aA
Prieš porą dienų Vilniaus vaikų lopšelyje-darželyje "Rasa" paaiškėjo daugel metų nuo tėvų kruopščiai slėptas faktas - auklėtojos padėjėja dirba psichikos ligonė E.B. Grupėje su vaikais dirbanti moteris imdavo kliedėti, žirklėmis sukarpė kilimą, žadėjo vaikus išmesti pro langą.
Vaikai
Vaikai
© "Lietuvos žinios"
Per metus po dukart ūmiai pablogėjus E.B. sveikatai, ji greitosios pagalbos automobiliu būdavo tiesiai iš darželio gabenama į psichiatrijos ligonines. Tačiau lopšelio-darželio direktorė tvirtina neturinti jokio pagrindo atleisti darbuotojos - gydytojų išvados palankios ligonei.

Tai, kad lopšelyje-darželyje "Rasa" vienoje grupėje dirbanti auklėtojos padėjėja E.B. yra psichikos ligonė, mažamečių tėvai sužinojo tik po kelerių metų. Septynerius metus įstaigai vadovaujanti direktorė Alvida Nirkova sako neinformavusi tėvų, nes bijojusi jų reakcijos, o ir nusiskundimų iš tėvų 52 metų pavaldinės darbu nebuvo gavusi.

Per kelerius metus psichiatrų brigada į lopšelį-darželį buvo kviesta 7 kartus.

Kosmosas

Kartą ar dukart per metus E.B. besikartojančių psichikos sutrikimų simptomai panašūs. Moteris ima bendrauti su kosmosu, ufonautais, tampa arši. Kartą, gavusi žinią iš kosmoso, ėmė piktintis, esą iš kur čia priviso tiek vaikų, svarstė, kad juos reikėtų išmėtyti per langą.

Priepuolio ištikta šiaip augalus labai mėgstanti E.B. ima jų nekęsti, prikaišioja visiems, kad gėlės auginamos jos laidotuvėms, žydinčias kalijas vadina "kalynu".

Savo kalbomis ir išgalvotais pasakojimais moteris aplinkiniams tiesiog kelia šiurpą. Kartą E.B. pasakojo istoriją, kaip esą kaimą, kuriame gyvena jos tėvai, išpjovė, liko tik ant kalno stovėjęs mokytojas. Gedėdama kaimo mirusiųjų auklėtojos padėjėja apsirengė juodai.

E.B. vis kaltina auklėtoją sunešiojus jos paltą, megztuką, direktorę - sudėvėjus jos naktinius marškinius. Ir skundžiasi, kad kažkas namuose vis išgulįs jos patalynę, per naktį sudėvįs pėdkelnes.

Žirklės

Ypač lopšelio-darželio darbuotojus jaudina kaskart vis didėjantis E.B. agresyvumas. Kartu su E.B. dirbanti auklėtoja Aurelija Peciūnienė mena, kaip kartą nutvėrusi žirkles auklėtojos padėjėja sukarpė grupėje patiestą kilimą, o paskui su įrankiu rankose ėmė artintis prie auklėtojos.

"Prisipažinsiu, per tas dvi sekundes spėjau ir palaidoti save, ir iš numirusiųjų prisikelti", šypteli A.Peciūnienė.

Auklėtoja mano užsitraukusi padėjėjos neapykantą, kai paprašė neversti vaikų valgyti per prievartą, nors toks buvęs tėvų pageidavimas.

Paskui vieną dieną auklėtojai einant pro šalį E.B. šluotkočiu jai brūkštelėjo per nugarą, liko mėlynė. A.Peciūnienė netvirtina, kad šis poelgis buvo tyčinis. Tačiau kai kitą kartą padėjėja ją taip stūmė, kad ši "skrido per kilimą", A.Peciūnienė įsitikino, jog E.B. piktybiška.

Pedagogė neslepia bijanti ne tik dėl savęs, bet ir dėl vaikų. Tiesa, prieš juos E.B. rankos dar nebuvo pakėlusi. "Būta akimirkų - regis, griebs vaiką, tačiau kažkaip vis susitvardydavo. O bijoti yra ko. Juk padėjėja kartais viena lieka su vaikais", - nerimu dalijosi 13 metų lopšelyje-darželyje dirbanti A.Peciūnienė.

Baimė

Iš pradžių, prisimena direktorė bei auklėtoja, iš ligoninės grįžusi E.B. dar suprasdavo esanti ligonė, dėl to krimsdavosi. Tačiau pastaruoju metu, kai jos priepuoliai ėmė dažnėti, auklėtojos padėjėja neprisipažįsta serganti, net atsisako gydytis, o į darbą, liudininkų teigimu, ateina aiškiai nepailsėjusi ir nevisiškai atsigavusi. Ir LŽ korespondentei bendraujant su E.B. į akis krito jos kūno tirtėjimas, kad ji lėtokai taria žodžius, pinasi liežuvis.

