aA
NATO šalių vyriausybių pozicija, kad šį rudenį turi būti priimtas sprendimas dėl didelės Aljanso plėtros, darosi vis tvirtesnė. Manoma, kad į NATO gali būti priimtos Baltijos šalys ir Slovėnija, taip pat galbūt Slovakija, Rumunija ir Bulgarija.
NATO
Lenkijos laikraščio "Rzeczpospolita" žiniomis, tokios nuomonės laikosi daugelis NATO vyriausiosios būstinės Briuselyje diplomatų.

Laikraštis primena NATO generalinio sekretoriaus George'o Robertsono žodžius, jog lapkričio mėnesį Prahoje bus priimtas sprendimas į Aljansą pakviesti "bent vieną šalį". Tačiau, dienraščio nuomone, negali būti nė kalbos tik apie vienos kandidatės, greičiausiai mažiausiai "rizikingos" Slovėnijos, priėmimą.

Dar neseniai atrodė, jog gerus šansus turi Slovakija, tačiau jeigu rudenį rinkimus šioje šalyje laimės buvęs autokratas Vladimiras Mečiaras, Bratislavos galimybės sulaukti pakvietimo į Aljansą taps gana menkos.

Pasak dienraščio, esant tokiai padėčiai, vis daugiau devynioliktuko šalių, pirmiausiai JAV, linksta manyti, jog į NATO būtina pakviesti Baltijos šalis.

"Lietuvos, Latvijos ir Estijos privalumas yra gerėjanti ekonominė būklė, pavyzdingai veikianti demokratinė sistema ir gerai vykdoma kariuomenės reforma", - rašo "Rzeczpospolita", pridurdama, kad "Baltijos šalys turi įtakingų šalininkų tarp JAV Kongreso narių, kurie tvirtina, jog atėjo laikas atitaisyti 1939 metų skriaudą, kai likimo valiai paliktas Baltijos šalis užsigrobė Sovietų Sąjunga".

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.