aA
Pirmadienį Britanija ir Europos Sąjunga (ES) pradėjo naują sudėtingų „Brexit“ derybų etapą. Į Briuselį atvykęs „Brexit“ ministras Davidas Davisas žada nešvaistyti laiko ir eiti tiesiai „prie esmės“.
„Brexit“: Britanija žada „griebti jautį už ragų”
© AFP/Scanpix

Kaip įvardijo ES vyriausiasis derybininkas Michelis Barnier, svarbiausias yra susitarimas dėl ES ir Britanijos piliečių sąlygų bei teisių po Jungtinės Karalystės (JK) pasitraukimo iš Sąjungos, taip pat žymiausių šimtmečio „skyrybų” sąskaita.

Tik įveikus šiuos esminius klausimus ES sutiks derėtis dėl tolimesnių narystės ir prekybos bendrojoje rinkoje sąlygų.

„Dabar laikas imtis darbo ir pasirūpinti, kad derybos būtų sėkmingos“, – žurnalistams sakė D. Davisas, atvykęs į Europos Komisiją, kur jį sutiko M. Barnier.

„Mums nepaprastai svarbu dabar padaryti gerą pažangą, kad aptartume tai ir įvardytume (pozicijų) skirtumus, kad galėtume juos spręsti, taip pat identifikuotume panašumus, kad galėtume juos stiprinti“, – sakė D. Davisas.

„Dabar imsimės reikalo esmės“, – žurnalistams sakė M. Barnier, kuris sakė nepriimantis klausimų iki derybų rato pabaigos šį ketvirtadienį.

Šis susitikimas yra pirmas visapusiškas oficialiai praėjusį mėnesį prasidėjusių derybų ratas. Praėjusį kartą – per vienos dienos sesiją – buvo susitarta dėl proceso kalendoriaus.

Briuselis tvirtina, kad būsimus santykius pradės aptarinėti tik tada, kai bus padaryta „pakankama pažanga“ dėl „skyrybų“: maždaug 100 mlrd. eurų išstojimo sąskaitos, 3 mln. Britanijoje gyvenančių ES piliečių teisių ir sienos Šiaurės Airijoje.

Šios savaitės derybose turi būti nagrinėjami ir detalesni klausimai, tokie kaip Britanijos ateitis ES atominės energetikos saugumo agentūroje Euratom ir Europos Teisingumo Teismo vaidmuo.

Jungtinės Karalystės (JK) finansų ministras Philipas Hammondas sekmadienį sakė, kad Britanija prisiims atsakomybę už pinigus, kuriuos yra skolinga, bet 100 mlrd. eurų sumą pavadino absurdiška.

M. Barnier praėjusią savaitę Briuselyje surengė virtinę susitikimų su britų opozicinės Leiboristų partijos lyderiu Jeremiu Corbynu ir kitais JK veikėjais, nesutariančiais su Theresa May.

Daugiau naujienų saviems Jungtinėje Karalystėje - tiesa.com.