aA
JAV prezidento Donaldo Trumpo sūnus praėjusiais metais susitarė dėl susitikimo su rusų advokate, siejama su Kremliumi. Pranešama, kad jam buvo pažadėta žalinga informacija apie kandidatę į JAV prezidento postą Hillary Clinton, praneša bbc.com.
D. Trumpo sūnus susitiko su rusų advokate, kad gautų informacijos apie H. Clinton
© Reuters / Scanpix

Donaldas Trumpas jaunesnysis savo ruožtu patvirtino susitikęs su Natalija Veselnickaja, bet patikino negavęs jokios reikšmingesnės informacijos, susijusios su H. Clinton.

Šiame susitikime taip pat dalyvavo D. Trumpo žentas Jaredas Kushneris ir tuometinis rinkiminės kampanijos vadovas Paulas Manafortas. Šiuo metu atitinkamose JAV institucijose atliekami tyrimai dėl galimo Rusijos kišimosi į JAV praėjusiais metais vykusius rinkimus.

JAV Federalinis tyrimų biuras (FTB) ir Kongresas mėgina išsiaiškinti, ar D. Trumpo rinkiminės kampanijos vykdytojai slapta bendrininkavo su Kremliaus atstovais. Laukiama tokį bendrininkavimą patvirtinančių įrodymų.

Susitikimas su N. Veselnickaja įvyko 2016 m. birželio 9 d. Niujorke esančiame „Trump Tower“ pastate, praėjus vos dviem savaitėms po to, kai D. Trumpas buvo patvirtintas respublikonų kandidatu į JAV prezidento postą.

Šis susitikimas vertinamas kaip pirmasis privatus patvirtintas susitikimas, įvykęs tarp Rusijos piliečio ir D. Trumpo artimiausios aplinkos. Informacija apie šį susitikimą paskelbta liepos 8 d. Tiek D. Trumpas jaunesnysis, tiek ir N. Veselnickaja patvirtino informaciją dėl įvykusio susitikimo, tačiau patikino, kad susitikimo metu su prezidentine kampanija susiję klausimai nebuvo aptarti.

Liepos 9 d. „The New York Times“ informavo, kad D. Trumpas jaunesnysis sutiko vykti į susitikimą gavęs pasiūlymą dėl informacijos, potencialiai galinčios pakenkti H. Clinton – tuometinei demokratų kandidatei į JAV prezidento postą. Cituoti trys Baltųjų rūmų patarėjai, kurie iš anksto buvo informuoti apie susitikimą, ir kiti du, žinoję apie šį susitikimą.

Jaredas Kushneris, Ivanka Trump ir Donaldas Trumpas
Jaredas Kushneris, Ivanka Trump ir Donaldas Trumpas
© Reuters / Scanpix

Liepos 9 d. D. Trumpas jaunesnysis teigė, kad pažįstamas asmuo paprašė jo susitikti su žmogumi, kuris, kaip jam buvo pasakyta, galimai turi informacijos, naudingos kampanijai.

„Man jos vardas ir pavardė buvo pasakyti prieš susitikimą. Paprašiau J. Kushnerio ir P. Manaforto dalyvauti kartu, bet jiems nieko nesakiau apie susitikimo esmę. Po apsikeitimo mandagiomis frazėmis ši moteris pareiškė turinti informacijos apie Demokratų nacionalinį komitetą remiančius ir H. Clinton palaikančius su Rusija siejamus asmenis. Jos teiginiai buvo migloti, nevienareikšmiški ir neturėjo prasmės. Nebuvo pateikta jokios reikšmingos informacijos, neilgai trukus tapo aišku, kad ji svarbios informacijos neturi.“ – sakė D. Trumpas jaunesnysis.

Anot D. Trumpo jaunesniojo, tada N. Veselnickaja ėmė kalbėti apie sustabdytą į JAV iš Rusijos įvaikinti atvežamų vaikų programą. „Tapo aišku, kad šis klausimas ir yra tikroji šio susitikimo esmė, o teiginiai apie potencialiai naudingą informaciją tėra pretekstas susitikimui surengti“, - sakė D. Trumpas jaunesnysis.

Kol kas J. Kushneris ir P. Manafortas paskelbtos informacijos nekomentavo. J. Kushnerio advokatas teigė, kad informacija apie šį susitikimą jau anksčiau buvo pateikta dokumentuose, kuriuos būtina užpildyti, kad būtų suteiktas leidimas dirbti su slapta informacija.

Donaldo Trumpo šeima Vašingtone
Donaldo Trumpo šeima Vašingtone
© AFP/Scanpix

D. Trumpo teisininkų komandos atstovas spaudai liepos 9 d. teigė, kad D. Trumpas nieko nežinojo apie 2016 m. įvykusį D. Trumpo jaunesniojo ir N. Veselnickajos susitikimą ir jame nedalyvavo.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas 2012 m. sustabdė įvaikinimo programą, kurią minėjo D. Trumpas jaunesnysis, kai Kongresas nubalsavo už įstatymą, leidžiantį JAV neišduoti vizų Rusijos valdininkams, kurie įtariami prisidėję prie žmogaus teisių pažeidimų, ir įšaldyti jų finansinius aktyvus.

N. Veselnickaja, itin aktyviai pasisakiusi prieš šį įstatymą, liepos 8 d. sakė, kad įvykusio susitikimo metu su prezidentine kampanija susiję klausimai iš viso nebuvo aptarti. „Niekada nesu veikusi Rusijos valdžios nurodymu ir niekada nesu aptarusi jokių tokio pobūdžio klausimų su jokiu Rusijos valdžios atstovu“, - patikino ji.

JAV žvalgybos agentūros įtaria Maskvą mėginus pakreipti rinkimų eigą D. Trumpo naudai, tačiau šiuos kaltinimus Rusijos valdžia griežtai neigia. Praėjusią savaitę D. Trumpas pareiškė, kad kišimasis į rinkimus kuo sėkmingiausiai galėjo būti vykdomas kitų šalių nei Rusija, o tokio pobūdžio kišimaisi vyksta jau ilgą laiką.

DELFI.lt