Šie susitarimai niekada nebuvo visiškai įgyvendinti.

Reaguodamas į šiuos pareiškimus Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pareiškė, kad separatistų kontroliuojamose teritorijose, kaip ir Rusijos atplėštame Kryme, bus grąžinta Kijevo kontrolė.

„Projektas „Novorosija“ bus palaidotas. Ukraina atkurs suverenumą Donbase ir Kryme“, – sakoma prezidento atstovo spaudai Sviatoslavo Ceholkos pranešime, turint omenyje Kremliaus vartojamą alternatyvų Rytų Ukrainos pavadinimą.

Ukrainos atstovai Minsko susitarimų įgyvendinimą prižiūrinčioje Trišalėje kontaktinėje grupėje paprašė Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacijos (ESBO) pasiuntinio Martino Sajdiko (Martino Zaidiko) sureaguoti į naujausią separatistų akibrokštą.

„Reaguojame (į A.Zacharčenkos pareiškimą), ir rytoj nuo to prasidės (Kontaktinės grupės) posėdis. Vertiname, viską dėliojame į vietas, kreipiamės į ESBO, kad ESBO padarytų oficialų pareiškimą, kaip ESBO atstovas Sajdikas“, – Kijeve žurnalistams sakė Ukrainos atstovas Jevhenas Marčukas.

„Eisime karo keliu“

A.Zacharčenka nurodė, kad separatistai įkūrė komitetą, parengsiantį naujosios „valstybės“ konstituciją.

Donecko separatistų vicepremjeras Aleksandras Timofejevas žurnalistams sakė: „Donecko liaudies respublika kviečia regiono elito atstovus sustabdyti šalyje įsivyraujantį chaosą ir pilietinį karą, kuriame visi bus prieš visus. DLR pasirengusi prisiimti koordinavimo vaidmenį, tam mes siūlome išrinkti visų regionų atstovus į Konstitucinį susirinkimą pagal Zemskinio susirinkimo principus ir jame įsteigti šalį – Malorosiją – ir priimti naują konstituciją.“

Jis pažymėjo, jog Donecko liaudies respublika mano, kad rengiant konstituciją būtina remtis tokiais principais kaip nepriklausoma suvereni valstybė, teritorinis vientisumas pripažįstant Krymo liaudies pasirinkimo referendumo teisėtumą, neutralus statusas be priklausymo blokams, ekonomikos daugiakryptiškumas, sovietinio palikimo reabilitacija ir bevizio režimo išsaugojimas Europos Sąjungos sutikimo atveju.

„Malorosijos konstitucija rengiama ir pirminiu variantu priimama Konstituciniame susirinkime, o paskui pateikiama liaudies referendumui. Prieš tai vyks plati visuomeninė diskusija ir regionų, ir federaliniu lygiais“, – sakė A.Zacharčenka.

„Mūsų pasiūlymas neprieštarauja Minsko (susitarimams). Kaip tik tai, kas numatyta Minsko pakte, bus įgyvendinta mūsų pasiūlymais – tai ir yra Minsko (susitarimų) išpildymas“, – žurnalistams sakė Donecko „liaudies respublikos“ premjero pavaduotojas Aleksandras Timofejevas.

„Išnyksta Ukraina, – pridūrė jis. – Minsko (susitarimuose) nėra apibrėžimo, kaip ir kas turi vadinti – ten kalbama apie teritorinį vientisumą, suverenumą. Taigi, mes paskelbėme Malorosijos teritorinį vientisumą ir suverenumą. Todėl Minskui mes neprieštaraujame.“

„Jeigu mūsų neišgirs taikiu būdu, eisime kariniu keliu“, – perspėjo A.Timofejevas.

LLR prie projekto neprisijungs

Nuskambėjus A. Zacharčenkos pareiškimams Luhansko liaudies respublika (LLR), kuri kartu su DLR sudarė nuo Ukrainos atsiskyrusį vadinamąjį "Novorosijos" darinį atmetė įdėją jungtis prie šio naujai kuriamo projekto, sklbia portalas meduza.io.

DELFI.lt