aA
JAV valstybės sekretorius Rexas Tillersonas sekmadienį paragino Rusiją imtis veiksmų gesinti kruviną separatistinį konfliktą Rytų Ukrainoje, kurį kursto Maskva.
Rex Tillerson
Rex Tillerson
© Reuters / Scanpix

„Rusijai būtina atlikti pirmąjį žingsnį, kad būtų deeskaluota padėtis Rytų Ukrainoje“, – sakė R. Tillersonas, pirmąkart apsilankęs Kijeve kaip Vašingtono diplomatijos vadovas.

„Esame nusivylę, kad nėra pažangos pagal Minsko susitarimą“, – pridūrė jis per bendrą trumpą spaudos konferenciją su Ukrainos prezidentu Petro Porošenka.

„Tikrai raginame Rusiją gerbti savo įsipareigojimus“, – sakė R. Tillersonas, turėdamas omenyje taikos susitarimą, kuriuo siekiama sustabdyti konfliktą tarp Ukrainos vyriausybinių pajėgų ir Rusijos remiamų separatistų.

Nuo 2014 metų balandžio, kai prasidėjo konfliktas su prorusiškais separatistais, žuvo daugiau kaip 10 tūkst. žmonių. Konflikto surežisavimu Kijevas ir Vakarai kaltina Maskvą.

JAV ir Europos Sąjunga įvedė Rusijai sankcijas, bet pati Rusija neigia remianti separatistus.

Pastangos dėl taikos susitarimo buvo nevaisingos, kovos tęsėsi ir nė viena šalis neatrodo pasirengusi daryti nuolaidų.

R. Tillersono vizitas Ukrainoje buvo surengtas po JAV prezidento Donaldo Trumpo pirmojo susitikimo akis į akį su Rusijos lyderiu Vladimiru Putinu. Susitikimas įvyko praėjusį penktadienį, Didžiojo dvidešimtuko (G-20) viršūnių susitikimo Hamburge kuluaruose.

Dėl konflikto Rytų Ukrainoje ir 2014 metais Rusijos įvykdytos Krymo aneksijos Maskvos ir Vakarų santykiai yra blogiausi nuo Šaltojo karo laikų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.