aA
Ketvirtadienį Vilniuje įvykęs Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos lyderio, neseniai knygą „Atvirai“ išleidusios buvusios Seimo narės Gretos Kildišienės, kelių viešųjų ryšių ekspertų ir teisininkės Liudvikos Meškauskaitės susitikimas virto Ramūno Karbauskio slėpynėmis nuo žiniasklaidos, į kurias buvo įtraukti apsaugos darbuotojai ir policijos pareigūnai.
Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė
Ramūnas Karbauskis, Greta Kildišienė
© DELFI / Kiril Čachovskij

Apie aštuonias valandas viešųjų ryšių bendrovės „PR Service / Edelman Affiliate“ patalpose praleidęs R.Karbauskis iš pastato išėjo ketvirtadienio naktį, apie 23.30 val., ir susitikimo BNS nekomentavo.

Ketvirtadienio pavakare apie 17 val. BNS žurnalistai fiksavo iš tų pačių patalpų išeinančias G.Kildišienę ir žiniasklaidos teisės ekspertę L.Meškauskaitę. Pastarosios taip pat susitikimo nekomentavo.

Tuo metu „PR Service / Edelman Affiliate“ darbuotoja Ieva Girčytė -Ručinskienė ketvirtadienį BNS neigė, kad agentūros patalpose yra G.Kildišienė ir R.Karbauskis.

Susitikime dalyvavęs minėtos kompanijos įkūrėjas, kultūros ministrės Lianos Ruokytės - Jonsson patarėjas Linas Kontrimas bandė trukdyti žurnalistams sužinoti, ar agentūros patalpose yra minėti asmenys.

Šaltiniai: susitikimas G.Kildišienės knygos platinimo kampanijai aptarti

Nepanorę būti įvardytais BNS šaltiniai nurodė, kad minėtas susitikimas buvo numatytas neseniai išleistos G.Kildišienės biografinės knygos „Atvirai“, taip pat šios knygos viešinimo ir platinimo kampanijai aptarti.

G.Kildišienė iki šiol žiniasklaidai išsamiai nekomentavo knygos išleidimo aplinkybių. Biografinėje eksparlamentarės knygoje nebuvo nurodyta spaustuvė, kurioje spausdintas 30 tūkst. knygos tiražas. Knygoje įvardijama, kad ją išleido pačios G.Kildišienės vadovaujama leidykla.
BNS žiniomis, tuomet, kai buvo pradėtas rengti G.Kildišienės knygos projektas ir viešinimo kampanija, šių metų birželio pradžioje buvusios Seimo narės įmonė „Greta Gretos“ pervadinta į leidyklą „Amatas“.

Įmonės įstatinis kapitalas tada padidintas 20 tūkst. eurų. Turinti tokią sumą G.Kildišienė yra anksčiau nurodžiusi ir savo turto deklaracijoje. Knygos leidybos, viešinimo kampanijos ir platinimo finansavimo šaltiniai iki šiol nėra aiškūs.

R.Karbauskis žiniasklaidai yra teigęs, jog nėra prisidėjęs prie minėto buvusios kolegės Seime projekto. Tuo metu keli šaltiniai Valstiečių ir žaliųjų sąjungoje BNS yra paliudiję, kad R.Karbauskis asmeniškai koordinavo knygos leidybos finansavimo, platinimo ir viešinimo reikalus.
R.Karbauskio valdomo „Agrokoncerno“ vadovas Edgaras Šakys penktadienį BNS sakė, kad jo žiniomis, įmonė nefinansavo knygos leidimo, tačiau paprašė klausimus ta tema atsiųsti raštu.
Pats Seimo narys naktį išėjęs iš viešųjų ryšių agentūros patalpų Vilniaus senamiestyje neatsakė į žurnalistų klausimus.

Ketvirtadienį iš susitikimo kiek anksčiau išėjusi G.Kildišienė nebendravo su BNS žurnalistais.
Ją lydėjusi teisininkė L.Meškauskaitė BNS nurodė atsakysianti į klausimus vėliau iš anksto sutarus dėl pokalbio.

Žurnalistams – ministrės patarėjo koja užremtos durys

BNS žurnalistams ketvirtadienio pavakare atvykus į agentūrą „PR Service / Edelman Affiliate“, jos įkūrėjas L.Kontrimas pirmiausia atkreipė dėmesį, jog tai yra privati bendrovės teritorija.

Atkreipus dėmesį, kad pats L.Kontrimas yra kultūros ministrės patarėjas darbo metu besilankantis privačios bendrovės teritorijoje, pastarasis iš pradžių sutiko atsakyti į BNS klausimus.

