aA
Ketvirtadienio vakare į posėdį susirinko socialdemokratų prezidiumas. Jo nariai turi apsispręsti dėl partijos pirmininko Gintauto Palucko siūlymo peržiūrėti valdančiosios koalicijos sutartį su partneriais „valstiečiais“.
Gintautas Paluckas
Gintautas Paluckas
© DELFI / Andrius Ufartas

Lietuvos socialdemokratų partijos Prezidiumas ketvirtadienį nutarė kreiptis į partijos skyrius, prašydamas apsvarstyti koalicinės sutarties su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS) perspektyvas. Svarstymui duotas laikas iki rugsėjo 20 d.

Iki šios datos skyriai yra prašomi pateikti savo nuomonę partijos vadovybei.

Prezidiumas taip pat kreipėsi į partijos tarybą, kad ši įvertintų koalicinės sutarties rezultatus ir atsižvelgdama į skyrių nuomonę nuspręstų – ar koalicija su LVŽS turi perspektyvą.

Pirmininkas: niekas nepasakė, kad neturime eiti iš koalicijos

Kaip sakė G. Paluckas, prezidiumas nutarimą kreiptis į partijos skyrius priėmė vienbalsiai. "Ir Seimo, ir Vyriausybės, ir regionų atstovai. Nėra jokios skirties. Antru punktu kreipėsi į partijos tarybos,kad ji įvertintų rezultatus ir, remdamasi skyrių nuomone, priimtų sprendimą dėl koalicijos sutarties perspektyvų ir tolesnio bendradarbiavimo. Arba ne", - aiškino jis po prezidiumo posėdžio.

Pasak G. Palucko, socialdemokratų Seimo frakcija, kurios nariai, neoficialiais duomenimis, nėra linkę trauktis iš koalicijos, yra pasirengusi dirbti ir pozicijoje, ir opozicijoje. "Apie tai ir buvo diskusija. Nė vienas frakcijos narys nepasakė, kad mes jokiu būdu neturime eiti iš koalicijos. Tokios išankstinės nuomonės nė iš vieno nebuvo", - teigė socialdemokratų primininkas.

Kaip DELFI sakė prezidiumo narys parlamentaras Algirdas Sysas, pirmiausia norima atsiklausti skyrių nuomonės. Tik po to būtų galima sudaryti darbo grupę.

"Girdėjosi siūlymai pateikti savo kažkokį paketą (koalicijos partneriams - DELFI), bet tai daugiau iš nepatirties kolegos kalbėjo. Mes turime Vyriausybės programą, ir jos neperrašysime. Vadinasi, mes turime žiūrėti ką žadėjome priemonių planuose, ir kalbėti apie tuos dalykus, kuriuos reikėtų padaryti pirmiausia, ir dėl jų spausti partnerius - vykdyti būtent mūsų koalicinę programą", - sakė jis.

Tuo metu prezidiumo narys Seimo vicepirmininkas Gediminas Kirkilas DELFI sakė, kad realiausias variantas, jog partneriams "valstiečiams" būtų siūloma patiksinti valdančiosios koalicijos sutartį, išryškinant joje socialdemokratų programoje numatytus socialinius aspektus dėl paramos šeimai, mokesčių, taip pat - progresnių mokesčių įvedimo.

Socialdemokratai ketvirtadienį posėdžiavo ne savo partijos būstinėje sostinės Barboros Radvilaitės gatvėje, bet viešbutyje „Best Western Vilnius“. Į posėdį atskubėjo ne tik prezidiumo nariai, bet ir įtakingi partijos atstovai buvęs europarlamentaras Justas Vincas Paleckis, buvusi parlamentarė Birutė Vėsaitė ir kiti.

Vidury posėdžio iš salės išėjęs G. Paluckas sakė: "Nuotaikos geros, tikrai nesimušame".

"Vyrauja viena pagrindinė nuomonė: situacija tikrai neeilinė, ją reikia analizuoti. Tai reikia daryti demokratišku būdu, kalbantis su plačiąja partijos auditorija, skyriais. Atsižvelgus į skyrių nuomonę, bus kreipiamasi į tarybą, kad ji galų gale įvertintų visus mūsų pasiekimus, galbūt netektis, ir pasisakytų dėl tolimesnių perspektyvų", - aiškino jis.

