aA
Sodra daugiau dėmesio ketina skirti švietėjiškam darbui artimiausiu metu žmonės bus informuojami, kiek už juos sumokėta mokesčių ir į kokią pensiją jie galės pretenduoti. Tokios nuostatos buvo išsakytos antradienį vykusiame Ministro Pirmininko Algirdo Brazausko pasitarime su Sodros vadovais.
Algirdas Brazauskas
Algirdas Brazauskas
© ELTA
Pasitarimo metu Ministras Pirmininkas išgirdo nemažai pasiūlymų, kaip reikia gerinti Sodros mokesčių surinkimą, subalansuoti išlaidas, kaip kovoti su nelegaliu darbu. A.Brazauskas labai didelį dėmesį skiria švietėjiškam darbui. Anot Premjero, reikia aiškinti žmonėms, kiek jie netenka nemokėdami mokesčių arba mokėdami tik nuo minimumo, kokie pavojai slypi dirbant nelegaliai.

Pavyzdžiui, motinystės atostogų metu vienerius metus mokama tik 60 proc. atlyginimo, todėl labai skirtinga suma susidaro skaičiuojant tuos procentus nuo 430 litų ir nuo, tarkim, 2000 litų arba ligos atveju, jei nedarbingumo lapelis tęsiamas 3 mėnesius, tuomet darbuotojas gauna tik 80 proc. atlyginimo, palyginimui - procentai nuo 430 litų ir nuo 2000 litų.

Todėl Ministras Pirmininkas labai skatina dvigubo atlyginimo mokėjimo kontrolę ir pritarė Sodros vadovo D.Prevelio mintims, kad artimiausiu metu Sodra ketina informuoti žmones apie tai, kiek už juos sumokėta mokesčių ir į kokią pensiją jie gali pretenduoti. Pasitarimo metu buvo nuspręsta, jog reikia sugrįžti prie socialinės kortelės įvedimo idėjos, kuri iškart padėtų mokesčius administruojančioms institucijoms suvokti, ar žmogus dirba, kur dirba, kokie mokami už jį mokesčiai.

D.Prevelis pasiūlė steigiant naujas įmones pareikalauti iš steigėjų dokumentų apie anksčiau turėtų įmonių įsiskolinimų likvidavimus. Buvo taip pat nutarta, jog, išaiškinus nelegalaus darbo atvejus, Valstybinė darbo inspekcija informuos darbo biržą.

Tokiu būdu bus galima išsiaiškinti, ar tie žmonės registruoti darbo biržoje. Ministras Pirmininkas taip pat pritarė Valstybinės darbo inspekcijos vadovo M.Plukto siūlymui atšaukti 10 tūkst. litų baudas darbdaviams, kurie nelegaliai įdarbina žmones, nes dažniausiai jos nebūna išieškomos, juolab kad dabar baudas nuo 500 iki 5000 litų gali skirti patys mokesčių inspektoriai.

Ministras Pirmininkas paprašė visus pasiūlymus konkretizuoti ir pateikti jam, kad būtų galima priimti atitinkamus Vyriausybės nutarimus, normalizuosiančius mokesčių administravimą ir kovą su nelegaliu darbu.

ELTA
Kopijuoti, platinti, skelbti agentūros ELTA informacijas ir fotoinformacijas be raštiško agentūros ELTA sutikimo draudžiama.