Paklaustas, ar čia vyksta susitikimas, kur dalyvauja R.Karbauskis ir G.Kildišienė, jis pakvietė į šalia įėjimo esantį kabinetą.

„Mes padarysime viską, kad jums nereikėtų sukti galvos“, – patikino L.Kontrimas, paklaustas, ar gali užtikrinti, kad tuo metu, kol kalbėsis su žurnalistais, nebus bandoma slapta iš patalpų išvesti susitikimo dalyvių.

Užėjus į kabinetą, kultūros ministrės patarėjas uždarė duris ir kūnu užtvėrė išėjimą. Dėl to žurnalistai negalėjo matyti vaizdo į pagrindinį patalpų koridorių.

Žurnalistams paprašius išleisti iš kabineto bei pabandžius atidaryti duris L.Kontrimas prispaudė jas koja. Ministrės patarėjas leido žurnalistams išeiti iš patalpų užsiminus apie varžomą jų laisvę ir įspėjus apie galimą kreipimąsi į policiją dėl minėtų veiksmų.

Prieš tai teigęs, jog yra pasiruošęs atsakyti į visus žurnalistų klausimus, L.Kontrimas netrukus pasišalino iš jo sutuoktinės Romualdos Stonkutės vadovaujamos agentūros patalpų.

Agentūros atstovė: G.Kildišienės čia nėra

Agentūros „PR Service / Edelman Affiliate“ projektų vadovė I.Girčytė – Ručinskienė taip pat atsisakė išsamiau komentuoti vykstantį susitikimą.

„Pas mus vyksta verslo susitikimas, viskas. Ir aš tikrai nenoriu čia dabar aiškintis ir garsiai kalbėti“, – sakė ji.

„PR Service / Edelman Affiliate“ darbuotoja neigė, kad ji arba jos atstovaujama kompanija yra kaip nors susijusi su G.Kildišienės knyga.

Paklausta, kodėl tuomet G.Kildišienė yra šiose patalpose, ji atsakė: „Čia jos nėra“.

Tačiau maždaug po valandos iš agentūros patalpų išėjo G.Kildišienė ir advokatė L.Meškauskaitė.
Namo po darbo besiskirstę viešųjų ryšių bendrovės darbuotojai neatsakė į klausimus, ar bendrovės patalpose tebėra R.Karbauskis ir koks jo buvimo čia tikslas.


Žurnalistus išprašė policija

Praėjus kelioms valandoms agentūros patalpose likusio R.Karbauskio už durų pastato laiptinėje laukusius žurnalistus kelis kartus bandė išprašyti iškviesti apsaugos darbuotojai.

Pastarieji aiškino, kad apsaugą iškvietė „PR Service / Edelman Affiliate“ atstovai.

Žiniasklaidos atstovams paaiškinus, jog laukiama galimybės pakalbinti viešą asmenį Seimo narį R.Karbauskį ir nesutikus pasitraukti iš laiptinės, netrukus buvo iškviesta ir policija.

Policijos pareigūnai išprašė žurnalistus iš patalpų nurodydami, kad yra gautas namo savininko pareiškimas apie laiptinėje esančius pašalinius asmenis.

Prie dviejų namo sostinėje išėjimų lauke susibūrė daug žiniasklaidos atstovų, o po dar kelių valandų laukimo iš patalpų galiausiai išėjo ir pats R.Karbauskis bei „PR Service / Edelman Affiliate“ vadovė R.Stonkutė.

„Valstiečių“ ir viešųjų ryšių agentūros vadovė sėdo į staiga prie durų privažiavusį mikroautobusą ir išvažiavo nieko nekomentavę.

G.Kildišienė neteko Seimo narės mandato

Pernai rudenį Seimo rinkimus vienmandatėje Anykščių – Panevėžio apygardoje laimėjusi G.Kildišienė parlamentarės mandato atsisakė sausį, praėjus kelioms savaitėms nuo pranešimų, kad tuometinė Seimo narė naudojasi R.Karbauskio vadovaujamo „Agrokoncerno“ automobiliu ir to nedeklaravo.

Iš pradžių nenorėjęs atskleisti informacijos apie sąlygas, kuriomis Seimo narė G.Kildišienė naudojasi automobiliu „Range Rover“, vėliau R.Karbauskis pranešė, kad jo valdomas „Agrokoncernas“ išperkamosios nuomos būdu šį automobilį nuomoja kitam neįvardijamam privačiam asmeniui. Vėliau žiniasklaida pranešė, kad tai buvo G.Kildišienės motina.

Pasitraukusi iš Seimo G.Kildišienė taip pat neteko Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos vicepirmininkės, Panevėžio skyriaus vadovės pareigų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.