Stebėdama vakar pirmąją dieną po ligos grįžusią padėjėją pedagogė mano, kad E.B. ištemps mėnesį, kitą. O kas gali būti vėliau, auklėtojos manymu, niekas negali garantuoti.

Kasdien kartu su E.B. dirbanti auklėtoja tvirtina nebegalinti ramiai miegoti: "Kasdien bijau. Tai kokia gali būti kalba apie kūrybinį darbą, darbinę aplinką". Neatlaikiusi įtampos darbe, moteris neslepia griebusis ir raminamųjų.

Sprendimas

Pirmą kartą, sunerimusi dėl besikartojančių darbuotojos priepuolių, į Psichikos sveikatos centrą lopšelio-darželio direktorė A.Nirkova kreipėsi prieš trejus metus, klausdama, ar toks ligonis gali dirbti ikimokyklinėje įstaigoje. Atsakyta, kad psichikos būklei pagerėjus, E.B. dirbti gali. Po stacionaraus gydymo ligonė privalanti lankytis Psichikos sveikatos centre, vartoti vaistus.

Priepuoliams vis dažnėjant šių metų pradžioje direktorė vėl rašė Psichikos sveikatos centrui ir šį kartą jau konkrečiai teiravosi, ar psichiškai nestabili moteris gali dirbti su vaikais. Atsakymas buvo toks toks pats - gali.

Anot dažnai telefonu su E.B. gydančia psichiatre bendraujančios A.Nirkovos, gydytoja pastebėjusi, kad E.B. niekada nebus tokia, kaip visi darbuotojai, nes ji serganti liga, kuri tai pablogėja, tai pagerėja.

Gailestis

LŽ pašnekovės teigė E.B. gailinčios kaip žmogaus - vieniša 52 metų moteris neturi kas ja rūpinasi. Kai E.B. psichikos būklė būdavo normali, jos darbui nei auklėtojos, nei vedėja priekaištų neturėdavo moteris pelnė darbščios, tvarkingos darbuotojos reputaciją.

Kol kas dar nė viena šeima nepareiškė atsiimanti vaiką iš darželio, tačiau direktorė nepaneigė, kad jie sunerimę.

A.Nirkova prisipažįsta nežinanti ką daryti - jokio juridinio pagrindo atleisti iš darbo auklėtojos padėjėjos nėra. Į kitą grupę E.B. perkelti taip pat negalima - niekas nesutiks dirbti su psichikos ligone.

Direktorės manymu, šią problemą privalėtų spręsti Švietimo ir Sveikatos ministerijos, nutarusios, kad psichikos ligonis negali dirbti su vaikais.

Komisija

Psichiatrė Larisa Dmitrijeva, vadovaujanti Psichikos sveikatos centro moterų, sergančių ūmiomis psichikos ligomis, skyriui, LŽ patvirtino, kad gydytojų konsultacinė komisija šiais metais nutarė, kad E.B. gali dirbti su vaikais.

Viena gydytoja, paprašiusi neminėti pavardės, LŽ teigė, kad mūsų visuomenėje greičiau sveikas žmogus taps ligoniu, nei ligonis bus izoliuotas nuo sveikųjų.

Išeitis?

Vilniaus savivaldybės Sveikatos skyriaus vedėja Ina Čebotariova LŽ žurnalistei Rimai Razmislevičiūtei sakė, kad šią situaciją privalėjo kontroliuoti vaikų ugdymo įstaigos vadovė. Jos pareiga rūpintis, kad vaikai būtų saugūs. Be to, I.Čebotariova teigė, kad vaikų darželių darbuotojai pagal tam tikrą tvarką tikrinasi sveikatą ir pristato gydytojų konsultacinės komisijos pažymas, todėl darbuotojos sveikata neturėjo būti neįvertinta.

Valstybinio psichikos sveikatos centro direktorė, Sveikatos apsaugos ministerijos neetatinė psichiatrijos konsultantė Ona Davidonienė priminė, kad pagal Žmogaus teisių deklaraciją psichikos ligą išsigydžiusiems žmonėms nedraudžiama dirbti, jie negali būti ignoruojami. Specialistė mano, kad šiuo atveju pernelyg neveikli buvo įstaigos administracija.

O.Davidonienė mano, kad šią problemą dabar turėtų padėti spręsti miesto Sveikatos skyrius.

Sveikatos apsaugos ministerijoje sužinojome ir tai, kad tėvai galėtų raštu kreiptis į sveikatos apsaugos ministrą, kuris, be abejo, sudarytų nesuinteresuotų psichiatrų komisiją atvejui tirti ir pacientės būklei įvertinti.