aA
Seimo valdančiųjų Socialdemokratinės koalicijos ir Naujosios sąjungos (NS, socialliberalų) frakcijų narės antradienį Seime surengė susitikimą su ministrėmis ir profesinių sąjungų atstovėmis aptarti valdžios politiką moterų atžvilgiu.
Vilija Blinkevičiūtė
© ELTA
Susitikime, pavadintame "Moterys veikime kartu", dalyvavo finansų ministrė Dalia Grybauskaitė, kultūros ministrė Roma Dovydėnienė, socialinių reikalų ir darbo ministrė Vilija Blinkevičiūtė bei dviejų profesinių sąjungų - Lietuvos profesinių sąjungų centro ir Lietuvos profesinių sąjungų susivienijimo - atstovės.
"Moterų balsas turėtų būti labiau girdimas"
Giedrė Purvaneckienė :

Pokalbyje buvo aptarti dabartinės valdžios nuveikti ir planuojami žingsniai socialinės paramos, mokesčių ir pensijų, švietimo, vaikų teisių apsaugos bei kitose srityse.

"Norime, kad įstatymai būtų jautresni moterims", - teigė šio susitikimo iniciatorė Lietuvos socialdemokračių sąjungos pirmininkė Birutė Vėsaitė, o Seimo Šeimos ir vaiko komisijos pirmininkė socialdemokratė Giedrė Purvaneckienė pažymėjo, jog daugumos atstovės norėtų valstybės politikoje matyti "ryškesnę socialinę orientaciją".

"Manome, kad moterų balsas turėtų būti labiau girdimas", - pažymėjo ji. Socialdemokračių nuomone, fizinių asmenų pajamų mokestį reikėtų mažinti ne visiems vienodai, kaip yra numačiusi Vyriausybė, o jį diferencijuoti pagal gaunamas pajamas.

Tai, pasak B.Vėsaitės, padėtų mažinti atitrūkimą tarp turtingiausių ir skurdžiausių gyventojų sluoksnių. Socialdemokračių nuomone, taip pat diferencijuotai reikėtų didinti ir pensijas, pirmiausia jas didinant minimalias pensijas gaunantiems asmenims, atsižvelgiant į jų darbo stažą. "Tai būtų socialiai teisinga", - pažymėjo B.Vėsaitė.

Pensijas Vyriausybė numato didinti nuo balandžio 1 d. Susitikime taip pat buvo aptarti būdai gimstamumui skatinti. G.Purvaneckienė pažymėjo, jog nuo 1992 m. gimstamumas Lietuvoje sumažėjo per pusę.

Socialdemokračių teigimu, valstybės socialinė politika turėtų skatinti gimstamumą šeimose, kuriose abu tėvai dirba, o ne šeimose, kurioms pašalpos už vaikus tampa pragyvenimo šaltiniu.

Šiuo metu Socialinės apsaugos ir darbo ministerija rengia Piniginės-socialinės paramos šeimai įstatymo projektą, kuriame šios nuostatos ir galėtų atsispindėti.

Seime yra įsikūrusi ir parlamentinė moterų grupė, tačiau B.Vėsaitės teigimu, su kitų partijų atstovėmis ne visada pavyksta rasti bendrą kalba dėl ideologinių skirtumų. 141 vietos Seime yra 15 moterų parlamentarių. Moterys taip pat vadovauja trims iš trylikos ministerijų.

BNS
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.