Vis dėlto, pasak G. Palucko, klausimas dėl socialdemokratų "likimo ar nelikimo" valdančiojoje koalicijoje bus sprendžiamas tik rugsėjo mėnesį. "Šiandien mes diskutuojame apie tai, ar pradėti plačią diskusiją. Panašu, kad prezidiumas pradės plačią diskusiją ir kreipsis į skyrius ir tarybą. Apibendirnę nuomones, nes ir priimsime sprendimą", - pažymėjo socialdemokratų vadovas.

Balsuodami socialdemokratų prezidiumo nariai pritarė siūlymui kreiptis į partijos skyrius, kad šie pateiktų savo nuomones partijos tarybai. Šis Socialdemokratų partijos organas turi galią priimti esminius sprendimus.

Vadovo ir parlamentarų nuomonės skyrėsi

Prieš posėdį ketvirtadienio rytą G. Paluckas DELFI kalbėjo partijos prezidiumui siūlantis įvertinti koalicinę sutartį su Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga (LVŽS), jos apimtyje vykstantį bendradarbiavimą ir tuos epizodus, kurie vyksta už sutarties rėmų. JO manymu, prezidiumas dėl to turėjo kreiptis į partijos tarybą. Anksčiau jis yra teigęs, kad pats asmeniškai pasirinktų išeiti iš koalicijos.

Taip pat G. Paluckas tvirtino, kad prezidiumo išvakarėse kalbėjosi su Seimo Socialdemokratų frakcijos nariais. „Nėra nė vieno, kuris nesutiktų, jog klausimą dėl koalicinės sutarties reikia svarstyti. Nors retorika skiriasi, aš kalbu aštriau, kai kurių frakcijos narių nuomonė nuosaikesnė dėl proceso, bet iš esmės tikrai nėra jokios skirties, ir aš įsitikinęs, kad Prezidiumas kreipsis į Tarybą“, - tikino jis prieš prezidiumo posėdį.

Tuo metu buvęs partijos pirmininkas parlamentaras Algirdas Butkevičius prieš pat partijos prezidiumo posėdį žurnalistams teigė, kad dėl dabar esančių priežasčių bkoalicijos socialdemokratams palikti nereikėtų.

„Aš nuo 1990 metu dalyvauju politikoje. Jeigu dėl vieno ar kito klausimo pradėsime mėtytis pareiškimais, manau, bus labai nesolidu. Mano, kaip buvusio premjero pozicija yra tokia, kad jeigu mes atėjome į koaliciją, tai turime užtikrinti politinį stabilumą. Turime įgyvendinti tas programines nuostatas, dėl kurių sutarė koalicija“, - kalbėjo jis.

Panašią poziciją dėstė ir kiti Seime dirbantys socialdemokratai. Dar trečiadienį Seimo vicepirmininkė socialdemokratė Irena Šiaulienė ir Seimo Socialdemokratų partijos frakcijos seniūnas Andrius Palionis sakė, kad iki rudens neplanuojama priimti jokių sprendimų dėl koalicinės sutarties su „valstiečiais“ peržiūrėjimo.

Agentūrai ELTA I. Šiaulienė aiškino, kad esant koalicijoje gali būti nuomonių, pozicijų išsiskyrimas tam tikrais klausimais, tačiau svarbiausia yra gebėjimas eiti į kompromisus, kurių kartais pritrūksta. Taip pat ji aiškino,kad trečiadienį vykusiame „valstiečių“ ir socialdemokratų frakcijų lyderių susitikime buvo aiški politinė valia ir toliau bendradarbiauti.

Supykdė partnerių sprendimas

Socialdemokratų partijos prezidiumo posėdis buvo sukviestas po to, kai šios savaitės pradžioje koalicijos partnerė Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjunga į pagalbą balsuojant dėl urėdijų reformos pasitelkė opozicinius konservatorius.

Prieš tai buvo pasklidusios kalbos, kad socialdemokratai, pasisakę prieš „valstiečių“ ir jų deleguoto premjero Sauliaus Skvernelio planus sujungti šiuo metu veikiančias 42 urėdijas į vieną įmonę, ir siūlę urėdijas reformuoti jas sustambinant, bet išlaikant jų savarankiškumą, buvo radę būdą užkirsti kelią partnerių planams. Tam esą pasitarnavo opozicijos atstovai liberalsąjūdietis Simonas Gentvilas bei konservatorius Paulius Saudargas, praėjusios savaitės pabaigoje pateikę pataisą reformos projektui, kuri atrodė itin artima socialdemokratų variantui.

