aA
Venesuelietis sraigtasparnio pilotas Oscaras Perezas, dingęs po savo surengto išpuolio, kai Venesuelos Aukščiausiojo Teismo pastatas iš orlaivio buvo apmėtytas granatomis, ketvirtadienį netikėtai pasirodė opozicijos mitinge.
Išpuolį prieš Venesuelos vyriausybės pastatus surengęs sraigtasparnio pilotas pasirodė opozicijos demonstracijoje
© AFP / Scanpix

Per pirmą viešą savo pasirodymą po praeitą mėnesį įvykdytos minėtos atakos O. Perezas – policijos elitinio būrio narys – padarė trumpų pareiškimų ir greit išvažiavo motociklu.

Renginys buvo skirtas 95 žmonėms, žuvusiems per jau ilgiau kaip tris mėnesius trunkančius smurtinius antivyriausybinius protestus, pagerbti.

„Laikas šiai narkovyriausybei žlugti“, – aikštėje Karakaso rytuose pareiškė O. Perezas. Jis vilkėjo samanų spalvos drabužius, o veidą buvo prisidengęs kauke.

„Tai veiksmų pradžia“, - pridūrė jis.

O. Perezas ragino venesueliečius ateiti į opozicijos šį sekmadienį organizuojamą simbolinį balsavimą, kuriuo norima pareikšti nepritarimą prezidento Nicolas Maduro planams perrašyti konstituciją.

„Ko Venesuela nori?“ – šaukė jis, o minia atsakė: „Laisvės!“

Birželio 27 dieną O. Perezas ir nenustatyti bendrininkai praskrido virš Karakaso policijos sraigtasparniu ir numetė keturias granatas ant Aukščiausiojo Teismo, o po to apšaudė Vidaus reikalų ministeriją. Aukų nebuvo.

36 metų O. Perezas yra tarp labiausiai Venesuelos policijos ieškomų asmenų. Pareigūnai jį kaltina „teroristine ataka“ ir sako per Interpolą paskelbę jo arešto orderį.

Prieš netikėtą ketvirtadienio pasirodymą buvo du kartus paskelbta vaizdo medžiaga, kurioje O. Perezas ragino sukilti prieš N. Maduro ir skatino protestuotojus nepasiduoti.

Opozicija nuo dramatiškų O. Perezo veiksmų atsiribojo.

Daug kas įtaria, jog O. Perezas gali būti vyriausybės nusamdyta priedanga, kad valdžia galėtų pateisinti savo griežtas priemones prieš oponentus.

Kiti galvoja, kad jo pasirodymas yra skilimo saugumo pajėgose ir valstybės institucijose ženklas, Venesuelai išgyvenant baisią ekonominę krizę ir mėnesius nesiliaujančius kruvinus gatvių protestus prieš N. Maduro vyriausybę.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.