aA
Paauglių savęs vertinimas tiesiogiai sietinas su jų nuomone apie savo kūno išvaizdą. Geriau vertinantys savo kūno išvaizdą paaugliai ne tik labiau pasitiki savimi, bet ir lengviau įveikia stresą, rečiau konfliktuoja su tėvais, mokytojais, bendraamžiais bei apskritai jaučiasi laimingesni. Ši priklausomybė, tiesa, dažniau pastebima tarp mergaičių.
Dietos rezultatai
Prie tokios išvados priėjo tarptautinį projektą apie moksleivių gyvenseną vykdę specialistai.

Kaip pastebi tyrimo duomenis susisteminę hab.dr. Apolinaras Zaborskis ir jaunesnioji mokslo darbuotoja Joana Makari, net 43 proc. vienuolikos metų berniukų ir 60 proc. to paties amžiaus mergaičių norėtų “ką nors pakeisti savo kūno išvaizdoje”. Tarp trylikamečių nepatenkintųjų savo išvaizda dar daugiau. Net 54 proc. berniukų ir 74 proc. mergaičių įsitikinę, kad jų išvaizda netobula ir keistina. Tarp penkiolikmečių šis rodiklis dar didesnis: 59 proc. berniukų ir net 85 proc. mergaičių pasiryžę “ką nors keisti savo išvaizdoje”.

Paaugliai dažniausiais savo kūno trūkumais įvardija “antsvorį” arba “liesumą”. “Per storos” mergaitės ryžtasi kankinančioms badavimo dietoms.

Kaip prieš keletą savaičių pastebėjo BBC apžvalgininkas Aleksandras Vasiljevas, Jungtinėse Valstijose “badavimo” šalininkės dargi susibūrė į organizaciją “Anos”. Ši organizacija vienija apie 100 tūkst. amerikiečių, kurios pasiryžę griebtis bet kokių dietų, kad tik atsikratytų vieno kito kilogramo ar net gramo.

Aplinkiniai neretai tiesiog gailisi “Anų”, vadindami jas anoreksijos aukomis.

Pačios “Anos” tvirtina, kad anoreksija - tai tiesiog gyvenimo būdas ir niekas negali joms kliudyti atsikratyti antsvorio, jei jos pačios nusprendė tapti “super lieknomis”. “Anų” idealas televizijos serialo “Eli Makbyl” herojė juristė Calista Flockhart bei žymiojo Jacko Nicholsono draugė Lara Flynn Boyle. “Anos” teigia, girdi, jei net toks vyras kaip J.Nicholsonas įsimylėjo “super liekną” merginą, vadinasi “Anos” kažką nepaprasto slepiančios savyje.

Tiek sergančios anoreksija, tiek bulimija amerikietės savo patirtimi jau ėmė dalintis net specialiai sukurtose svetainėse internete. Jos vienos kitas konsultuoja, kaip apgauti vaikinus, tėvus ir net gydytojus, kad šie, įtarę jas badmiriaujant (ar pavalgius išvemiant maistą) nenutrauktų jų “dietų”.

Medikai pastebi, kad anoreksija yra tūkstančių moterų mirties priežastis. Anoreksijos aukos miršta dėl širdies infarkto, sutrikus įvairių kitų organų funkcionavimui.

Aktyvios aktorės Broock Shields ir Jacqueline Bisset, kviečia moteris jungtis į organizaciją, kovojančią prieš “bjaurią savęs kankinimo dietomis madą”. Jos daro žygius, kad kompanijos, teikiančios interneto paslaugas ir tvarkančios dietų fanatikių svetaines, atsisakytų šių pinigų ir šių projektų.

Tuo tarpu “Anos” ieško rėmėjų ir steigia fondą, kuris padėtų joms dargi teisme apginti teises į “savo kūno išvaizdą”.