Pataisai praėjusį penktadienį netikėtai buvo pritarta Seimo Aplinkos apsaugos komitete. Po to Vyriausybės inicijuotas reformos variantas grėsė žlugti, bet antradienio rytą, kelios minutės prieš lemiamą Seimo posėdį, premjeras S. Skvernelis bei LVŽS lyderis Ramūnas Karbauskis paskelbė sukirtę rankomis su opozicinės Tėvynės sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) lyderiu Gabrieliumi Landsbergiu. Šis pažadėjo didžiosios dalies konservatorių paramą urėdijų reformai, mainais išsiderėjęs „valstiečių“ lyderių pritarimą lengvatinio PVM tarifo šildymui sugrąžinimui.

Toks manevras papiktino socialdemokratų pirmininką Gintarą Palucką. „Jei koalicijos partneriai rašosi susitarimus dėl opozicijos (TS-LKD) paramos, tai reiškia ne ką kitą, kaip pripažinimą/deklaraciją, jog koalicija yra neproduktyvi ir Vyriausybė dirba mažumos sąlygomis. Koalicijos yra skirtos konsensusui (sutarimui) rasti. Jei skiriasi pasaulėžiūros, politiniai "charakteriai", galima dirbti ir be konsensuso. Tačiau tuomet koalicijos formalus egzistavimas neturi jokios prasmės“, - antradienį paskelbė jis socialiniame tinkle „Facebook“.

Netrukus jis paskelbė, kad socialdemokratai rudenį gali svarstyti klausimą dėl buvimo valdančiojoje koalicijoje, o trečiadienį pridūrė: nuo žodžių pereinama prie koalicijos pažeidimo procedūros svarstymo. Tai ketvirtadienio vakarą ir turėjo padaryti socialdemokratų prezidiumas: G. Palucko siūlymu įvertinti visas aplinkybes ir kreiptis į partijos Tarybą, kuri turi įgaliojimus teikti rekomendacijas taip pat ir dėl koalicijos sutarties nutraukimo.

Posėdis – G. Palucko įtakingumo indikatorius

LSDP prezidiumą sudaro 49 nariai: pats pirmininkas, jo pavaduotojai, taip pat buvę LSDP pirmininkai ir prezidiumo nariai – visi jie turi būti partijos tarybos nariai.

Nors tapęs LSDP vadovu G. Paluckas pats pasirinko pavaduotojus, jais tapo ir jo konkurentai dėl partijos pirmininko posto, ir kai kurie partijos senbuviai. Kaip teigiama, prezidiume būtent jie yra lemiančioji dauguma, nenorinti prarasti buvimo valdžioje teigiamų galimybių.

Šiems socialdemokratams esą didelę įtaką daro partijos Seimo frakcijos atstovai. Tai, kad G. Paluckas neturi didelės įtakos Seimo socialdemokratų frakcijoje, nors jos seniūnu neseniai ir buvo išrinktas esą G. Palucko šalininkas Andrius Palionis, kalbama jau senokai. Kaip teigiama, frakcijoje susitelkę LSDP senbuviai, nors ir nėra vieningi tarpusavyje, vis dėlto „laiko bendrą frontą“ prieš reformuoti partiją žadėjusį jaunąjį lyderį.

G. Paluckui nepasitarnauja ir tai, kad jis neveikia didžiojoje politikoje – eidamas Vilniaus vicemero pareigas, jis negali kiekvieną akimirką stebėti politikų Seime manevrų, o kaip DELFI anksčiau sakė I. Šiaulienė, parlamentinių frakcijų pozicija kartais gali pasikeisti per akimirką, „kol nueinama iki plenarinių posėdžių salės“.

G. Paluckas vadovavimą partijai perėmė sunkiu jai metu – po nesėkme pasibaigusių Seimo rinkimų, vainikavusių ketverių metų buvimą valdžioje laikotarpį. Jo dvejų metų pirmininkavimo socialdemokratams kadencija baigsis ne ką patogesniu metu – po 2019 metais vyksiančių savivaldybių tarybų, prezidento bei Europos Parlamento rinkimų.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.